Alan Uutiset | 24.6.2019

Uusiutuva energia työllistää jo 11 miljoonaa ihmistä

Uusiutuva energia työllisti viime vuonna maailmassa kaikkiaan noin 11 miljoonaa ihmistä. Työllistämisvaikutus oli suurempi kuin koskaan ennen siitäkin huolimatta, että uusiutuvan energian käyttö kasvoi odotettua hitaammin eräillä päämarkkinoilla, kuten Kiinassa.

alternative-alternative-energy-electricity-1292464

Kuva: Narcisa Aciko / Pexels

Vuonna 2017 uusiutuvat energialähteet työllistivät maailmassa yhteensä 10,3 miljoonaa henkilöä. Tiedot käyvät ilmi Uusiutuvan energian viraston Irenan (International Renewable Energy Agency) pitämistä tilastoista.Irenan mukaan uusiutuvien energianlähteiden työllisyysvaikutukset kasvavat sitä mukaa, kun näillä energiamuodoilla käydään enemmän kauppaa ja kun uusiutuviin energialähteisiin investoidaan eri maissa enemmän.Tähän mennessä uusiutuvia on maailmassa käyttänyt vain noin kourallisen verran maita. Nyt näiden energiamuotojen käyttö on alkanut levitä laajemmalle eli siis Euroopan, Yhdysvaltain ja Kiinan ulkopuolelle. Esimerkiksi aurinkopaneelien käyttö on kasvanut nopeasti Kaakkois-Aasiassa. Thaimaan, Malesian ja Vietnamin kasvu on pitänyt Kaakois-Aasian maiden markkinaosuuden aurinkopaneeleista noin 60 prosentin tienoilla, Irene arvioi.

Ilmastohuolet lisäävät uusiutuvien käyttöä

Irenan pääsihteeri Francesco La Camera huomauttaa, että huoli ilmaston lämpenemisestä on saanut monet maat muuttamaan energiapolitiikkaansa kohti uusiutuvia energiamuotoja, mikä puolestaan kasvattaa myös uusiutuvien työllisyysvaikutuksia. 

Aurinkoenergia on eniten käytetty uusiutuvan energian lähde. Maailmassa noin kolmasosa uusiutuvasta energiasta tuotetaan aurinkovoimalla. Seuraaviksi sijoittuvat nestemäiset uusiutuvat polttoaineet (LNG, LBG), vesivoima ja tuulivoima.

Esimerkiksi tuulivoima työllistää maailmassa 1,2 miljoona ihmistä, joista 44 prosenttia tekee töitä Kiinassa. Tuulipuistot sijaitsevat yhä enimmäkseen maissa, mutta energiajärjestö Irena povaa merten offshore -tuulipuistojen leviävän nopeasti eri puolilla maailmaa, kuten Pohjois-Amerikassa ja EU-alueella.

Markku Pervilä https://www.irena.org/newsroom/pressreleases/2019/Jun/11-Million-People-Employed-in-Renewable-Energy-Worldwide-in-2018

Uusimmat artikkelit

12.7.2019 | Tutkimus ja koulutus

Pula digialan osaajista maksaa yrityksille satoja miljardeja

Eurooppalaisten yksityisomisteisten yritysten kasvun suurin haaste on kasvava osaajapula sekä tarve tarttua rohkeammin digitaaliseen transformaatioon.

Langh Tech toimitti skrubberit Chiosin uuteen tankkeriin

Suomalainen Langh Tech on toimittanut rikkipesurit kreikkalaisen Chios Navigationin uuteen 50 000 dwt:n tuotetankkeriin, joka luovutettiin äskettäin korealaiselta Hyundai Mipon telakalta.

3D-tulostuksesta uusia mahdollisuuksia sähköverkon kunnossapidon varaosatarpeisiin

Sähköverkkojen järjestelmällisen uudistamisen rinnalla sähköverkkoyhtiöt pitävät huolta verkkojen kunnossapidosta. Uudistusinvestoinnit vievät vuosia, joten olemassa olevien sähköverkkojen kunnossapidolla on tärkeä rooli sähköjärjestelmän toimivuuden takaamiseksi.

Euroopan kiihtyvä energiapeli näkyy ja tuntuu Itämerellä

Itämeren allas nousee yhä kirkkaammin Euroopan energiapolitiikan parrasvaloihin, ja juuri sopivasti Suomen EU:n puheenjohtajakaudella. Kaikilla yhdeksällä rantavaltiolla on käynnissä omat ja eri kehitysvaiheissa olevat suuret energiahankkeensa. Itämeren energiapaletti vaihtelee maiden sähköverkkoja yhdistävistä merikaapeleista kaasuputkiin ja tuulivoiman tuotantoon.

3.7.2019 | Alan Uutiset

Uusi EU-lannoitevalmisteasetus vauhdittaa orgaanisten ja jätepohjaisten lannoitevalmisteiden käyttöä

Uudessa lannoitevalmisteasetuksessa vahvistetaan yhteiset säännöt, jotka koskevat erilliskerätyn biojätteen ja muiden jätepohjaisten aineiden muuntamista raaka-aineiksi, joita voidaan käyttää CE-merkittyjen EU-lannoitevalmisteiden valmistuksessa. Asetus tulee voimaan 14.7.2019 ja sitä sovelletaan 16.7.2022 alkaen.

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.