EOS esittelee uusia ratkaisuja metallien 3D-tulostukseen

EOS esittelee formnext 2019 -messuilla tuotantovalmiin EOS Shared Modules -ratkaisun. Useista laitteisto- ja ohjelmistomoduuleista koostuva ratkaisu helpottaa ja suoraviivaistaa työnkulkua ennen varsinaista valmistusprosessia, prosessin aikana ja sen jälkeen. EOS Shared Modules mahdollistaa korkealaatuisten metalliosien valmistuksen tehokkaasti, skaalautuvasti ja kannattavasti etenkin käytettäessä rinnakkain useita 3D-tulostusjärjestelmiä. Järjestelmän odotetaan tulevan myyntiin viimeistään vuoden 2020 jälkipuoliskolla.

EOS_AM-Factory_Metal

EOS esittelee formnext 2019 -messuhallin oheismoduuliratkaisun, joka tukee, integroi ja tehostaa EOS M 400 -sarjan järjestelmillä tapahtuvaa materiaalia lisäävää valmistusta (AM). Erilaisten moduulien, kuljetusjärjestelmien ja ohjauskeskusohjelmiston avulla käyttäjät voivat suorittaa varustus-, purku-, kuljetus- ja seulontatoiminnot AM-valmistusprosessin rinnalla. Tätä varten käytettävissä on sekä manuaalisia että automaattisia EOS Shared Modules -kokoonpanoja. 

Modulaarisuus auttaa maksimoimaan joustavuuden, kun yritykset määrittävät tuotantoskenaarioitaan. Järjestelmän osia ei asenneta yhdeksi kokonaisuudeksi, vaan erilliset osat ovat samanaikaisesti useiden 3D-tulostusjärjestelmien käytettävissä. EOSCONNECT ControlCenter -ohjelmisto tuottaa käyttäjille tärkeitä tuotantoparametreja jatkuvana virtana ja mahdollistaa osien saumattoman jäljitettävyyden digitaalisen kaksosen avulla. Ratkaisu parantaa tehokkuutta merkittävästi etenkin sarjavalmistuksessa: EOS Shared Modules maksimoi koneiden käyttöajan, parantaa tuottavuutta ja alentaa näin osakohtaisia kustannuksia. Tulevaisuudessa Shared Modules -konsepti on saatavilla myös EOS M 300 -sarjaan. 

EOS esittelee lisäksi valikoiman teolliseen 3D-tulostukseen kehitettyjä innovatiivisia materiaaleja, jotka viitoittavat tietä koko alalle. Näihin materiaaleihin kuuluu muun muassa EOS ToolSteel H13 – ainoa H13-työkaluteräs, joka soveltuu järeiden työkalujen materiaalia lisäävään valmistukseen. Lisäksi EOS esittelee joukon kuparimateriaaleja, joilla on vaihtelevan johtavuutensa ansiosta paljon potentiaalisia käyttökohteita etenkin elektroniikassa. 

Joustava ratkaisu muuttuviin tuotantovaatimuksiin

- Olemme ylpeitä, että olemme kehittäneet EOS Shared Modules -järjestelmän visionäärisestä konseptista kypsäksi ratkaisuksi. Eri elementtien vuorovaikutuksen hyödyt on jo osoitettu NextGenAM-projektissa, ja nyt ratkaisu on kaupallisesti valmiina, Dr. Hannes Gostner, EOS:n Senior Vice President Division Metal Systems, toteaa- 

- Modulaarisuus on iso etu käyttäjille, jotka voivat nyt itse päättää, mikä automaatioaste on ihanteellinen juuri heidän tuotannossaan, Gostner jatkaa. 

EOS Shared Modules -kokoonpanot

EOS Shared Modules Manual-ratkaisussa valmistusprosessia edeltävät ja sen jälkeiset työnkulut ja kuljetusvaiheet suoritetaan manuaalisesti. Valmistusprosessin jälkeen vaihdettava kehys – joka sisältää valmistusalustan, osat ja sulamattoman jauheen – siirretään AM-järjestelmästä jauhetiiviiseen säiliöön (IPM M Manual Xframe Container). Säiliö kuljetetaan asemalta toiselle normaalilla kuormalavatrukilla. Irrotetut osat siirretään jälkikäsittelyvaiheeseen, ja jauhemateriaali valmistellaan uudelleenkäytettäväksi ja syötetään sisään manuaalisesti (IPCM-M extran tai IPCM-M pron avulla; saatavilla erikseen).

 EOS Shared Modules Automatedon tarkoitettu automaattiseen materiaalia lisäävään valmistukseen. Kun 3D-tulostusprosessi on valmis, vaihdettava kehys siirretään kaasutiiviiseen säiliöön (IPM M Inert Gas Container L). Toisin kuin manuaalisessa ratkaisussa, vaihdettavan kehyksen siirto tapahtuu nyt automaattisesti. Kuljetus asemalta seuraavalle voidaan suorittaa kuormalavatrukilla tai täysin automaattisesti: automaattiohjattu ajoneuvo siirtää säiliön seuraavalle asemalle, ja käyttäjä voi integroida järjestelmään myös robotin, joka siirtää osat jälkikäsittelyyn. IPM M Powder Station L -ratkaisu (saatavilla erikseen) kierrättää sulamattoman jauhemateriaalin suljetussa piirissä uudelleenkäytettäväksi ja toimittaa sen edelleen AM-järjestelmiin.

Jotta AM-valmistuksessa varmistetaan osa- ja tietovirran jatkuvuus, ratkaisun ohjelmisto tuottaa tietoa kaikista keskeisistä suorituskykyindikaattoreista riippumatta käyttäjän sijainnista. Tätä varten ohjelmisto saa tilatiedot kaikilta mukana olevilta laitteistomoduuleilta. Yksittäisten 3D-tulostusjärjestelmien toimintatilan lisäksi ratkaisu tallentaa ja analysoi keskeiset olosuhdetekijät, kuten happipitoisuuden ja valmistuskammion lämpötilan. Ohjelmistojärjestelmä tallentaa myös laatuun liittyvät prosessitiedot. 

 Ohjauskeskus tietää aina jokaisen vaihdettavan kehyksen tai IPM M Inert Gas Container -säiliön sijainnin ja varmistaa järjestelmän, valmistustyön ja oheismoduulin asianmukaisen kohdennuksen myös sovelluksissa, joissa käytetään rinnakkain useita 3D-tulostusjärjestelmiä. Samalla järjestelmä mahdollistaa valmistuksen edistymisen seurannan kussakin yksittäisessä tilauksessa, tuotannon valvonnan sekä mahdollisten pullonkaulojen havaitsemisen koko prosessiketjussa. Tuloksena on luotettava ja toistettavissa oleva valmistusprosessi, jossa yksikkökustannukset on optimoitu.

Materiaalit teolliseen käyttöön

EOS ToolSteel H13 on sekä kuuma- että kylmätyöstötyökaluihin soveltuva kuumatyöstöteräs, joka on optimoitu teolliseen 3D-tulostukseen. Materiaali tunnetaan korkeasta karkenevuudestaan sekä erinomaisesta kulumisen- ja lämmönkestävyydestään. EOS ToolSteel H13 soveltuukin erityisesti kuumatyöstösovelluksissa käytettävien ruiskuvalu-, taonta- ja valutyökalujen materiaalia lisäävään valmistukseen.

EOS_Part_Cu_M-290

EOS CopperAlloy CuCrZr- ja EOS Copper Cu -kuparimateriaalien sähkön- ja lämmönjohtavuus ovat erinomaisessa tasapainossa, minkä ansiosta ne soveltuvat mainiosti esimerkiksi lämmönvaihtimiin, sähkömekaanisiin komponentteihin tai muotteihin.

Uusimmat artikkelit

K-ryhmän uusi energiankierrätysjärjestelmä leikkaa ruokakauppojen lämmönkulutuksen jopa 95 prosenttia

K-ryhmä ja Granlund ovat kehittäneet K-ruokakaupoille energiankierrätysmallin, jolla lämmönkulutus pienenee parhaimmillaan 95 prosenttia ja joka muuttaa kiinteistön kerralla energian osalta lähes hiilineutraaliksi. Päästösäästöt vastaavat vajaan seitsemän tuhannen asukkaan kunnan vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

10.12.2019 | Tutkimus ja koulutus

Vaasan yliopisto rakentaa kiertotalouden ekosysteemiä jäte-energia-alalle

Vaasan yliopiston energian ja kestävän kehityksen tutkimusalusta VEBIC ryhtyy rakentamaan kiertotalouden tiekarttaa ja ekosysteemiä jäte-energia-alalle yhdessä alan toimijoiden kanssa. Uusia ratkaisuja kaivataan esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen, aiemmin jätteeksi luokiteltujen sivuvirtojen tehokkaampaan hyödyntämiseen ja hukan minimointiin liittyen.

10.12.2019 | Alan Uutiset

Rakennuskonevuokraus kääntyy ensi vuonna taas kasvuun

Suomen talouden ja rakentamisen aiempaa hieman myönteisemmät odotukset näkyvät rakennuskoneiden vuokrakysynnässä sekä kuluvana että ensi vuonna. Maailmantalouden näkymissä ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia: kasvuvauhti hiipuu, mutta taantumaa ei ennakoida.  Vuonna 2021 sekä rakentamisen että rakennuskoneiden käytön ennakoidaan vähenevän selvästi, Forecon Oy:n tuoreesta selvityksestä käy ilmi.

Tieto-ohjautuvia menetelmiä laakerien kunnonvalvontaan

Laakerit ovat yleisin koneissa käytettävä komponentti ja vioittunut laakeri yleisin syy koneiden rikkoutumiseen. Heikkokuntoinen laakeri voi rikkoutuessaan aiheuttaa äkkinäisen konerikon, jonka seuraus saattaa olla merkittävä taloudellinen tappio – tai pahimmillaan ihmishenki. Uusi väitöstutkimus hyödyntää tieto-ohjautuvia menetelmiä ja ohjelmistoarkkitehtuuria laakerien kunnonvalvonnassa.

Posti raivaa esteitä digitalisaation tieltä – Postin palveluihin kirjautuminen SisuID:llä

Posti osallistui digitaalisen identiteetin käyttöä edistävän hankkeen pilottiin. Uusi tunnistusmenetelmä tekisi Postin digitalisaatiotavoitteista helpommin saavutettavia.

Puhtaiden osien merkitys sähköautoteollisuudessa haastaa laitetoimittajat

FinnSonic Oy on saanut historiansa suurimman ultraäänipesulinjatilauksen. Noin kahden miljoonan euron arvoinen linja toimitetaan keväällä 2020 Saksaan sähköautoteollisuuden tarpeisiin.

8.11.2019 | Kumppaniartikkeli

KL-Lämmön osaaminen tulppaa teollisten laitteiden rahareiät

Teollisuuden järjestelmissä kiertää nesteiden lisäksi yllättävän paljon rahaa. Ainakin kun ajatellaan Motivan takavuosina vetämää energiatehokkuuden tutkimusta, jonka mukaan tehoton lämmönsiirto aiheuttaa suomalaisille teollisuusyrityksille 500 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Tässä on suurten kiinteistöjen omistajille taas yksi hyvä syy pitää järjestelmät kunnossa.