https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 2.10.2024

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

b937b294a3352fb9_800x800ar

Automaatiota ja laitteita ohjataan työasemien kautta, joita on valvomon lisäksi eri puolilla laboratoriota. Laboratoriossa on henkilökuntaa paikalla vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.Kuva: Jaakko Mylly

Raahen terästehtaan uudessa asteittain käyttöönotetussa päälaboratoriossa tutkitaan sekä teräksen valmistuksen raaka-aineita että tehtaan lopputuotteita. Täysin automatisoidun spektraalilaboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

– Tämä on ollut iso projekti. Uudella päälaboratoriolla ja toimistorakennuksella valmistaudumme osaltamme tulevaan fossiilivapaan teräksen valmistukseen. Huippuluokan laboratoriotiloissa voidaan analysoida sekä raaka-aineita että tuotantoprosessin eri vaiheissa syntyvää materiaalia sekä tehdä tuotekehitykseen liittyvää tutkimusta, SSAB:n Raahen tehtaan tehtaanjohtaja Jarkko Matkala kertoo.

89edd8426701d7c5_800x800ar

Näytteet saapuvat tuotannosta putkiposteilla näytteiden vastaanottosoluun, josta ne jatkavat matkaansa näytetunnelin kautta näytteiden käsittelysoluun, ja sieltä mittaukseen. Kuva: Jaakko Mylly

– Uudet tilat ovat upeat ja ne on suunniteltu materiaalivirtojen mukaan ja myös tulevaisuuden tarpeita varten. Uusissa tiloissa on huomioitu mm. pölynpoisto, äänieristys, valaistus, turvallisuus sekä erilaisten materiaalien varastointi ja kuljetusväylät. Jatkossa analyysejä voidaan tehdä vähemmillä välivaiheilla, kun laitteistoa uusitaan. Laitteet on lisäksi sijoiteltu niin, että ne on helppo huoltaa, laboratoriopäällikkö Minna-Maarit Valkama kehuu.

Kehityslaboratorioihin on asennettu ja kalibroitu muun muassa uusi instrumentoitu iskuvasara, jonka yhtiö kertoo olevan harvinainen laitekokonaisuus niin kansallisesti kuin laajemminkin. Iskutestausvasara voi taltioida materiaalin murtumistapahtuman.

Teräksen väsytystestausta tehdään puolestaan vetokoneella, jonka perustukset on paalutettu kallioon asti. Laitteen on oltava irrallaan rakennuksen rakenteista, jotta testaus ei aiheuta niihin resonointia.

Teräksen kemiallinen koostumus määritetään optisella emissiospektrometrillä (OES).

8f65fd123291caf9_800x800ar

Kuvassa robotti asettaa teräsnäytettä analysaattoriin. Vuorokaudessa analysoidaan useita satoja näytteitä, joiden läpimenoaika on muutaman minuutin luokkaa. Kuva: Jaakko Mylly

Raahen terästehtaan uudessa päälaboratoriossa:

  • Laboratoriot toimivat 24/7
  • Analyysilaboratoriossa analysoidaan vuodessa noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä
  • Testauslaboratoriossa testaan noin vuosittain noin 500 000 näytettä
  • Tutkimuslaboratorio toteuttaa noin 900 tutkimustilausta vuosittain
  • Ainetodistustoimistossa käsitellään noin 40 000 ainetodistusta vuosittain

Tehdasalueella sijaitsevat lisäksi Tuotannon testauslaboratorio ja NDT (non destructive testing), Kemian laboratorio, Dimensiosuureiden kalibrointilaboratorio, Näytteenoton valvonta ja Ainestodistustoimisto.

baa4a1aadfbe4c08_800x800ar

Kaikkiaan uutta putkipostilinjaa on rakennettu tehtaalle noin kuusi kilometriä. Kuva:Juho Turpeinen

Uusimmat artikkelit

24.4.2025 | Alan Uutiset

Wärtsilälle läpimurto Karibianmerellä: sopimus Curaçaon saaren hiilineutraaliuspalveluista

Wärtsilä optimoi saaren energiantuotannon yhteistyössä paikallisen Aqualectra-sähköyhtiön kanssa. "Uskomme tämän avaavan hiilineutraaliutta koskevaa yhteistyötä myös muiden mikroverkko-operaattoreiden kanssa", Wärtsilä Energyn johtaja Anders Lindberg toteaa.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.