Helsingin päärautatieasemasta voimalaitos

VR Groupin Helsingin päärautatieasema sekä Ilmalan varikko, Pieksämäen konepaja ja Oulun henkilöliikennehalli on liitetty kantaverkkoyhtiö Fingridin sähkön kulutusjoustomarkkinaan Siemensin virtuaalivoimalaitospalvelun kautta. Nämä neljä kiinteistöä toimivat sähkömarkkinoiden joustona, mistä kantaverkkoyhtiö maksaa korvausta. 

benches-on-train-station-1444108

Kuvaaja Vlad Bagacian/Pexels

- Kiinteistöjä voidaan hyödyntää paljon nykyistä enemmän kestävän energiajärjestelmän toteuttamiseen ja Suomen hiilineutraalisuuden edistämiseen. Olemme innolla mukana tässä ympäristöä ja yhteiskuntaa hyödyttävässä hankkeessa, joka samalla lisää kustannustehokkuuttamme uusien tulojen kautta, sanoo VR Groupin kiinteistöjohtaja Juha Antti Juutinen lehdistötiedotteessa.

Virtuaalivoimalaitos muodostuu kiinteistöjen useista säädettävistä sähkökuormista. VR Groupin neljä, eri paikkakunnilla sijaitsevaa, kiinteistöä ovat nyt osa Siemensin tarjoamaa virtuaalivoimalaitosta. Mukana olevat kiinteistöt ovat Helsingin päärautatieasema sekä Ilmalan varikko, Pieksämäen konepaja ja Oulun henkilöliikennehalli. Virtuaalivoimalaitokseen liitetyt kohteet voivat kuluttaa enemmän tai vähemmän sähköä verkon tasapainon vaatimalla tavalla. Kantaverkkoyhtiö maksaa korvausta joustona toimimisesta, mikä tuo VR Groupille kiinteistöistä uuden ansaintamallin.

Sähköverkon tasapainottamisen merkitys kasvaa, kun uusiutuvan energian määrä verkossa lisääntyy. Perinteisesti sähköverkkoa tasapainotetaan käynnistämällä fossiilisilla polttoaineilla toimivia varavoimalaitoksia. Ympäristöystävällisempi ja yhteiskunnalle edullisempi tapa on joustaa kulutuksessa.

- VR Groupin kiinteistöt sopivat erittäin hyvin sähkömarkkinoiden joustoksi. Sekä päärautatieaseman että varikkokiinteistöjen tilavuus on suuri, jolloin esimerkiksi niiden ilmanvaihtoa on helppo muuttaa hetkellisesti toiminnan häiriintymättä. Käytännössä ne voivat joustaa milloin tahansa, mikä on selvä etu joustona toimimisessa, sanoo liiketoimintajohtaja Ville Stenius Siemens Osakeyhtiöstä.

Virtuaalivoimalaitokseen liittämiseksi VR Groupin kiinteistöissä kiinteistöautomaatiojärjestelmää ohjelmoitiin uudestaan ja järjestelmä integroitiin palvelualustan kautta Fingridin markkinaan.

- Koska VR Groupin kiinteistöissä oli jo käytössä nykyaikaista teknologiaa, virtuaalivoimalaitospalvelu voitiin toteuttaa nopeassa aikataulussa. Virtuaalivoimalaitospalvelu tarjotaan Siemensin älykkään energia-alustan kautta.  Se mahdollistaa muitakin uusia palveluja kuten esimerkiksi sähköautojen latauspalvelun tai kiinteistöjen huipputehojen hallinnan, Stenius sanoo. 

Virtuaalivoimalaitospalvelun Siemens on kehittänyt Suomessa ja palvelua ollaan ottamassa käyttöön yhteensä 200 kiinteistössä. Virtuaalivoimalaitospalvelusta on solmittu jo ensimmäinen sopimus myös Ruotsissa, Väla-kauppakeskuksen kanssa, yhtiö kertoo.

Uusimmat artikkelit

4.7.2020 | Alan Uutiset

EU satsaa kymmeniä miljardeja vetyyn

Euroopan komissio haluaa kymmenien miljardien investointeja vetyyn. Panostus liittyy EU:n elvytyspakettiin, jolla pyritään elvyttämään taloutta koronakriisin iskuista. Vedyn rooli kasvaa erityisesti teollisuudessa sekä raskaan liikenteen ja merenkulun energialähteenä, kertoo Energiateollisuus ry lehdistötiedotteessa. 

Finn Spring hyödyntää lämmön kausivarastointijärjestelmää tilojensa lämmitykseen

Kokkolalainen teknologiayritys Heliostorage toimitti lämmön kausivarastointijärjestelmän juomavalmistaja Finn Springin Toholammin-tehtaalle. Järjestelmä otettiin käyttöön huhtikuussa 2019 ja sen avulla kesän aikana keräämällä lämmöllä saatiin lämmitettyä toimistotilat koko kuluneen talven ajan. 

Teknologiainvestoinnit voivat vähentää liiketoiminnan strategiariskejä – uusi menetelmä tukee päätöksentekoa

Yrityksen investoinnit teknologiaan ovat erittäin tärkeitä menestykselle ja kilpailuedun löytämiselle, mutta ylimitoitetut investoinnit voivat sisältää riskin. Sara Tilabi on kehittänyt tuotantotalouden väitöstutkimuksessaan uuden menetelmän teknologia- ja osaamisinvestointeihin liittyvän päätöksentekoprosessin tueksi.

Sähköt saatu kaikille - verkon vaurioita tarkastetaan helikopterilennoilla

Uuno-myrskyn tekemien tuhojen korjaustyöt Kajaven sähköverkkoon on saatu päätökseen. Korjaustöihin osallistui 30:n henkilön ryhmä seitsemän metsäkoneen voimin. Pahimmat vauriot sähköverkkoihin tulivat Kajaanissa ja Sotkamossa välillä Korvanniemi-Kuluntalahti.

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.