Yhteistyörobotit eli cobotit nostavat Suomea maailman kärkeen
Suomi on 15. sijalla tuotantoaan eniten automatisoineiden maiden joukossa maailmassa. Robottiasiantuntijan mukaan osasyy piilee Suomen koulujärjestelmässä, eikä maan esiinmarssi suinkaan ole pysähtynyt. Muista Pohjoismaista Ruotsi on sijalla 5 ja Tanska sijalla 6.
Suomessa on kaksi kertaa niin paljon teollisuusrobotteja kuin keskimäärin – 138 robottia 10 000 työntekijää kohden, siinä missä maailmanlaajuinen keskiarvo on 74. Tämä käy ilmi International Federation of Robotics -järjestön tuoreimmista luvuista. OptoForce valmistaa antureita niin sanottuihin cobotteihin, joilla on tärkeä rooli Pohjoismaiden huippusijoituksissa. Yrityksen unkarilaissyntyinen toimitusjohtaja Ákos Dömötör katsoo cobottien sopivan hyvin pohjoiseen mentaliteettiin, joka on tullut hänelle tutuksi muun muassa neljän Legon palveluksessa Tanskassa vietetyn vuoden aikana.
- Pohjoismaalaiset ovat ottaneet cobotit hyvin vastaan. Täällä suhtaudutaan uuteen tekniikkaan yleensäkin avoimesti, ja on ymmärretty nopeasti, että cobotit voivat näppärästi hoitaa ikäviä työtehtäviä. Uskon sen olevan tärkeä syy siihen, että automatisaatio on edennyt Pohjoismaissa niin pitkälle. Arvioisin sijoitusten robottien yleisyyttä koskevissa vertailuissa kohenevan entisestään, Ákos Dömötör sanoo.
- Uudet yhteistyörobotit eli cobotit voivat sovelluksineen antaa työntekijöille mahdollisuuden hoitaa useita tehtäviä samanaikaisesti. Cobotit voi helposti laittaa tekemään monenlaisia tehtäviä – ne voivat huolehtia 10–20 yksityiskohdasta tuotannossa, kuvailee Kenneth Bruun Henriksen, jonka vastuulla on Euroopan-markkinointi tarttujia cobotteihin ja robotteihin valmistavassa On Robotissa.
Yhteistyörobotti eli cobotti on suunniteltu työskentelemään yhdessä operaattorin kanssa samassa tilassa. Esimerkiksi kokoonpanon työvaiheet voidaan jakaa työntekijän ja cobotin kesken.
- Cobottien tehtävien muokkaaminen valmistussarjojen vaihtuessa on helppoa, joten esimerkiksi yövuoro voi tehdä tarvittavat muutokset itsenäisesti. Meillä oli harjoittelijana eräs saksalaisopiskelija, jolta kului muutosten tekemiseen alle 20 minuuttia ensimmäisellä kerralla, kun hän näki cobotin, Bruun Henriksen jatkaa
- Pohjimmiltaan se, että Suomen kaltainen pieni maa on niin lähellä maailman kärkeä robottien levinneisyydessä, on juuri yhteistyörobottien ansiota. Ennen Universal Robots kehittämien cobottien saataville tuloa robotit eivät olleet tarpeeksi helppokäyttöisiä tai edullisia, että pk-yritykset olisivat voineet turvautua niihin. Nyt automatisaatio hypähtää eteenpäin. Tämä on vasta alkua, sillä monet suomalaiset teollisuusyritykset selvittävät parhaillaan cobottien käyttöönoton mahdollisuuksia tuotannossaan, Seppo Kirmanen toteaa.
Cobotteihin lisälaitteita valmistavat OptoForce ja On Robot ovat järjestämässä maailmanlaajuista Collaborative 2018 Automation Touria, jolla jälleenmyyjät Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Englannista ja Hollannista pääsevät tutustumaan cobotteihin Universal Robotsin tiloissa Tanskan Odensessa.