https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

3D-tulostin voi mullistaa kunnossapitoalan

Volvo Cars kehittää älykästä kunnossapitoa kaikilla rintamilla. 3D-tulostin on tässä tärkeässä osassa.

mohamad-abush-4-titel-1024x683

Mohamad Abosh vastaa Volvo Carsin älykkään kunnossapidon kehitystyöstä. Hän alkoi noin kaksi vuotta sitten tutkia yhdessä kollegansa kanssa, mitä hyötyä yritys voi saada tekemällä kunnossapitotyönsä älykkäämmin.

– Teknisiä mahdollisuuksia on niin monia – esimerkiksi esineiden internet (Internet of Things), lisätty todellisuus (Augmented Reality), virtuaalitodellisuus (Virtual Reality) ja tekoäly – että ne saattavat hieman jopa musertaa. On aloitettava tietyillä osa-alueilla ja opittava matkan varrella, Abosh kertoo.

Yhdeksi fokusalueeksi hän on valinnut lisäävän valmistuksen. Itse teknologia ei ole Volvolla uusi. Sitä on käytetty vuosikymmeniä suunnittelu- ja tuotekehitystyössä. Mutta voisiko se toimia myös varaosien tulostamisessa?

Lisäävä valmistus tarjoaa monia etuja

Abosh aloitti valitsemalla kolme varaosaa, jotka ovat kalliita ja joiden toimitusaika on pitkä. Tutkimusosaston avulla ne tulostettiin ja testattiin toiminnallisuuden ja kestävyyden osalta. Ne toimivat erinomaisesti.

Osoittautui, että etuja on monia. Esimerkiksi työkalu, joka on ostettavissa tavarantoimittajalta tuhannella eurolla, saattaa maksaa tulostettuna joitakin kymppejä. Useiden viikkojen toimitusajat muuttuvat tulostettaessa tunneiksi. Hävikkiä ei synny, koska materiaalia käytetään täsmälleen niin paljon kuin tarvitaan. Myös varastoinnin ja kuljetuksen tarve poistuu kokonaan. Lisäksi varaosien painoa voidaan alentaa tekemällä niistä onttoja.

– Sitten hankimme kaksi ammattitason 3D-työpöytätulostinta ja ryhdyimme tulostamaan kaikenlaisia osia, jotta oppisimme käyttämään niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Koska tulostaminen ei maksa paljoa, kokeiluja voi tehdä, hän kertoo.

Juridiset oikeudet tärkeä kysymys 

Vain puolen vuoden jälkeen 3D-tulostettavia varaosia on nyt olemassa 117 erilaista, ja Mohamad Aboshin laskujen mukaan vähintään 300 olisi tulostettavissa. Lisäksi tuotannon työntekijöiltä on tullut ideoita tuotteista, kuten työkaluista ja ergonomisista apuvälineistä, jotka voi nyt 3D-tulostaa.

Yksi tärkeä asia on ratkaista juridisia oikeuksia koskevat kysymykset. Volvo Carsin kunnossapito-osastolla on monia tavarantoimittajia ja tuhatkunta eri komponenttia. Osoittautui valtavaksi työksi ottaa selville, mitä niistä suojaavat patentit ja tekijänoikeudet.

– Tässä asiassa oikeusosastostamme oli suurta apua. Jos asiassa on vähänkin epäilystä, emme tulosta, Abosh selvittää. Hän kuitenkin uskoo, että 3D-tulostusmahdollisuus pakottaa varaosatoimittajat luomaan uudenlaisia liiketoimintamalleja.

Abosh vastaa myös Volvo Carsin kaikkien tehtaiden älykkään kunnossapidon koordinoinnista. Tässä hän näkee fantastisia mahdollisuuksia niin säästöihin kuin läpimenoaikojen lyhentämisiin. Varaosien lähettämisen sijaan voi lähettää piirustukset 3D-tulostusta varten. Näitä asioita voi yksinkertaistaa ja tehostaa entistä enemmän jakamalla ideoita ja kokemuksia.

Älykäs kunnossapito tekee alasta houkuttelevan

Samanaikaisesti älykkään kunnossapidon kehitystyön kanssa kehitetään myös kunnossapito-organisaatiota. Tulee monia uusia tehtäviä, jotka edellyttävät uusia osaamisalueita, ja samaan aikaan joitakin yksitoikkoisempia työvaiheita poistuu. 

Abosh toivoo, että älykäs kunnossapito tekee alasta entistä houkuttelevamman erityisesti nuoremmille sukupolville – joille AR, VR ja muu nykyajan teknologia ovat jo tuttuja juttuja ja jotka ovat tottuneet hoitamaan useimmat asiat puhelimellaan.

– Meillä on tässä tiettyä Silicon Valley -fiilistä: luovuus kukkii, kaikki on mahdollista ja johto rohkaisee meitä kaikki testaamaan ideoitamme. Tämän parissa työskentely on fantastisen hauskaa.

Tuottavuus ja kannattavuus on yksi Svenska Mässan -messukeskuksessa 10.–13. maaliskuuta 2020 järjestettävien Underhåll-messujen fokusalueista. Mohamad Abosh puhuu messuilla 11. maaliskuuta. Hän kertoo tuolloin siitä, miten Volvo Carsissa 3D-tulostetaan varaosia ja miten siellä on onnistuttu globalisoimaan valmistusta lyhyessä ajassa. Lisätietoja Underhåll-messuista ja niiden ohjelmasta löytyy osoitteesta www.underhall.se

 

Uusimmat artikkelit

21.6.2022 | Alan Uutiset

ESG näkyy nyt ylimmän johdon agendalla - yli kolmannes eurooppalaisista yrityksistä palkannut kestävän kehityksen johtajan

Vuonna 2021 kansainvälisissä yrityksissä nimitettiin enemmän kestävän kehityksen johtajia kuin viitenä edellisenä vuotena yhteensä, ilmenee PwC:n globaalin strategiakonsultointiin erikoistuneen yksikön Strategy&:n tutkimuksesta.

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Yhteistyö on alkanut vuonna 2018 pilotoinnin merkeissä. Mittarikannan vaihto etäluentaan aloitettiin tämän vuoden alussa. Tähän mennessä etäluettavia mittareita on asennettu jo yli 2000 kappaletta.

15.6.2022 | Tutkimus ja koulutus

Uusilla ruoantuotantoteknologioilla vauhtia Suomen ilmastotavoitteisiin

Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Ruoantuotantojärjestelmän uudistaminen, erityisesti uusien tuotantomenetelmien käyttöönotto edistäisi tavoitteen saavuttamista. Samalla Suomen proteiiniomavaraisuus paranisi, mikä on entistä tärkeämpää nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, ilmenee VTT:n ja Luken selvityksestä.

Metron turvallisuutta parannetaan – jopa 40 vuotta vanhoja järjestelmiä uudistetaan

Metro on liikennöinyt pääkaupunkiseudulla pian 40 vuoden ajan. Osa metrossa käytetyistä järjestelmistä on alkuperäisiä, ja ne alkavat tulla elinkaarensa päähän. Vanhojen järjestelmien uusimiseksi laadittu hankesuunnitelma oli 14.6. käsittelyssä HKL:n johtokunnassa. Hankkeen käsittely jatkuu syksyllä Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustoissa.

Tulevaisuuden digiratkaisut vauhdittavat ruokaketjun vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä

Uuden HKScanin johtaman kumppanuusverkoston tavoitteena on tuoda ruokaketjun vastuullisuusdata kaikkien ulottuville. Mukana verkostossa ovat HKScanin lisäksi huippuosaajat Biolanilta, Ilmatieteen laitokselta, Luonnonvarakeskuksesta ja Mtech Digital Solutionsilta.

Automatisointi lievittää logistiikan työvoimapulaa

Finn-ID:n toimitusjohtaja Janne Pyrrö ja teknologiajohtaja Kari Hänninen kertovat, että esimerkiksi logistiikka-alalla robottien harteille voidaan ulkoistaa uuvuttavat ja toisteiset tehtävät.

10.5.2022 | Kumppaniartikkeli

Loppuu se kuluminen – kestävillä ratkaisuilla huolettomuutta teollisuuden kunnossapitoon

Panssariteräksestä valmistetut siirtoruuvit, sykloonit, puhaltimet, putkistot ja monet muut teollisuuslaitteet altistuvat jatkuvasti kulumiselle. Halpa tuotanto ja vääränlaiset sovellukset ovat kuluttaneet laitteiden lisäksi panssariteräksen mainetta. Kestävä ratkaisu on kuitenkin olemassa. Ajatus laadusta, ennakoivasta kunnossapidosta ja elinkaariajattelusta jalkautuu teollisuuteen hitaasti mutta varmasti, luottaa Somotec Oy:n toimitusjohtaja Olli Riihiluoma.