SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia
Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.
Raahen terästehtaan uudessa asteittain käyttöönotetussa päälaboratoriossa tutkitaan sekä teräksen valmistuksen raaka-aineita että tehtaan lopputuotteita. Täysin automatisoidun spektraalilaboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.
– Tämä on ollut iso projekti. Uudella päälaboratoriolla ja toimistorakennuksella valmistaudumme osaltamme tulevaan fossiilivapaan teräksen valmistukseen. Huippuluokan laboratoriotiloissa voidaan analysoida sekä raaka-aineita että tuotantoprosessin eri vaiheissa syntyvää materiaalia sekä tehdä tuotekehitykseen liittyvää tutkimusta, SSAB:n Raahen tehtaan tehtaanjohtaja Jarkko Matkala kertoo.
– Uudet tilat ovat upeat ja ne on suunniteltu materiaalivirtojen mukaan ja myös tulevaisuuden tarpeita varten. Uusissa tiloissa on huomioitu mm. pölynpoisto, äänieristys, valaistus, turvallisuus sekä erilaisten materiaalien varastointi ja kuljetusväylät. Jatkossa analyysejä voidaan tehdä vähemmillä välivaiheilla, kun laitteistoa uusitaan. Laitteet on lisäksi sijoiteltu niin, että ne on helppo huoltaa, laboratoriopäällikkö Minna-Maarit Valkama kehuu.
Kehityslaboratorioihin on asennettu ja kalibroitu muun muassa uusi instrumentoitu iskuvasara, jonka yhtiö kertoo olevan harvinainen laitekokonaisuus niin kansallisesti kuin laajemminkin. Iskutestausvasara voi taltioida materiaalin murtumistapahtuman.
Teräksen väsytystestausta tehdään puolestaan vetokoneella, jonka perustukset on paalutettu kallioon asti. Laitteen on oltava irrallaan rakennuksen rakenteista, jotta testaus ei aiheuta niihin resonointia.
Teräksen kemiallinen koostumus määritetään optisella emissiospektrometrillä (OES).
Raahen terästehtaan uudessa päälaboratoriossa:
- Laboratoriot toimivat 24/7
- Analyysilaboratoriossa analysoidaan vuodessa noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä
- Testauslaboratoriossa testaan noin vuosittain noin 500 000 näytettä
- Tutkimuslaboratorio toteuttaa noin 900 tutkimustilausta vuosittain
- Ainetodistustoimistossa käsitellään noin 40 000 ainetodistusta vuosittain
Tehdasalueella sijaitsevat lisäksi Tuotannon testauslaboratorio ja NDT (non destructive testing), Kemian laboratorio, Dimensiosuureiden kalibrointilaboratorio, Näytteenoton valvonta ja Ainestodistustoimisto.