Finavia kasvattaa aurinkovoiman tuotantoa tuntuvasti
Helsinki-Vantaan terminaalin katolle asennetaan parhaillaan uusia aurinkopaneeleja. Ne kuuluvat Finavian aurinkovoimalaan, jonka ensimmäinen osa otettiin käyttöön vajaat kaksi vuotta sitten. Paneeleja tulee lisää myös ensi vuonna avattavan parkkitalon julkisivuun.
– Kaikki Helsinki-Vantaan sähkönkäyttö tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla. Terminaalin katolla sijaitseva aurinkovoimalamme tuottaa terminaalilaajennusten sähköenergian tarpeesta noin viisi prosenttia. Loput lentoaseman sähkönkäytöstä katetaan tuulisähköllä, sanoo lentoasemayhtiö Finavian tekninen johtaja Henri Hansson.
Lentoasemien päästöt syntyvät suurelta osin rakennusten, valaistuksen ja ajoneuvojen energiankulutuksesta. Uusiutuvan energian tuotanto on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joiden avulla Helsinki-Vantaa on sertifioitu hiilineutraaliksi.
Ensimmäiset paneelit asennettiin terminaalin katolle kesällä 2017. Järjestelmän teho on 126 kWp. Järjestelmän energian tuotanto on vastannut ennakko-odotuksia. Toinen vaihe saadaan valmiiksi tänä keväänä. Aurinkoenergiaa saadaan uudesta osasta 330 kWp.
Hansson kertoo, että Finavia lisää aurinkoenergian tuotantoa tässä vaiheessa lentoaseman uudisrakentamisen kohteissa.
– Seuraavaksi aurinkopaneeleja asennetaan vuonna 2020 avattavan pysäköintitalon seinään. Pysäköintilaitoksessa auringon valosta saatava sähköenergia on tarkoitus kohdentaa sähköautojen lataukseen, hän sanoo.
Kun kaikki Finavian nyt tiedossa olevat voimalan osat ovat käytössä, aurinkoenergian tuotantokapasiteettia Helsinki-Vantaalla on noin 750 kWp. Aurinkovoimala sijoittuu Suomessa kymmenen suurimman joukkoon ja on Pohjoismaiden suurin lentoasemavoimala. Aurinkovoimalla saadaan katettua yksi prosentti lentoasemalla kulutetusta sähköstä.
Jatkossa Finavia etsii muitakin sijoituspaikkoja uusille järjestelmille. Tavoitteena on laajentaa aurinkovoiman hyödyntämistä myös lentoasemaverkostossa.
Finavian tavoitteena on saada kaikki sen lentoasemat hiilineutraaleiksi vuonna 2019. Tärkeimpiä toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi ovat uusiutuvien energiamuotojen käytön voimakas lisääminen, sähkön ja lämmön alkuperä, energiatehokkuuden parantaminen kaikessa toiminnassa sekä päästöjen kompensointi.