Stora Enso suunnittelee Sunilan sellutehtaan sulkemista
Selluyksikön sulkeminen on osa laajempaa rakenneuudistusta. Stora Enson mukaan Sunilan yksikkö ei ole enää kustannuskilpailukykyinen. Kannattavuutta on leikannut Suomen puumarkkinoihin vaikuttanut kuitupuusta käytävän kilpailun kiristyminen ja puun tuonnin loppuminen Venäjältä.
Stora Enso kertoi tänään suunnittelevansa laajoja rakenneuudistuksia pitkän aikavälin kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantamiseksi.
Yhtiö aikoo sulkea pysyvästi Sunilan sellutehtaan, De Hoopin kierrätettyjä kartonkeja valmistavan tehtaan Alankomaissa, yhden kierrätetyn kartongin linjan Ostrołękan tehtaalla Puolassa ja Näpin sahan Virossa. Sulkemisten seurauksena vähenisi noin 600 työpaikkaa.
Lisäksi Stora Enso aloittaa muutosneuvottelut toimistotyön vähentämiseksi konsernihallinnossa. Niiden piirissä on noin 1 300 työntekijää, ja suunniteltujen vähennysten määrä on noin 300 työntekijää.
Hiljattain yhtiö on saanut päätökseen suurimman osan Packaging Materials -divisioonan muutosneuvotteluista, ja esimiestasolla ja tukitoiminnoissa vähennetään noin 250 työtehtävää.
Suunnitellut rakenneuudistukset voivat johtaa yhteensä noin 1 150 työntekijän vähennyksiin.
Kaikkiaan esitetyt uudelleenjärjestelytoimet vähentäisivät Stora Enson vuotuista liikevaihtoa noin 380 miljoonaa euroa vuoden 2022 lukujen perusteella. Operatiivisen liiketuloksen odotetaan paranevan noin 110 miljoonaa euroa vuodessa.
– Nämä toimenpiteet ovat luonnollisesti hyvin vaikeita, eikä niitä ehdotettaisi, elleivät ne olisi ehdottoman välttämättömiä pitkän aikavälin kilpailukykymme kannalta. Olemme strategiamme etenemisessä kriittisessä vaiheessa, ja markkina-asemamme vahvistamiseksi on keskityttävä entistä enemmän pääoman kohdentamiseen ja hajautettuun toimintamalliin. Tämä tarkoittaa valitettavasti sitä, että kannattavuusongelmista kärsiviä omaisuuseriä olisi suljettava ja samalla konsernitoimintojen organisaatiota virtaviivaistettava. Näillä toimilla voisimme jatkaa strategista kasvua joustavammalla ja kustannustehokkaammalla liiketoiminta-alustalla, jolla olisi paremmat edellytykset tukea Stora Enson uusiutuvien tuotteiden kasvavaa kysyntää pitkällä aikavälillä, Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky toteaa yhtiön tiedotteessa.
Selluyksikön sulkeminen ajoittuu loppuvuoteen
Biomaterials-divisioonaan kuuluvan Sunilan selluyksikön kannattavuuteen on vaikuttanut Suomen puumarkkinoilla kuitupuusta käytävän kilpailun kiristyminen ja puun tuonnin loppuminen Venäjältä. Yhtiön mukaan näissä uusissa olosuhteissa, joissa puukustannukset ovat merkittävästi kohonneet, Sunilan yksikkö ei ole enää kustannuskilpailukykyinen.
Sunilan tehtaan vuosikapasiteetti on 375 000 tonnia havusellua, ja se työllistää noin 270 henkilöä. Suunniteltu sulkeminen tapahtuisi vuoden 2023 jälkipuoliskolla ja koskisi arviolta 250 työntekijää, mikä vähentäisi Stora Enson vuotuista markkinasellukapasiteettia 13 prosenttia.
Akkumateriaalien pilotointi Sunilassa jatkuu
Konsernin strategia biomateriaali-innovaatioiden kehittämiseksi säilyy ennallaan ja kovahiilipohjaisen akkumateriaalin pilottilaitos jatkaa toimintaansa Sunilassa. Lisäksi Stora Enson Skutskärin sellutehtaalla Ruotsissa on aloitettu kannattavuustutkimus ligniinin erottamisesta. Konserni kertoo myös jatkavansa muiden hankintavaihtoehtojen, kuten kumppanuuksien, kehittämistä pitkäaikaista ligniinin toimitusta varten ja tutkii kilpailukykyisiä sijoituspaikkoja kaupallisen mittakaavan kovahiilen, Lignoden, tuotannolle.
Aaltopahvikartonkimarkkinoiden ylikapasiteetti
Euroopan aaltopahvikartonkimarkkinoiden ylikapasiteetin vuoksi Stora Enso kaavailee molempien tuotantolinjojen pysyvää sulkemista De Hoopin tehtaalla Alankomaissa ja yhden neljästä tuotantolinjasta sulkemista Ostrołękan tehtaalla Puolassa.
De Hoopin tuotantolaitoksessa, joka on osa Stora Enson vuonna 2023 ostamaa De Jong Packaging Group -yhtiötä, työskentelee noin 185 henkilöä, ja sen vuotuinen kokonaiskapasiteetti on 380 000 tonnia kierrätettyä aaltopahvin pintakartonkia, kennokartonkia ja kipsilevyn taustakartonkia.
Ostrołękan tehtaan tuotantolinjan vuosikapasiteetti on 120 000 tonnia kierrätettyjä kartonkilaatuja ja neuvottelut vaikuttavat noin 50 henkilöön. Yhtiön mukaan nämä tuotantolinjat eivät ole pitkällä aikavälillä kustannuksiltaan kilpailukykyisiä uudessa markkinaympäristössä.
Virossa sijaitsevan Näpin sahan mahdollista sulkemista yhtiö perustelee raaka-aineen pitkäaikaisen saatavuuden heikentymisellä, kohonneilla puukustannuksilla ja alhaisella kannattavuudella. Tehtaan vuotuinen kapasiteetti on 50 000 m3 sahatavaraa, 180 000 m3 jatkojalostettuja puutuotteita ja 25 000 tonnia pellettejä. Suunniteltu sulkeminen vaikuttaisi suoraan 100 työntekijään. Stora Enso kertoo aikovansa parantaa puutuoteliiketoimintansa kilpailukykyä keskittymällä sahoihin, joilla on strategisia kasvumahdollisuuksia.