Tuulivoimalahuolto olosuhteiden ehdoilla
Moventas on yksi maailman johtavista vaihdevalmistajista. Yhtiö valmistaa voimansiirtoratkaisuja tuulivoima-, sellu- ja paperi- sekä kaivosteollisuudelle. Lisäksi se tarjoaa palvelut vaihteiden huoltoon, ylläpitoon ja etähallintaan. Kuluneen kesän aikana se suoritti laajan usean tuuliturbiinin voimansiirtoketjun huoltoprojektin vaativissa olosuhteissa Vänern-järvellä Ruotsissa.
Huolto-, yllapito- ja etahallintaratkaisut ovat kasvava liiketoiminta- alue Clyde Blowers -teollisuusryhmaan kuuluvalla Moventaksella. Lehtemme numerossa 2/2013 esiteltiin yrityksen tarjoama etavalvontapalvelu ja sen ytimena toimiva vaihteistoon kiinnitettava kunnonvalvontajarjestelma. Kuluneena kesana suoritettu neljan tuulivoimalan tayshuolto Ruotsissa oli hyva kaytannon esimerkki huoltopalveluliiketoiminnan haasteista.
Huolletut turbiinit sijaitsevat Vindpark Vanern AB -yrityksen vesituulipuistossa Euroopan kolmanneksi suurimmalla jarvella, Vanernilla. Tuulipuistossa huoltotyo aloitettiin kesan alussa, mutta sen valmistelu alkoi jo edellisen vuoden syksylla.
Tayshuollettujen voimaloiden nimellisteho on 3 MW ja napakorkeus 90 metria. Niiden roottorin halkaisija on 103 metria ja varsinaisen vaihteiston paino 48 tonnia. Nama mitat sanelivat raamit tarvittavalle nosto- ja kuljetuskalustolle.
Jo valmistelu oma projektinsa
Projektipaallikko Timo Niininen valottaa hankkeen liikkeellelahtoa:
– Ensimmaiset yhteydenotot huoltotarpeesta tapahtuivat lokakuussa 2012, jolloin toimitettiin myos ensimmainen versio huoltotarjouksesta. Talven aikana kaytiin useita neuvotteluja, jotka paattyivat projektisopimuksen allekirjoittamiseen kuluvan vuoden huhtikuussa. Kaytyjen neuvotteluiden yhteydessa sovittiin jo aikaisemmin varavaihteiden toimittaminen. Nain varmistui tilaajan sitoutuminen projektin toteuttamiseen ja valmistelujen eteenpain viemiseen.
Jo valmisteluvaihe oli tiimityota, silla tarjous- ja neuvotteluvaiheessa Moventaksen ydinryhmaan kuului seitseman henkiloa. Kaytannon toteutus lahti liikkeelle varalaitehankinnalla, eli tilaaja osti kaksi varavaihdetta, joiden ansiosta komponenttien huolto oli mahdollista aloittaa jo ennen nostoja. Nain jarvella pystyttiin tekemaan vaihtonostoja, jolloin samalla nostolla saatiin ylos korvaava varavaihde, erillisten vaihteen alas nostamisen ja jalleen korjatun vaihteen noston sijasta, jolloin turbiini olisi odottanut tyhjillaan.
Huolto sään ehdoilla
Tuuliolosuhteet olivat ratkaisevassa roolissa itse toteutuksessa. Kaytossa olivat seuraavat tuulirajat: voimaloille paasyssa tuulen oli oltava alle 9 m/s ja roottorin nostossa 4 m/s 12 tunnin ajan, ja vaihteen nostossa kaytettiin tuulirajaa 6 m/s. Aikataulu oli tiukka vesilla tapahtuvan logistiikan sisaltaessa erikoistyokalujen, nostokurkien ja muiden nostovalineiden liikuttelun lisaksi itse painavien vaihteiden siirron kuljetusalusten avulla.
Paikan paalla tuulipuistossa kaikkiaan 13 viikkoa kestanyt huoltoprojekti kattoi neljan tuulivoimavaihteen tayden korjauksen, joista kaksi korvattiin uudella vaihteella. Kohteessa oli normaalisti 35 henkiloa, joista alle puolet oli huoltoa suorittavan yrityksen henkilokuntaa. Kokonaisuudessaan toteutusvaiheessa osallistui parikymmenta moventaslaista laskien mukaan myos myynnin, suunnittelun ja tuotekehityksen.
Kaikki nelja vaihdetta kunnostettiin taydellisesti huoltoverstaalla Jyvaskylassa.
Nopea ja tehokas verstashuolto oli avainasemassa projektin onnistumisessa. Se suoritettiin 12 paivassa yksityiskohtaista suunnitelmaa noudattaen. Uudet osat olivat valmiina jo vaihdettaviksi, kun vanhat vaihteet saapuivat verstaalle.
– Joustavuus ja nopea verstashuollon lapivienti antoi mahdollisuuden hienosaataa toimintaamme huoltokohteessa Vanernilla saatilojen mukaisesti. Tuulisimpina paivina tiimi valmistautui seuraavaa tuulirakoa varten, ja kun se tuli, olimme valmiita reagoimaan nopeasti, kertoi huoltoliiketoiminnan EMEAaluejohtaja
Kokemukset rohkaisevat jatkamaan
Viimeiset testaukset ja tarkistukset valmistuivat Vanernin turbiineissa elokuun alkupuolella. Kaiken todettiin olevan kunnossa ja turbiinit pyorivat jalleen sujuvasti. Nyt jokaiseen on asennettu myos Moventaksen kehittama CMaS-kunnonhallintajarjestelma. Siihen voi liittaa myos etahallintapalvelun, jossa asiantuntijat seuraavat vaihteen toimintaa kayttajan puolesta Moventaksen etahallintakeskuksessa Jyvaskylassa.
Projektipaallikko Timo Niininen oli erittain tyytyvainen huollon onnistumisesta:
– Kokemukset auttavat suuresti muussa kenttahuoltotoiminnassa ja sen kehityksessa. Kyseessa oli iso projekti, ja siina oli useita toimijoita, joita ohjailtiin haastavassa toimintaymparistossa. Tuulivoimahuolloissa ollaan aina saan armoilla, ja tama korostui jarvella toimiessa. Projektia taytyi ohjata aktiivisesti paivittain, muuttuvan toteutuman mukaan. Lisaksi saatiin hyvaa kokemusta siirryttaessa vaihdehuolloista kohti koko voimansiirtoketjujen huoltoja.
Huoltoliiketoiminnasta vastaava Antti Turunen on myos tyytyvainen saatuihin kokemuksiin:
– Tuulivoimaloita on merella ja jarvilla, vuorilla ja tuntureilla. Tama edellyttaa erityisosaamista logistiikassa seka toimimista luonnon ja ympariston ehdoilla. Olemme tunnettuja tuulivoimateollisuudessa innovatiivisista ratkaisuista, ja suorittamamme huolto on taas osoitus ratkaisuhakuisesta lahestymisesta asiakkaan kunnossapitohaasteeseen.
– Tuulivoiman kilpailukyky energiantuotantomuotona edellyttaa toimijoiden jatkuvaa panostusta ennakoiviin huoltomenetelmiin ja innovatiivisiin ratkaisuihin. Tassa haluamme olla edellakavija myos tulevaisuudessa.