Älytägit auttavat jäljittämään koronavirukselle altistuneita rakennustyömailla

Rakennustyömailla työtä tehdään tiiviisti yhdessä, ja lisäksi alan ulkomaalaiset työntekijät asuvat usein yhteismajoituksessa. Aiforsite Oy:n paikannusteknologiaan perustuva ratkaisu auttaa jäljittämään virukselle mahdollisesti altistuneita henkilöitä ja näin hidastaa koronan leviämistä.

aiforsite

Teknologian toiminta perustuu paikantaviin älytägeihin sekä mobiilisovellukseen, joka hälyttää turvarajan alittuessa. Tarvittaessa järjestelmä tuottaa tarkkaa tietoa työmaan henkilöstön liikkeistä, minkä avulla koronavirukselle altistuneet henkilöt saadaan jäljitettyä ja tartuntaketju katkaistua.

Aiforsiten toimitusjohtajan Kari Hirvijärven mukaan rakennusteollisuudessa on viime vuosien aikana tiedostettu uuden teknologian mahdollisuudet.

- Kehittämällämme koronasuojalla voidaan havainnoida rakennustyömaan henkilökunnan liikkeitä älytägien ja mobiilisovelluksen avulla. Tämä on merkittävä uusi mahdollisuus parantaa työturvallisuutta koronapandemian aikana, Hirvijärvi sanoo.

Koronaviruksen aiheuttama pandemia on vaikuttanut voimakkaasti rakennusteollisuuteen ympäri maailmaa. Suomessa työmaat ovat pysyneet auki, kun monessa Etelä-Euroopan maassa ja Isossa-Britanniassa työmaat suljettiin useiksi viikoiksi osana pyrkimyksiä rajoittaa viruksen leviämistä. Suomessa kehitetty paikannusteknologiaan perustuva koronasuojaominaisuus on herättänyt kiinnostusta ympäri maailmaa.

– Tällä hetkellä Isossa-Britanniassa valvova viranomainen vaatii turvarajojen ehdotonta noudattamista, jotta työmaa voidaan avata ja mahdolliset tartuntaketjut jäljittää.

Aiforsiten järjestelmä tallentaa ammattinimikkeen ja numerotunnuksen, joiden avulla asiakkaantietokannasta on yksilöitävissä, keiden lähellä henkilö on työmaalla ollut.

Miten teknologia toimii?

Reaaliaikaisen havainnoinnin avulla työmaan johtaminen, aikataulutus, materiaalivirrat, raportointi ja laadunhallinta sekä työturvallisuudesta huolehtiminen ja olosuhdehallinta tapahtuvat kaikki keskitetysti ja vakioidusti. Matkojen vähentyminen pienentää CO2-päästöjä, sillä TR-mittaukset, laatukatselmukset, olosuhdemittaukset, viranomaistarkastukset ja työmaakokoukset voidaan kaikki toteuttaa etänä ja tekoälyn avustamana. Kaikki sidosryhmät hyötyvät rakennusajan 360-dokumentaatiosta myös rakennuksen ylläpidon ajan.

Uusi teknologiaratkaisu kerää eniten rakennusteollisuuden dataa maailmassa: yhdeltä työmaalta kertyy 40–45 gigaa dataa viikossa. Viikoittainen datan määrä vastaa Netflix-suoratoistopalvelun katselua 45 tunnin ajan. Läpinäkyvä dokumentaatio auttaa esimerkiksi takuuselvityksien yhteydessä todentamaan millaisissa olosuhteissa rakentaminen ja asentaminen on tapahtunut.

Skaalautuva Digi-insinööri-palvelu toimii kansainvälisesti ja on käytössä Norjassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, ja Yhdysvalloissa. Suomessa palvelu on käytössä esimerkiksi YIT:n As Oy Helsingin Karikukko -työmaalla Helsingin Lauttasaaressa. Palvelu on koulutettavissa asiakkaan itsensä toteuttavaksi kumppanimallilla.

Miten koronasuoja toimii?

Koronasuoja perustuu suojakypäriin asennettaviin paikantaviin älytägeihin sekä ympäri työmaata sijoitettaviin antureihin ja tukiasemiin. Aiforsiten palvelu kerää tietoa jokaisen työntekijän liikkeistä ja sijainnista. Työntekijöiden puhelimissa on mobiilisovellus, joka hälyttää mikäli ihmiset tulevat liian lähelle toisiaan, esimerkiksi kahden metrin päähän. Jos työyhteisössä on koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunut henkilö, saadaan tietokannasta tiedot useiden viikkojen ajalta siitä, keiden lähellä henkilö on työmaalla ollut. Näin altistuneet saadaan välittömästi jäljitettyä ja tartuntaketju katkaistua.

Uusimmat artikkelit

23.11.2020 | Tutkimus ja koulutus

Muovi- ja komposiittialalle lisää osaajia yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä Lounais-Suomessa

Muovi- ja komposiittialan yritysten kasvunäkymät ovat Lounais-Suomessa hyvät – korona on jopa vauhdittanut alan yritysten kasvua ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia. Loppuvuonna käynnistyy alan ammattitutkinto ja tulevana vuonna ammatillinen perustutkinto sekä todennäköisesti myös amk-tasoinen täsmätäydennyskoulutus. Lisäksi yritykset ovat viestimässä alasta kiinnostavasti valtakunnallisen MuoviLove-yhteisnäkyvyyden kautta, kertoo Muoviteollisuus ry lehdistötiedotteessa.

16.11.2020 | Kumppaniartikkeli

FINN-Tarkastus Oy laajensi nostolaitteiden tarkastuksiin

Tämän vuoden elokuussa sähkölaitteistojen tarkastuksista tunnettu FINN-Tarkastus Oy aloitti uuden vaiheen panostamalla vahvasti koneturvallisuus- ja koulutuspalveluihin. Nyt yritys on ottanut seuraavan askeleen aloittamalla nostureiden, henkilönostimien ja muiden nostolaitteiden lakisääteiset käyttöönotto- ja määräaikaistarkastukset FINAS-akkreditointipalvelun myönnettyä 5.11.2020 pätevyysalueeseen nostolaitteiden tarkastuksia koskevan laajennuksen. 

Eltelille kolmen vuoden sopimus Fingridin voimajohtojen kunnossapidosta

Eltel on allekirjoittanut kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa sopimuksen koskien voimajohtojen peruskunnossapitoa. Sopimuksen mukaisesti Eltelin vastuulla on neljä kuudesta Fingridin sopimusalueesta: Häme-Uusimaa, Itä-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi eli suurin osa Suomea. Sopimuskausi on 2021-2023.

13.11.2020 | Alan Uutiset

Sallamaari Muhonen Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) toimitusjohtajaksi

Sallamaari Muhonen on nimitetty Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) toimitusjohtajaksi 1.1. 2021 alkaen. Liiton pitkäaikainen toimitusjohtaja Tarja Hailikari jatkaa seuraajansa neuvonantajana, kunnes jää eläkkeelle helmikuun lopussa.

TUKES: Akkujen vääränlainen säilyttäminen voi tulla kalliiksi

Litiumioniakkuja on nykyisin monissa koneissa ja laitteissa, esim. sähkötyökaluissa. Jos et käytä akkukäyttöistä laitetta tai kulkuvälinettä talven aikana, varastoi se turvallisesti. Vääränlainen varastointi voi pilata akun eikä se ole enää käyttökelpoinen talven jälkeen. Pahimmassa tapauksessa vioittunut akku saattaa aiheuttaa tulipalon ladatessa.

Varaosien digitalisointi ja 3D-tulostus mahdollistavat valmistuksen missä ja milloin vain

Varaosien digitalisointi on askel kohti kestävämpää liiketoimintaa ja pienempää hiilijalanjälkeä. Samalla syntyy kustannussäästöjä ja varaosien saatavuus paranee ja nopeutuu. VTT ja Aalto-yliopisto ovat tehneet huippututkimusta varaosien digitalisoinnin ja 3D-tulostuksen edistämiseksi jo viiden vuoden ajan.

SSAB:n Raahen-tehtaalla kokeiltiin lisätyn todellisuuden hyödyntämistä asennustyön valvonnassa

SSAB:n Raahen-tehtaan nauhavalssaamon vuosihuollossa otettiin kesällä digiloikka, kun asennustyön valvonnassa hyödynnettiin ensimmäistä kertaa lisättyä todellisuutta (AR). Tämä mahdollisti sen, että kyseistä asennustyötä yleensä valvovan asiantuntijan ei tarvinnut matkustaa Saksasta SSAB:n tehtaalle Raaheen, vaan hän pystyi seuraamaan ja ohjaamaan työtä AR-lasien kautta, jotka oli kiinnitetty tehtaan oman asennusvalvojan kypärään.