Helsingin päärautatieasemasta voimalaitos

VR Groupin Helsingin päärautatieasema sekä Ilmalan varikko, Pieksämäen konepaja ja Oulun henkilöliikennehalli on liitetty kantaverkkoyhtiö Fingridin sähkön kulutusjoustomarkkinaan Siemensin virtuaalivoimalaitospalvelun kautta. Nämä neljä kiinteistöä toimivat sähkömarkkinoiden joustona, mistä kantaverkkoyhtiö maksaa korvausta. 

benches-on-train-station-1444108

Kuvaaja Vlad Bagacian/Pexels

- Kiinteistöjä voidaan hyödyntää paljon nykyistä enemmän kestävän energiajärjestelmän toteuttamiseen ja Suomen hiilineutraalisuuden edistämiseen. Olemme innolla mukana tässä ympäristöä ja yhteiskuntaa hyödyttävässä hankkeessa, joka samalla lisää kustannustehokkuuttamme uusien tulojen kautta, sanoo VR Groupin kiinteistöjohtaja Juha Antti Juutinen lehdistötiedotteessa.

Virtuaalivoimalaitos muodostuu kiinteistöjen useista säädettävistä sähkökuormista. VR Groupin neljä, eri paikkakunnilla sijaitsevaa, kiinteistöä ovat nyt osa Siemensin tarjoamaa virtuaalivoimalaitosta. Mukana olevat kiinteistöt ovat Helsingin päärautatieasema sekä Ilmalan varikko, Pieksämäen konepaja ja Oulun henkilöliikennehalli. Virtuaalivoimalaitokseen liitetyt kohteet voivat kuluttaa enemmän tai vähemmän sähköä verkon tasapainon vaatimalla tavalla. Kantaverkkoyhtiö maksaa korvausta joustona toimimisesta, mikä tuo VR Groupille kiinteistöistä uuden ansaintamallin.

Sähköverkon tasapainottamisen merkitys kasvaa, kun uusiutuvan energian määrä verkossa lisääntyy. Perinteisesti sähköverkkoa tasapainotetaan käynnistämällä fossiilisilla polttoaineilla toimivia varavoimalaitoksia. Ympäristöystävällisempi ja yhteiskunnalle edullisempi tapa on joustaa kulutuksessa.

- VR Groupin kiinteistöt sopivat erittäin hyvin sähkömarkkinoiden joustoksi. Sekä päärautatieaseman että varikkokiinteistöjen tilavuus on suuri, jolloin esimerkiksi niiden ilmanvaihtoa on helppo muuttaa hetkellisesti toiminnan häiriintymättä. Käytännössä ne voivat joustaa milloin tahansa, mikä on selvä etu joustona toimimisessa, sanoo liiketoimintajohtaja Ville Stenius Siemens Osakeyhtiöstä.

Virtuaalivoimalaitokseen liittämiseksi VR Groupin kiinteistöissä kiinteistöautomaatiojärjestelmää ohjelmoitiin uudestaan ja järjestelmä integroitiin palvelualustan kautta Fingridin markkinaan.

- Koska VR Groupin kiinteistöissä oli jo käytössä nykyaikaista teknologiaa, virtuaalivoimalaitospalvelu voitiin toteuttaa nopeassa aikataulussa. Virtuaalivoimalaitospalvelu tarjotaan Siemensin älykkään energia-alustan kautta.  Se mahdollistaa muitakin uusia palveluja kuten esimerkiksi sähköautojen latauspalvelun tai kiinteistöjen huipputehojen hallinnan, Stenius sanoo. 

Virtuaalivoimalaitospalvelun Siemens on kehittänyt Suomessa ja palvelua ollaan ottamassa käyttöön yhteensä 200 kiinteistössä. Virtuaalivoimalaitospalvelusta on solmittu jo ensimmäinen sopimus myös Ruotsissa, Väla-kauppakeskuksen kanssa, yhtiö kertoo.

Uusimmat artikkelit

27.10.2020 | Alan Uutiset

Valmetin Q3 tulos vakaa – vahva kehitys Papereissa jatkui

Konepajayhtiö Valmetin tilausmäärät laskivat odotetusti kolmannella kvartaalilla, mutta vertailukelpoinen liiketulos nousi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. 

Liikenteen päästöt puoleen 2030 mennessä – laaja keinovalikoima avuksi

Liikenne- ja viestintäministeriön johtama fossiilittoman liikenteen työryhmä on antanut suosituksensa siitä, miten kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä ja pudottaa nollaan vuoteen 2045 mennessä. Työryhmä on tarkastellut myös keinoja, joiden avulla kansainvälisen meri- ja lentoliikenteen päästöjä voitaisiin vähentää Suomessa.

22.10.2020 | Tutkimus ja koulutus

LUT: Uutta rakennusmateriaalia teollisuuden sivuainevirroista

Teollisuuden sivuainevirroista on kehitetty Urban Infra Revolution -hankkeessa rakentamiseen soveltuvia, ekologisia ja 3D-tulostettavia geopolymeerikomposiitteja. Materiaaleja testataan Lappeenrannassa junaradan meluesteessä. Hankekonsortio pyrkii luomaan materiaaleille kannattavan liiketoimintaekosysteemin.

HSY: Häiriöttömämpää viemäröintiä pumppaamosaneerauksilla

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätevedenpumppaamo Vantaan Ylästöntiellä uusitaan. Pumppaamon kapasiteetti nousee ja samalla se uudistuu teknisesti. Pumppaamojen ja viemäreiden saneerauksella parannetaan toimintavarmuutta ja vähennetään häiriöitä, joista pahimmillaan voi syntyä jäteveden ylivuoto maastoon tai vesistöön.

SSAB:n Raahen-tehtaalla kokeiltiin lisätyn todellisuuden hyödyntämistä asennustyön valvonnassa

SSAB:n Raahen-tehtaan nauhavalssaamon vuosihuollossa otettiin kesällä digiloikka, kun asennustyön valvonnassa hyödynnettiin ensimmäistä kertaa lisättyä todellisuutta (AR). Tämä mahdollisti sen, että kyseistä asennustyötä yleensä valvovan asiantuntijan ei tarvinnut matkustaa Saksasta SSAB:n tehtaalle Raaheen, vaan hän pystyi seuraamaan ja ohjaamaan työtä AR-lasien kautta, jotka oli kiinnitetty tehtaan oman asennusvalvojan kypärään.

20.9.2020 | Kumppaniartikkeli

Somotec: Lisää kulumiskestävyyttä tuotantoprosessiin

Teollisuuden kasvavat kilpailukyky- ja tehokkuusvaatimukset sekä usein raskaat käyttöolosuhteet edellyttävät laitteiden kulutuksen- ja korroosionkestävyyden jatkuvaa parantamista.

OL3 EPR:n sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on saanut laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortiolta päivitetyn aikataulun OL3 EPR -laitosyksikön käyttöönotosta. Sen mukaan polttoaine ladataan reaktoriin maaliskuussa 2021, laitosyksikkö liitetään valtakunnan sähköverkkoon saman vuoden lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022.