https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Mikrobit jalostavat jätteistä arvokkaita aineita

Kuopiossa on kehitetty liikuteltava biojalostamo, jossa mikrobit muuttavat eloperäiset jätteet biopolttoaineiksi, teollisuuskemikaaleiksi ja lannoitteiksi. Mikrobien avulla voidaan tehdä monia sellaisiakin aineita, joita on tuotettu aiemmin öljystä.

elias1

Probioottitutkija, bioteknisen mikrobianalytiikan ja mikrobiologisen agroekologian dosentti Elias Hakalehto on yksi maailman johtavia mikrobitutkijoita. Kuva: Finnoflag

Yhdyskuntien ja teollisuuden eloperäiset jätteet ja tuotannon sivuvirrat sisältävät runsaasti ainesosia, jotka ympäristöä rasittavien päästöjen sijaan voidaan jalostaa uusiksi käyttökelpoisiksi tuotteiksi.

Tällä periaatteella toimii tällä hetkellä koekäytössä oleva biojalostamo, joka perustuu Elias Hakalehdon kehittämään mikrobiologiseen prosessiteknologiaan. Hän toimii Itä-Suomen yliopistossa bioteknisen mikrobianalytiikan dosenttina ja hänellä on myös alan tutkimus- ja kehitystoimintaan keskittyvä yritys Finnoflag.

Hakalehtoa on kiehtonut jo pitkään kaikkialta luonnosta löytyvien mikrobien hyödyntäminen hyviin asioihin. Hän on ollut mukana useissa biojalostamohankkeissa, joissa tähdätään kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan ja ravinnekierron toteuttamiseen teollisuudessa ja maataloudessa.

- Mikrobien toiminnan ymmärtäminen avaa valtavia mahdollisuuksia. Niiden avulla voidaan tehdä monia sellaisia aineita, joita on tuotettu aiemmin öljystä, Hakalehto kertoo Kemianteollisuus ry:n verkkosivuston haastattelussa.

Hakalehto uskoo, että jätteet ovat tulevaisuudessa merkittäviä biopolttoaineiden, arvokkaiden teollisuuskemikaalien ja lannoitteiden lähteitä.

Lopputuotteita voivat olla esimerkiksi jäänestoaineet, teolliset kuidut sekä muovien ja synteettisen kumin raaka-aineet. Biojalostamo tuottaa myös kosmetiikan ja lääketeollisuuden tarvitsemia raaka-aineita.

Kuopiossa kehitetty biojalostamo on osa EU:n Itämeren-ohjelmaan kuuluvaa kansainvälistä ABOWE-hanketta, jossa on mukana useita oppilaitoksia ja yrityksiä. Laitoksen omistaa Savonia-AMK. Hakalehto on suunnitellut sen bioprosessin. Merikonttiin mahtuvaa laitosta on kokeiltu tähän mennessä sellutehtaan, perunanjalostuslaitoksen ja kanateurastamon jätteiden jalostukseen Itämeren alueella.

Uusimmat artikkelit

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.