https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

PRH ja patentoijat cleantechin asialla

Cleantech näkyy vesiliikenteessä esimerkiksi vaihtoehtoisissa polttoaineissa, uusissa moottoritekniikoissa, energiatehokkuutta parantavissa teknologioissa, öljyntorjuntatekniikoissa sekä uusissa laivakonsepteissa. Noin yhdeksän prosenttia Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) saamista patenttihakemuksista liittyy tällä erää cleantechiin.

logo-header_prh

Cleantech edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentää tuotantoprosessien haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Vesiliikenteessä cleantech näkyy esimerkiksi vaihtoehtoisissa polttoaineissa, uusissa moottoritekniikoissa, energiatehokkuutta parantavissa teknologioissa, öljyntorjuntatekniikoissa sekä uusissa laivakonsepteissa.

Päästöt kuriin uusin teknologioin

PRH haluaa edistää cleantechiin liittyvää kehitystä Suomessa. Patentin hakija voi hakea keksinnölle nopeutettua käsittelyä, jos keksintö koskee biotaloutta, kiertotaloutta tai puhtaan teknologian ratkaisuja.

Suomessa on viime aikoina patentoitu useita keksintöjä, joilla pyritään vähentämään vesiliikenteen haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Keksintöjä on tehty esimerkiksi pakokaasujen puhdistuksen ja öljyntorjunnan alueilla. Uusilla teknisillä ratkaisuilla voidaan vähentää vesiliikenteen päästöjä, torjua ympäristöonnettomuuksia ja parantaa alusten energiatehokkuutta:

Wärtsilä Finland Oy :n pakokaasupesuri hyödyntää pakokaasujen puhdistuksessa joko merivettä tai makeaa vettä olosuhteiden mukaan. Järjestelmä mahdollistaa sen, että pesutulos on hyvä meriveden laadusta riippumatta ja kemikaaleja voidaan käyttää vähemmän kuin pelkkää makeaa vettä hyödyntävissä pesureissa. (Patentin numero 124749)

Oy Langh Tech Ab :n pakokaasupesurissa saadaan puolestaan parannettua pesukapasiteettia tehokkaalla likaveden poistolla. Järjestelmä kykenee poistamaan pesurista suuren määrän likavettä nopeasti. (Patentin numero 125628)

Meritaito Oy :n öljyvuodontorjuntajärjestelyllä pyritään rajaamaan aluksessa tapahtunut öljyvuoto. Vuoto eristetään aluksessa mukana kulkevien kevyiden, vähän tilaa vievien ja nopeasti täyttyvien öljypuomien avulla. Järjestelyä voidaan hyödyntää myös öljynporauslautoilla. (Patentin numero 124771)

•Meritaito Oy:n menetelmä öljyn keräämiseksi on ratkaisu silloin, jos öljyä on jo päässyt leviämään veteen. Menetelmällä vesi saadaan eroteltua öljystä tehokkaasti, mikä mahdollistaa sen, että öljyä voidaan kerätä aluksessa olevaan säiliöön aiempaa enemmän ja nopeammin. (Patentin numero 125029)

Innovaatioiden Suomi

Euroopan patenttiviraston (EPO) suomalaisille yrityksille ja tutkijoille myöntämien patenttien määrä kasvoi viime vuonna 17,5 %. Patentteja myönnettiin vuoden 2015 aikana yhteensä 744 kappaletta. Kasvu oli suurinta kymmeneen vuoteen. Samalla kuitenkin Suomesta jätettyjen patenttihakemusten määrä laski 8,3 %. (2015: 2000 vs. 2014: 2182).

PRH:n mukaan viime vuonna Suomi oli Euroopan neljänneksi innovatiivisin maa, jos mittarina käytetään Euroopan patenttivirastoon (EPO) tehtyjen patenttihakemusten määrää miljoonaa asukasta kohti. Vaikka sija onkin edelleen hyvä, laskua edelliseen vuoteen oli kaksi pykälää.

Suomessa selvästi aktiivisin patentinhakija oli viime vuonna Nokia yhteensä 866 hakemuksella (edellisenä vuonna 986). Nokian perässä tulivat Kone (121), UPM-Kymmene (53), Outotec (50) ja Wärtsilä (45).

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.