https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ensimmäinen aurinkosähköllä polttoainetta tuottava koelaitos Suomeen

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT rakentavat yhteistyönä demolaitoksen, jossa pilotoidaan uusiutuvien polttoaineiden tuottamista aurinkosähköllä. Energian raaka-aineena käytetään aurinkoa, vettä ja ilmasta erotettua hiilidioksidia.

aurinkosahko-koelaitos

Kuvassa demolaitos, jossa pilotoidaan uusiutuvien polttoaineiden tuottamista aurinkosähköllä/valokuvaaja Teemu Leinonen

Konttikokoluokan tuotantolaitos kootaan yhteen LUT:n kampukselle ja se valmistuu vuonna 2017. Yhteishankkeessa on tavoitteena muuttaa aurinkoenergian avulla tuotettu sähkö kaasuksi.

SOLETAIRiksi nimetty tutkimuslaitteisto koostuu kolmesta osasta: VTT suunnittelee laitteen, jolla ilman hiilidioksidi erotetaan ja otetaan talteen. LUT:n tehtävänä on toteuttaa laite, jolla tuotetaan vetyä sähköllä veden elektrolyysin avulla. VTT:n tehtävänä on lisäksi kehittää synteesilaite, jolla hiilidioksidista ja vedystä valmistetaan esimerkiksi metaania tai nestemäisiä polttoaineita.

Laitekokonaisuudella pilotoidaan, kuinka eri prosessit yhdistetään, jotta uusiutuvalla sähköllä voidaan tuottaa muun muassa metaania, polttoaineita ja kemikaaleja. Demolaitteisto voisi toimia siten myös tankkausasemana vety- tai maakaasuajoneuvoille.

– Tutkimus on ensimmäinen laatuaan tämäntyyppisestä prosessien yhdistämisestä Suomessa, sanoo tutkimuksesta vastaava professori Jero Ahola LUT:sta.

Projektissa tuotetaan osaamista eri aloilla toimiville yrityksille. Hankkeen tuloksena syntyy monialainen teollinen integraatio, jota yksikään yritys ei voi yksin saavuttaa. Yhteistyö vahvistaa suomalaisen teollisuuden osaamista tällä alalla”, sanoo VTT:n johtava tutkija Pekka Simell. Hän vastaa hankeen koordinoinnista ja VTT:n tutkimusosuudesta.

Tulevaisuudessa kaikki teollisuudenalat on saatettava hiilidioksidipäästöttömän energiatuotannon pariin hiilidioksidipäästöjen taltuttamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuuden tärkein energiamarkkina on sähkömarkkina, jossa eri teollisuudenalat toimivat hiilidioksidipäästöttömistä energialähteistä tuotetulla sähköllä. Sähköjärjestelmän ja muiden energiajärjestelmien yhdistäminen onnistuu tutkittavilla menetelmillä.

Tutkimuksella pyritään rakentamaan osaamista, jolla mahdollistetaan teollisuuskokoluokan ratkaisujen toteuttaminen. Hankkeen toinen päätarkoitus onkin luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaiselle teollisuudelle.

LUT ja VTT ovat investoineet laitteisiin miljoona euroa. Tutkimusta rahoittaa Tekes ja joukko suomalaisia yrityksiä, muun muassa ABB Oy, Gasum Oy, GreenEnergy Finland Oy, Hydrocell Oy, Ineratec GmbH, Proventia Oy, ja Trafi Liikenteen turvallisuusvirasto.

www.lut.fi

www.vtt.fi

 

Uusimmat artikkelit

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

18.11.2024 | Alan Uutiset

Gasum lähtee Tanskan biokaasumarkkinoille

Gasum ostaa Hærup Biogas ApS:n biokaasulaitoksen. Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta – raaka-ainetta riittää. Maa on Euroopan neljänneksi suurin biokaasun tuottaja.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.