https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

3D-tulostin voi mullistaa kunnossapitoalan

Volvo Cars kehittää älykästä kunnossapitoa kaikilla rintamilla. 3D-tulostin on tässä tärkeässä osassa.

mohamad-abush-4-titel-1024x683

Mohamad Abosh vastaa Volvo Carsin älykkään kunnossapidon kehitystyöstä. Hän alkoi noin kaksi vuotta sitten tutkia yhdessä kollegansa kanssa, mitä hyötyä yritys voi saada tekemällä kunnossapitotyönsä älykkäämmin.

– Teknisiä mahdollisuuksia on niin monia – esimerkiksi esineiden internet (Internet of Things), lisätty todellisuus (Augmented Reality), virtuaalitodellisuus (Virtual Reality) ja tekoäly – että ne saattavat hieman jopa musertaa. On aloitettava tietyillä osa-alueilla ja opittava matkan varrella, Abosh kertoo.

Yhdeksi fokusalueeksi hän on valinnut lisäävän valmistuksen. Itse teknologia ei ole Volvolla uusi. Sitä on käytetty vuosikymmeniä suunnittelu- ja tuotekehitystyössä. Mutta voisiko se toimia myös varaosien tulostamisessa?

Lisäävä valmistus tarjoaa monia etuja

Abosh aloitti valitsemalla kolme varaosaa, jotka ovat kalliita ja joiden toimitusaika on pitkä. Tutkimusosaston avulla ne tulostettiin ja testattiin toiminnallisuuden ja kestävyyden osalta. Ne toimivat erinomaisesti.

Osoittautui, että etuja on monia. Esimerkiksi työkalu, joka on ostettavissa tavarantoimittajalta tuhannella eurolla, saattaa maksaa tulostettuna joitakin kymppejä. Useiden viikkojen toimitusajat muuttuvat tulostettaessa tunneiksi. Hävikkiä ei synny, koska materiaalia käytetään täsmälleen niin paljon kuin tarvitaan. Myös varastoinnin ja kuljetuksen tarve poistuu kokonaan. Lisäksi varaosien painoa voidaan alentaa tekemällä niistä onttoja.

– Sitten hankimme kaksi ammattitason 3D-työpöytätulostinta ja ryhdyimme tulostamaan kaikenlaisia osia, jotta oppisimme käyttämään niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Koska tulostaminen ei maksa paljoa, kokeiluja voi tehdä, hän kertoo.

Juridiset oikeudet tärkeä kysymys 

Vain puolen vuoden jälkeen 3D-tulostettavia varaosia on nyt olemassa 117 erilaista, ja Mohamad Aboshin laskujen mukaan vähintään 300 olisi tulostettavissa. Lisäksi tuotannon työntekijöiltä on tullut ideoita tuotteista, kuten työkaluista ja ergonomisista apuvälineistä, jotka voi nyt 3D-tulostaa.

Yksi tärkeä asia on ratkaista juridisia oikeuksia koskevat kysymykset. Volvo Carsin kunnossapito-osastolla on monia tavarantoimittajia ja tuhatkunta eri komponenttia. Osoittautui valtavaksi työksi ottaa selville, mitä niistä suojaavat patentit ja tekijänoikeudet.

– Tässä asiassa oikeusosastostamme oli suurta apua. Jos asiassa on vähänkin epäilystä, emme tulosta, Abosh selvittää. Hän kuitenkin uskoo, että 3D-tulostusmahdollisuus pakottaa varaosatoimittajat luomaan uudenlaisia liiketoimintamalleja.

Abosh vastaa myös Volvo Carsin kaikkien tehtaiden älykkään kunnossapidon koordinoinnista. Tässä hän näkee fantastisia mahdollisuuksia niin säästöihin kuin läpimenoaikojen lyhentämisiin. Varaosien lähettämisen sijaan voi lähettää piirustukset 3D-tulostusta varten. Näitä asioita voi yksinkertaistaa ja tehostaa entistä enemmän jakamalla ideoita ja kokemuksia.

Älykäs kunnossapito tekee alasta houkuttelevan

Samanaikaisesti älykkään kunnossapidon kehitystyön kanssa kehitetään myös kunnossapito-organisaatiota. Tulee monia uusia tehtäviä, jotka edellyttävät uusia osaamisalueita, ja samaan aikaan joitakin yksitoikkoisempia työvaiheita poistuu. 

Abosh toivoo, että älykäs kunnossapito tekee alasta entistä houkuttelevamman erityisesti nuoremmille sukupolville – joille AR, VR ja muu nykyajan teknologia ovat jo tuttuja juttuja ja jotka ovat tottuneet hoitamaan useimmat asiat puhelimellaan.

– Meillä on tässä tiettyä Silicon Valley -fiilistä: luovuus kukkii, kaikki on mahdollista ja johto rohkaisee meitä kaikki testaamaan ideoitamme. Tämän parissa työskentely on fantastisen hauskaa.

Tuottavuus ja kannattavuus on yksi Svenska Mässan -messukeskuksessa 10.–13. maaliskuuta 2020 järjestettävien Underhåll-messujen fokusalueista. Mohamad Abosh puhuu messuilla 11. maaliskuuta. Hän kertoo tuolloin siitä, miten Volvo Carsissa 3D-tulostetaan varaosia ja miten siellä on onnistuttu globalisoimaan valmistusta lyhyessä ajassa. Lisätietoja Underhåll-messuista ja niiden ohjelmasta löytyy osoitteesta www.underhall.se

 

Uusimmat artikkelit

1.12.2021 | Alan Uutiset

Sitowise ja Livair yhdistävät voimansa

Rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digitalo Sitowise Group Oyj on ostanut vuonna 1990 perustetun LVI-tekniikan suunnitteluun ja konsultointiin erikoistuneen espoolaisen Livair Oy:n.

Pakkausjätteille uudet tiukat kierrätystavoitteet

Valtioneuvosto hyväksyi 30.11.2021 viisi tuottajavastuuta koskevaa asetusta* ja kaatopaikkoja koskevan asetuksen. Valtioneuvoston asetus pakkauksista ja pakkausjätteistä korvaa aiemman asetuksen, ja muita asetuksia muutetaan.

  

Tukesin kemikaaliturvallisuuslupa Suomen Akkukeräykselle – laitoksella lyijyakuista erotetaan hyötymetallit jatkojalostukseen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on antanut Suomen Akkukeräys Oy:lle luvan varastoida laajamittaisesti lyijyakkuromua, jätteenkäsittelyssä syntyviä vaarallisia jätteitä ja kemikaaleja. Yritys murskaa Raumalla sijaitsevassa kierrätyslaitoksessa teollisuudessa ja ajoneuvoissa käytettyjä lyijyakkuja. Akuista erotetaan hyötymetallit, jotka toimitetaan Eurooppaan jatkojalostettavaksi.

17.11.2021 | Kumppaniartikkeli

Fescon tarjoaa ympäristöystävällistä kuonaa hiekkapuhalluksen korvaajaksi

Patentoitu kvartsivapaa masuunikuona eli Granuli otettiin käyttöön korvaavana tuotteena perinteiselle luonnohiekalle. Hyödyt ovat merkittävät ympäristölle ja ihmisten terveydelle. 

Etteplan tukemaan Väylävirastoa ohjeiston tuottamisessa

Etteplan on voittanut Väyläviraston kilpailutuksen koskien rakenteisen sisällön tuottamista ja teknisen viestinnän asiantuntijapalvelua. Sopimuksen kesto on 3+2 vuotta. Hankittava asiantuntijapalvelu pitää sisällään informaatiosuunnittelua, teknistä kirjoittamista ja kuvitusta sekä sisältöjen julkaisua. Lisäksi Etteplan huolehtii työkaluista ja prosesseista.

15.11.2021 | Tutkimus ja koulutus

Väitös: Palveluiden lopputulosten takaaminen haastava, mutta taloudellisesti kannattava strategia teollisuusyrityksille

Kun laitteen myymisen sijaan yritys myykin lopputuloksiin perustuvia palveluita, niin kannettavana on enemmän riskiä, mutta samalla myös kilpailijoita pulleampi kukkaro. Tämä käy ilmi Lauri Korkeamäen väitöskirjasta, jossa hän on tutkinut laitevalmistajien lopputuloksiin perustuvia palveluita.

Helikopteri kuvaa Oulun kaukolämpö- ja sähköverkkoja

Oulun Energia Oy ja Oulun Energia Sähköverkko Oy varmistavat kaukolämmön ja sähköverkon toimitusvarmuutta kuvaamalla kaukolämpöverkkoa ja sähköverkkoa helikopterista 6.-8.11.2021