https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kauppakeskus Veturin katolle valmistuu yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista

Kouvolassa sijaitsevan Kauppakeskus Veturin katolle valmistuu elokuussa aurinkovoimala. Suomen suurimpiin lukeutuva aurinkovoimala  tuottaa sähköä kauppakeskuksessa sijaitsevalle K-Citymarketille. Veturin kauppakeskus tarvitsee kaukolämpöä lämmittämiseen vain kaikkein kovimmilla pakkasilla.

veturi

Kauppakeskus Veturin aurinkovoimalaan tulee yhteensä 3339 aurinkopaneelia ja se tuottaa sähköä 902kWp:n maksimiteholla kauppakeskuksessa sijaitsevalle K-Citymarketille.

- Kauppakeskuksen lämmityksessä hyödynnetään maalämpöä ja kaupan kylmäjärjestelmien lauhdelämpöä, ja vain kaikkein kovimmilla pakkasilla joudutaan turvautumaan kaukolämpöön. Kesällä Veturin maalämpöjärjestelmän kautta tuotettua energiaa pystytään hyödyntämään viilennyksessä. Aurinkovoimalan rakentaminen on luonnollinen jatkumo vahvistamaan Veturin ympäristövastuullista toimintaa ja lisäämään energiantuotannon omavaraisuutta, sanoo toimitusjohtaja Harri Holmström kauppakeskus Veturin omistamasta Mercadasta.

Alun perin Keskon rakennuttaman ja vuonna 2012 avatun Kaakkois-Suomen suurimman kauppakeskus Veturin omistaa Mercada Oy. Mercada omistaa, hallinnoi ja kehittää pääasiassa K-ryhmän käytössä olevia kauppapaikkoja. Kauppakeskus Veturin katolle valmistuvan aurinkovoimalan toimittaa Keskon kanssa yhteistyössä Solarigo Systems Oy.

K-ryhmä on Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja käyttäjä

Aurinkovoima sopii hyvin ruokakaupan sähkön lähteeksi, sillä kauppa kuluttaa esimerkiksi jäähdyttämisessä ja kylmälaitteissaan sähköä eniten silloin, kun aurinko paistaa ja voimalan tuotanto on suurimmillaan.

Aurinkovoimalan elinkaari on jopa noin 35 vuotta. Tuotantoa saadaan myös pilvisellä säällä ja talvisaikaan. K-ruokakauppojen katoille asennettavien aurinkopaneelien sähköntuotto on noin 10–15 prosenttia kaupan sähkön vuosikulutuksesta. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkoenergialla voidaan kattaa jopa 60 prosenttia ruokakaupan sen hetkisestä kulutuksesta.

K-ryhmä on Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja käyttäjä. Ensimmäinen aurinkovoimala K-ruokakaupan katolle rakennettiin 1997 Tampereelle. Tällä hetkellä K-kauppojen katoilla on jo yhteensä 26 aurinkovoimalaa, joissa aurinkopaneeleja on 32204 kappaletta. Yhteenlaskettu maksimiteho on lähes 10 MWp. Uusia aurinkovoimaloita on rakenteilla lisää.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.