https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kaukolämpö- putkisto CE-merkitty vai painelaite?

Kaukolämpöjohdoissa siirretään paineistettua kuumaa vettä. Tällainen putkisto voi aiheuttaa merkittävää vaaraa paineen ja kuuman vesisisällön vuoksi. Lainsäädännössä on kuitenkin katsottu, että kaukolämpöjohtojen turvallisuus voidaan varmistaa toimialan omilla toimintatavoilla. Turvalliset toimintatavat on selvitetty toimialan ohjeissa ja standardeissa.

Painelaitteiden on normaalisti täytettävä EU:n painelaitedirektiivin (97/23/ EY) vaatimukset, jotta ne voidaan ottaa turvallisesti käyttöön. Valmistajan on osoitettava CE-merkinnällä, että painelaite täyttää direktiivin turvallisuusvaatimukset.

Direktiivin soveltamisalasta on kuitenkin suljettu pois tiettyjä painelaitteita, joissa on merkittävä paineesta aiheutuva vaara. Tällaisia ovat siirtoputkistot, joita käytetään paineellisen sisällön siirtämiseen laitokseen tai laitoksesta. Kaukolämpöjohdot ja maakaasuputkistot ovat tyypillisiä siirtoputkistoja. Direktiivin johdannon mukaan tällaisten painelaitteiden tarvittava turvallisuustaso on jo taattu siten, ettei EU:n yhteistä lainsäädäntöä tarvita.

Kaukolämpöjohdot olisivat vaativimpien luokkien putkistoja painelaitedirektiivissä. Ne luokiteltaisiin ylikuumennettua vettä sisältävinä putkistoina lämpötilansa takia.

Kaukolämpöputkistojen standardipainelaitteet – painelaitedirektiivin CE-merkintä

Siirtoputkistoihin sisältyvät ns. standardipainelaitteet ovat painelaitedirektiivin soveltamisalassa. Soveltamistulkinnan mukaan standardipainelaitteella tarkoitetaan laitetta, jota ei ole erityisesti suunniteltu yksittäistä siirtoputkistoa varten. Laitetta voidaan käyttää useassa sovelluksessa, kuten teollisuusputkistoissa ja siirtoputkistoissa.

Tyypillisiä standardipainelaitteita ovat venttiilit, paineensäätimet, mittalaitteet, varoventtiilit, suodattimet, lämmönsiirtimet ja painesäiliöt. Laitevalmistaja voi täten käyttää CE-merkintää esimerkiksi kaukolämpöjohtojen sulku-, säätö- ja ilmanpoistoventtiileissä. Pumppaamojen ja lämmönsiirrinasemien painesäiliöt sekä lämmönsiirtimet voivat myös olla CE-merkittyjä standardipainelaitteita.

Kaukolämpöputkistojen standardi

Rakennusten teknisiin tiloihin sijoitettavat kaukolämmön jakokeskukset ovat painelaitedirektiivin laitekokonaisuuksia, joten niissä on oltava CE-merkintä. Soveltamistulkinnan mukaan lämmönjakokeskus sijaitsee rakennuksen tai laitoksen alueella, joten se ei kuulu varsinaiseen siirtoputkistoon. Laitekokonaisuudella tarkoitetaan käytännössä tehdasvalmista lämmönjakokeskusta toimitusrajan mukaisesti.

Kaukolämpöputkistojen turvallisuusvaatimukset ja -velvoitteet

Kaukolämpöjohdot ovat painelaitteina kansallisen painelaitelain (869/1999) soveltamisalassa. Niiden rakentamisen, sijoituksen ja käytön on täytettävä painelaitelain yleinen turvallisuusvaatimus, jonka mukaan ”painelaite on rakennettava ja sijoitettava ja sitä hoidettava, käytettävä ja tarkastettava niin, ettei se vaaranna kenenkään terveyttä, turvallisuutta tai omaisuutta”. Kaukolämpöverkkoa hallinnoivaa toiminnanharjoittajaa koskee painelaitteen omistajalle ja haltijalle säädetty turvallisuusvelvoite, jonka mukaan ”omistajan ja haltijan on huolehdittava siitä, että painelaite sijoitetaan sekä sitä käytetään, tarkastetaan ja valvotaan säädösten mukaisesti”.

Laissa ei ole kuitenkaan säädetty, että kaukolämpöjohtojen rakentamisen, sijoituksen tai käytön vaatimustenmukaisuus olisi osoitettava tarkastuslaitoksen tarkastuksilla tai muilla menettelyillä. Vastuu kaukolämpöjohtojen rakentamisesta, sijoituksesta, tarkastuksista ja huolloista sekä kunnossapidosta on täten kaukolämpöverkkoa hallinnoivalla toiminnanharjoittajalla.

Toimiala on ohjeistanut kaukolämpöjohtojen rakentamista ja käyttöä suosituksilla sekä ohjeilla. Niissä käsitellään rakennus- ja putkitöitä, liitoksia, putkimateriaaleja sekä laadunvarmistusta. Suositusten ja ohjeiden sisältö on esitetty kootusti Energiateollisuus ry:n julkaisemassa ”Kaukolämmön käsikirjassa” (566 sivua, julkaistu vuonna 2006).

Toimialalla valmistellaan ja julkaistaan eurooppalaisia EN-standardeja standardisointikomitea CEN/TC 107:n alaisuudessa. Komitea on julkaissut 11 standardia, ja valmisteilla on 9 standardia.

Rakennustuoteasetuksen CE-merkintä

Euroopan unionin rakennustuoteasetus (EU N:o 305/2011) on tullut pakolliseksi heinäkuussa. Asetuksen CE-merkinnän vaatimus koskee valtaosaa rakennustuotteista. CE-merkintä korvaa kansalliset rakennustuotteiden hyväksynnät. CE-merkintään sisältyy suoritustasoilmoitus, jossa kerrotaan rakennustuotteen ominaisuudet. Asetuksen CE-merkintää voidaan kuitenkin käyttää vain sellaisiin tuotteisiin, jotka kuuluvat asetuksen yhdenmukaistetun standardin soveltamisalaan tai joille on eurooppalainen tekninen arviointi (ETA).

Kaukolämpöjohtoja koskevia EN-standardeja ei ole yhdenmukaistettu rakennustuoteasetuksen piiriin. Tämä käy selville vastuullisen standardisointikomitea CEN/ TC 107:n julkaisemasta työsuunnitelmasta ja standardiluettelosta. Komitean työsuunnitelmassa todetaan, ettei toimialalla ole merkittäviä kaupan esteitä EN-standardien ansiosta.

Markus Kauppinen

Markus Kauppinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

(Tukes)

markus.kauppinen@tukes.fi

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.