https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kunnossapito on elinkaaren hallinnan kivijalka

Laitoksen kunnossapidon voi hoitaa itse tai hankkia sen ostopalveluna. Osaamista löytyy ja sitä on viety myös rajojemme ulkopuolelle. Promaint-lehti haastatteli Caverionin Teollisuuden ratkaisut -divisioonan kehitysjohtaja Juha Moisiota.

Juha-Moisio-5685

Työturvallisuuden kehittämiseen on lähdetty määrätietoisesti.

Juha Moisio

- Syntynyt 1953 Hämeenlinnassa, lapsuus Oulussa

- 1980 DI, Oulun yliopisto

- 1978–84 Wärtsilä Pietarsaari, DI-työ, tuotannonohjauspäällikkö, konepajavalmistus

- 1984–89 Veitsiluoto Kemi, sellutehtaan kunnossapitopäällikkö

- 1989–91 Huber/Suomen tehdaspalvelu, aluepäällikkö, kunnossapidon ulkoistuspalveluja

- 1991–95 Norstep, toimitusjohtaja

- 1995–2007, YIT Service, toimitusjohtaja, Huber, kunnossapitopalvelun johtaja

- 2007 alkaen Caverion Industrial Solutions Division, kehitysjohtaja

- Naimisissa, 2 aikuista lasta

- Harrastukset: Maailmaan tutustuminen matkailun avulla, valokuvaus

– Viime vuosien kehitys on ollut erittäin hyvä, mutta erityisesti turvallisuudessa voi aina parantaa. Prosessina kunnossapidon ja turvallisuuden kehittäminen ovat lähellä toisiaan. Molemmissa tavoitteena on siirtää työn painopistettä reagoivasta ennakoivaan, toteaa Caverionin Teollisuuden ratkaisut -divisioonan kehitysjohtaja Juha Moisio. Havainnoidaan ja puututaan epäkohtiin ennen kuin niistä tulee ongelmia.

Tämän Moisio kertoo lähes neljänkymmen työvuoden monipuolisella kokemuksellaan.

– Tilanne on sama kuin käyttövarmuuden parantamisessa. Sielläkin päästään parhaiten eteenpäin, kun etsitään juurisyyt sekä toteutuneisiin että lähes tuotantokatkon aiheuttaneisiin tapahtumiin ja poistetaan niiden aiheuttajat. Ja sehän on vastaava menettely kuin vaaratilanteiden käsittelyssä, hän täydentää.

Caverionin tavoite on tuttu nolla tapaturmaa, jossa heillä on tärkeimpänä työkaluna ennakoi.fi-palvelu . Työturvallisuuden kehittämiseen on lähdetty määrätietoisesti, mutta jalat maassa alkaen yrityksen johdosta. Turvallisuustyön perusta on selkeät ja toteuttamiskelpoiset ohjeet, jotka ovat kaikkien helposti saatavilla – myös mahdollisten alihankkijoiden.

turvallisuus3

Turvallisuustyön perusta on selkeät ja toteuttamiskelpoiset ohjeet, jotka ovat kaikkien helposti saatavilla – myös mahdollisten alihankkijoiden.

Pitkä kokemus käyttäjäkunnossapidosta

Käyttäjäkunnossapito on otettu jo kauan sitten käyttöön kumppanuuskohteissa Caverion-konserniin kuuluvan Botnia Mill Servicen toimesta. Moision mukaan heillä on kokemusta käyttäjäkunnossapidon tyyppisistä yhteistoteutuksista jo yli 20 vuotta.

– Käyttäjäkunnossapito on muuttanut työprosesseja, sillä osa perinteisistä kunnossapidon tehtävistä on siirtynyt luontevasti käytölle. Se onkin hyvä asia, sillä käyttö on jatkuvasti prosessialueilla, jolloin on helppo havaita poikkeamat välittömästi. 

Moision mukaan käyttäjäkunnossapidon merkittävin etu on, että siinä kaikki eri toimijat tähtäävät samaan päämäärään.

– Ihmisillä on enemmän kyvykkyyttä, mutta sitä ei ole käytetty hyväksi. Osaamista siis on, otetaan se käyttöön.

Muutenkin historian painolastit ovat häviämässä, sillä tehtävärajat ovat etääntyneet.

– Tietenkin voi aina toivoa lisää joustavuutta ajankäyttöön ja työaikoihin. Onneksi nykyteknologia auttaa dokumentoimaan tehokkaammin, sillä usein erikoiskohteen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ja dokumentointi on se, jossa on aina parannettavaa, kuvaa Moisio muutosta.

Kunnossapitopalveluliiketoiminta

Kumppanuusmallit etenevät oikeaan suuntaan, sillä nykyisin myös asiakkaat ymmärtävät menettelyn paremmin ja ovat valmiit sitoutumaan. Kumppanuuksien etuna on ennustettavuus tuotantomuutoksissa, sillä palvelun tarjoaja voi reagoida kysynnän ja tarpeen mukaan.

– Käytössämme on hyviä yhteistyömalleja. Näistä näkyvin esimerkki Caverionissa on Metsä Fibre Oy :n ja Oy Botnia Mill Service Ab:n yhteistyö. Toinen esimerkki poikkeavasta palvelukysynnästä oli viime kevään suurseisokki Kilpilahdessa, jossa meiltä oli mukana noin 500 Caverionin alan ammattilaista.

– Kokemukseni mukaan olemme edelleen alallamme johtavien maiden joukossa, mutta aina on jotain, jonka voi tehdä paremminkin. Kunnossapitoalan etuna on se, että siellä on jo pitkään ollut myös selkeä sisäinen kilpailu, sillä kunnossapito voidaan aina hoitaa itse tai ostaa ulkoa palveluna.

– Omassa yrityksessämme tämä on havaittavissa siitä, että juuri nyt haemme voimakasta kasvua muista Pohjoismaista sekä muualta Euroopasta. Tämä on mahdollista siitä syystä, että meillä on enemmän osaamista kuin muissa maissa. Kokonaisuudessaan olemme siis oikealla tiellä Suomessa.

Digitalisaatio ja teollinen internet

Juuri nyt otetaan suuria harppauksia elinkaaren hallinnan kehittämisessä. Siinä auttavat digitalisaatio, teollinen internet ja Big Data -pohjaiset kehittyneet analysointimenetelmät.

– Tietoa saadaan riittävästi, mutta sen analysointi ja tärkeän informaation seulonta suuresta datamäärästä ratkaisee. Oikeilla kehitysaskelilla voidaan jatkossa parantaa käytettävyyttä ja lisätä tuottavuutta. 

– Kunnossapitohan on itse asiassa elinkaaren hallintaa. Oikein toteutettuna sen avulla osataan ennakoida, tehdä siis oikeat asiat oikeaan aikaan oikealla tavalla, hän muistuttaa.

Kunnossapidon koulutus on kehittynyt viime vuosikymmenten aikana huomattavasti. Osaamista siis on ja se onkin tarpeen, sillä menestyminen edellyttää oman erityisosaamisalueen ulkopuolisten asioiden ymmärtämistä.

– Tarvitaan positiivista asennetta, ei ainoastaan teollisuudelta vaan koko maalta. Pitkässä juoksussa tutkimus ja tuotekehitys ovat avainasemassa, sillä Suomi tarvitsee uusia vientiratkaisuja.

Yritysostojen kautta Caverioniin

Caverionin taustalta löytyy YIT, joka aloitti toimintansa Suomessa vuonna 1912. 1970-luvulla YIT laajensi liiketoimintansa palveluihin. Se aloitti kiinteistöpuolella ja laajeni vähän myöhemmin myös teollisuusputkistoihin ja kunnossapitoon. Kasvua on haettu yritysostoilla. Suomen merkittävimmät hankinnat olivat Huber Oy ja ABB:n kiinteistötekniset palvelut.

Myös ulkomaille menoa auttoivat yritysostot ja nimi Caverion oli Saksassa ostetun yrityksen käytössä. Se otettiin käyttöön vuonna 2013 kiinteistöteknisten palvelujen ja teollisuuden ratkaisujen irtautuessa YIT-konsernista itsenäiseksi pörssiyhtiöksi. Vuoden 2015 liikevaihto oli noin 2,4 miljardia euroa. Caverionilla on 12 toimintamaassa Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopassa yhteensä noin 17 400 työntekijää. Tällä hetkellä Caverionilla on toimipisteet Suomessa 60 paikkakunnalla.

Työturvallisuuden perussäännöt Caverionilla:

- Tunnista vaaranpaikat ennen työn aloitusta, noudata työturvallisuusohjeita ja -määräyksiä.

- Tarkista työkalut, henkilösuojaimet ja muut välineet ennen käyttöä.

- Käytä asianmukaisia henkilösuojaimia.

- Noudata aina ohjeita vahinkokäynnistyksen estämiseksi.

- Noudata putoamisen estäviä turvatoimia korkeilla paikoilla suoritettavissa töissä.

- Tarkista ennen töiden aloitusta, ettei työskentelyalueelle voi pudota irtoesineitä.

- Ryhdy asianmukaisiin varotoimiin ympäristövahinkojen estämiseksi.

- Turvaa puhtaan ilman saanti suljetuissa ja haitallisia aineita sisältävissä tiloissa.

- Pidä työympäristö puhtaana ja siistinä.

- Kanna vastuu turvallisuudesta ja huolehdi muista.

www.caverion.fi

Teksti: Martti Hakonen Kuvat: Timo Porthan

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.