Uusiutuvasti tuotetun sähkön tuotantoa ja jakelua standardoidaan
Kansainväliset sähköalan standardointijärjestöt työstävät uusiutuvalla energialla valmistetun sähkön tuottamista, verkkoon liittämistä ja jakelua koskevia standardeja.
SESKOn toimitusjohtaja Anna Tanskanen ja ryhmäpäällikkö Arto Sirviö kertovat, että uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetaan yhä suurempi osa kulutettavasta sähköstä.
- Tuulivoiman osuus Suomen sähkön kulutuksesta oli vuonna 2020 jo noin kymmenen prosenttia. Samaan aikaan muutkin uusiutuvat energiamuodot, kuten aurinkosähkö, vahvistavat asemiaan, sanoo Tanskanen, SESKO ry:n uutiskirjeessä.
Sirviön mukaan tuulivoimaloita koskevan IEC 61400 -sarjan uudet standardit koskevat muun muassa toteutusprojektien riskienhallintaa ja elinkaariasioita, kuten valmistautumista kierrätykseen. Sähköverkkoalan toimijoita koskee lähinnä se, millaisia laatu ja muita vaatimuksia asetetaan hajautetun energiantuotannon laitosten verkkoon liittämiselle.
- Kaikkein nopeimmassa tahdissa uudistuvat IEC:n aurinkosähkön tuotantoa koskevat standardit. Työn alla olevat standardit koskevat aurinkosähkölaitosten käyttöönottotarkastuksia, mittauksia, dokumentointia sekä myös kunnossapitoa ja vian selvityksiä koskevia standardeja, Sirviö luettelee.
Arto Sirviö lisää, että EU-asetuksilla on määrätty perusvaatimukset generaattoreiden ja kuormien liittämiseksi verkkoon. Suomessa Fingrid on laatinut kansalliset liityntäsäännöt, jotka Energiavirasto on vahvistanut voimalaitosten järjestelmäteknisiksi vaatimuksiksi (VJV 2018).
- Tulossa on myös generaattoreiden verkkosääntöjen testaamista koskevia standardeja. Halutaan määrittää testausparametrit, jotka täsmäävät yhteen mahdollisimman monen verkkoyhtiön verkkosääntöjen kanssa.