https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 26.11.2024

Vaasan yliopiston johtama uusi konsortio tutkii vety-argon-kierron mahdollisuuksia

Hydrogen-Argon Power Cycle (iHAPC) tutkimus pilotoi vety-argon-kierron käyttöä energiantuotannossa. Tavoitteena on osoittaa, että teknologia on täysin päästötön sekä myös hyötysuhteeltaan ainutlaatuinen.

d95a1701-5c6a-42c6-aa74-80c6369ca58c-w_960

Vasemmalta projektitutkija Ksenia Siadkowska, professori Maciej Mikulski ja laboratorioinsinööri Pauli Valkjärvi Vaasan yliopistosta. Kuva: Vaasan yliopisto

Vety-argon-kierrolla voi tulevaisuudessa olla merkittävä vaikutus energiasektorille. Se mahdollistaa vihreän vedyn polttamisen energiaksi käyttäen elektrolysoitua happea ja väliaineena argonia. Ilman korvaaminen argonkaasulla ja hapella sekä parantaa vetypolttomoottorin hyötysuhdetta 10-20 prosenttiyksiköllä että mahdollistaa aidosti päästöttömän energiantuotannon. Näin pakoputken tarve poistuu ja käytännössä ainoana palamistuotteena muodostuva vesi voidaan kestävästi uudelleenkäyttää prosessissa.

Tutkimuskonsortio koostuu tutkimusorganisaatioista ja teollisuusyrityksistä. Kolmivuotisen iHAPC-hankkeen (2025-2027) kokonaisbudjetti on 8,55 miljoonaa euroa. Hanke saa pääosan rahoituksestaan Business Finlandilta, ja loppuosa rahoituksesta tulee mukana olevilta yrityksiltä ja tutkimusorganisaatioilta. Yhdessä kumppaneidensa kanssa hanke vahvistaa suomalaisten teknologioiden kansainvälistä asemaa kestävän energiantuotannon alalla.

– Vaasan yliopistolla on oleellinen rooli innovatiivisten ja kestävän kehityksen mukaisten energiaratkaisujen kehittämisessä. Olemme erittäin innostuneita ja valmiita johtamaan tätä hanketta, sillä meillä on asiantuntemusta polttoaineanalytiikassa, mallintamisessa ja simuloinnissa, voimansiirron testauksessa sekä ohjauksen kehittämisessä, sanoo professori Maciej Mikulski Vaasan yliopistosta. Mikulski johtaa Efficient Powertrain Solutions -tutkimusryhmää ja toimii iHAPC-hankkeen vastuullisena johtajana.

Vaasan yliopiston lisäksi projektiin osallistuvat tutkimusorganisaatioista Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy ja Oulun yliopisto. Teollisuuskumppaneita ovat Wärtsilä, Parker Hannifin Manufacturing Finland Oy, Vahterus Oy, Vaisala Oyj ja TotalEnergies SE.

– Vety-argon-kierto on uraauurtavaa tutkimusta, ja se tukee WISE-ohjelman pitkän aikavälin tavoitetta kasvattaa merkittävästi suomalaisten hiilidioksidipäästöjä vähentävien teknologioiden liikevaihtoa, sanoo Rasmus Teir, Director, Sustainability & Future Plant Concepts, Wärtsilä Energy.

Yhteinen energialaboratoriota pääsee käyttöön

iHAPC on ensimmäinen hanke, joka tulee käyttämään Vaasan yliopiston yhteistä energialaboratoriota. Laboratorio perustettiin aiemmin tänä syksynä yhdessä Wärtsilän, VTT:n ja Oulun yliopiston kanssa toimimaan palamisteknologian alueellisena huippuosaamiskeskuksena.

Jokainen iHAPC-konsortion kumppani tuo hankkeeseen omaa ydinosaamistaan. Mukana olevat viisi yritystä vastaavat vety-argon-kierron mahdollistavien teknologioiden kehittämisestä, kun taas tutkimusorganisaatiot vastaavat prototyyppien valmistuksesta ja testien skaalaamisesta keskinopeiden moottoreiden kokoluokkaan.

Hanke tähtää H-APC-teknologian havainnollistamiseen, tarkoituksena vahvistaa teknologian suorituskyky ja potentiaali kannattavana uusiutuvaa energiaa hyödyntävänä ratkaisuna.

Projekti on osa Wärtsilän johtamaa Wide & Intelligent Sustainable Energy (WISE) -ekosysteemiohjelmaa ja kytkeytyy myös alan eurooppalaisiin tutkimusverkostoihin. 

Uusimmat artikkelit

2.4.2025 | Alan Uutiset

Suomi on EU:n ykkönen sähkönkulutuksessa

Suomalaiset kuluttavat sähköä lähes kolme kertaa enemmän kuin EU:n keskiarvo, selviää Eurostatin tilastoista. Suomessa mitattiin myös eniten negatiivisia pörssisähkön hintoja Euroopassa viime vuonna.

Patria investoi 40 miljoonaa euroa panssaroitujen ajoneuvojen tuotantoon

Patria tekee 40 miljoonan euron investoinnin tehostaakseen ja laajentaakseen Hämeenlinnan tuotantolaitoksen panssaroitujen ajoneuvojen tuotantoa.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.