https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 25.3.2022

Malminetsinnän investoinnit pysyivät viime vuonna samalla tasolla kuin vuonna 2020

Malminetsinnän investoinnit pysyivät viime vuonna samalla tasolla kuin vuonna 2020, selviää Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kokoamista malminetsinnän ja kaivostoiminnan tilastoista. Sen sijaan kaivostoiminnan investoinnit laskivat.

mine

Malminetsintälupa antaa oikeuden tehdä malminetsintätutkimuksia omalla ja toisen maalla ja etuoikeuden mahdollisen esiintymän hyödyntämiselle. Malminetsintäluvista suurin osa on Lapin alueella (72 prosenttia). Malminetsintälupahakemuksia jätettiin Tukesille lähes kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna eli  yhteensä 219. Kasvua kiihdytti koronapandemian aiheuttama metallien maailman markkinahintojen nousu ja pitkään jatkunut yleinen kiinnostavuus Suomeen kaivosinvestointien kohdealueena. 

Malminetsinnän investoinnit Suomessa olivat noin 68,5 miljoonaa euroa vuonna 2021 (2020: noin 68 milj. euroa). Investoinnit ovat pysyneet samalla tasolla jo useita vuosia.

Kaivosten lukumäärä pysyi samalla tasolla

Suomessa toimi 44 kaivosta vuonna 2021. Kaivostoiminnan investoinnit laskivat 311 miljoonaan euroon, mutta ovat edelleen korkealla tasolla (2020: 392 milj. euroa). Merkittävimmät investoinnit tehtiin Sodankylän Kevitsan, Kemin ja Kittilän kaivoksiin. Kaivosten kokonaislouhinta oli 115,5 miljoonaa tonnia ja pysyi samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Kolme suurinta kaivosta (Terrafame, Kevitsa, Siilinjärvi) tuottivat 85 prosenttia kokonaislouhinnasta.

Kaivoslaki uudistuu

Kaivoslaki on uudistumassa ja lausuntokierros esityksestä uudeksi laiksi on parhaillaan käynnissä. Uudistusta on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä yhdessä sidosryhmien kanssa. Myös Tukes on osallistunut uuden lain valmisteluun. Kaivoslakiin ehdotetuista muutoksista voi jättää lausuntoja 12.4.2022 saakka Lausuntopalvelu.fissä.

Taustatietoa tilastosta

Tukes on kaivoslaissa tarkoitettu kaivosviranomainen, joka valvoo lain noudattamista ja hoitaa kaivoslaissa säädetyt tehtävät. Tukes valvoo lupaehtojen noudattamista ja tekee tarkastuksia malminetsintäalueille ja kaivoksiin.

Tilastokatsaus perustuu yhtiöiltä saatuihin raportteihin ja Tukesin keräämiin tietoihin. Nyt julkaistuissa tilastoissa ei vielä näy Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyksen ja Venäjään kohdistettujen pakotteiden mahdollinen vaikutus malminetsintään ja kaivostoimintaan.

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.