https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ydinvoimala uudistaa toimintatapansa

Ydinvoimateollisuuden raskaat hankintamenettelyt tekevät laitosten rakentamisesta, ja modernisoinnista haasteellisia. Ydinvoima-alan yhteinen KELPO-hanke selkeyttää hankintoja ja tähtää kattavan toimittajaverkoston sekä laadukkaiden laitteiden saatavuuden varmistamiseen.

cern

Energiateollisuus ry:n (ET) ydinvoimatoimikunnan jäsenyritykset Fortum, Teollisuuden Voima (TVO) ja Fennovoima käynnistivät 2018 yhteisen KELPO-hankkeen, joka uudistaa ydinvoimaloihin tehtävien hankintojen luvitus- ja hyväksyntämenettelyjä. Projektin nyt päättyneessä toisessa vaiheessa aloitettiin uusien menettelyjen testaaminen. Projektia toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa.

KELPO:ssa pyritään siihen, että hankinnat pohjautuvat standardoituihin laitteisiin entistä useammin. Yritysten yhteistyötä lisäämällä voidaan yhdenmukaistaa hankinta- ja laadunvarmistusprosesseja. KELPO ehdottaa myös joitakin muutoksia viranomaisten hyväksyntämenettelyihin.

- Tässä on kyse lähinnä siitä, että miten saisi hankittua ydinvoimalaan samoja korkealaatuisia osia ja komponentteja, kuin muukin teollisuus käyttää, toteaa KELPO-ohjausryhmän puheenjohtaja Juha Poikola TVO:sta.

- Toteutetussa venttiili-pilotissa luotiin onnistuneesti ensimmäinen yhteinen menettely standardilaitteen hankkimiseksi. Uusi toimintatapa madaltaa toimittajien kynnystä toimittaa tuotteitaan ydinvoimaloille, Poikola jatkaa.

Uudistuksien avulla varmistetaan nykyinen korkea turvallisuuden ja luotettavuuden taso myös tulevaisuudessa. KELPO-raportin mukaan laitteiden korkea laatu varmistetaan parhaiten, kun valmistaja toimii omien hyvien ja koeteltujen toimintatapojensa mukaan. Näin menetellään muidenkin vaativien teollisuudenalojen laitetoimituksissa.

STUK mukana projektissa

STUK on ollut aktiivisesti mukana projektissa ja pitää muutoksia tervetulleina. Projektin tuloksena ehdotettavat muutokset STUKin ydinturvallisuusohjeisiin ja muihin säädöksiin tullaan toimittamaan STUKille ja muutosten viemisestä käytäntöön keskustellaan.

- Projektissa ehdotetut toimintatavat tukevat hyvin STUKin uuden strategian mukaista ajattelua. Siinä luvanhaltijoiden omaa roolia korostetaan, eikä turvallisuutta tehdä valvomalla, vaan vastuullisen toiminnanharjoittajan hyvän työn tuloksena, ohjausryhmässä jäsenenä ollut apulaisjohtaja Tapani Virolainen STUKista kommentoi.

Yhteistyön toteuttamiseksi on tarkoitus toteuttaa luvanhaltijoiden yhteinen digitaalinen alusta sisältäen teknisiä tietoja, kuten laitehankintoja tukevat tietokannat, menettelyt, dokumentit ja mallipohjat.

- Yhteinen digitaalinen alusta on erittäin merkittävä askel kohti parempaa ydinvoimayhtiöiden ja laitetoimittajien yhteistyötä. Toteutuminen edellyttää yhtiöiltä paljon töitä ja uudenlaista ajattelua. Työ kannattaa kuitenkin ehdottomasti tehdä, ja pian, johtaja Peter Tuominen Fortum Power and Heat Oy:stä sanoo.

Tavoitteena on myös edistää yhteisiä eurooppalaisia käytäntöjä ja samalla luoda edellytyksiä pienten modulaaristen ydinvoimalaitosten (SMR) käyttöönotolle.

Raportti luettavissa:  Kelpo-raportti

 

Faktaa:

- Kelpo-hanke on ydinvoimayhtiöiden yhteinen hanke, jonka tavoitteena on sujuvoittaa laitoksille tehtäviä hankintoja ja helpottaa niiden uudistamista.

- Ensimmäisessä vaiheessa luotiin ehdotukset uudeksi menettelyksi, jonka avulla saadaan poistettua paljon päällekkäistä työtä eri luvanhaltijoilta ja viranomaiselta.

- Toisessa vaiheessa ehdotusten testaaminen käytännössä aloitettiin yhteistyössä laitetoimittajien kanssa. Tätä työtä jatketaan vielä.

-  Samanlaista työtä tehdään EU-tasolla, missä KELPO-projekti toimii yhtenä hyvänä esimerkkinä.

Uusimmat artikkelit

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.