https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Hybridijärjestelmä tuo energiatehokkuutta hydrauliikan sovelluksiin

Digitaalihydrauliikan avulla voidaan parantaa suuria tehoja vaativien työkoneiden energiatehokkuutta. Diplomi-insinööri Mikko Heikkilä tutki tuoreessa väitöskirjassaan puomin ohjaamista digitaalihydraulisella tehonhallintajärjestelmällä. Häviötä syntyi jopa puolet normaalia vähemmän. 

Hydraulisia toimilaitteita käytetään monissa liikkuvissa työkoneissa, kuten kaivinkoneissa, pyöräkuormaajissa ja metsäkoneissa, koska suuria voimia ja tehoja voidaan hydrauliikan keinoin reitittää verrattain pienikokoisilla komponenteilla. Perinteiset ratkaisut hydrauliikassa johtavat kuitenkin usein myös suuriin energiahäviöihin. Häviöt puolestaan nostavat tarpeettomasti koneiden polttoaineenkulutusta ja kasvattavat päästöjä. Uusista tekniikoista digitaalihydrauliikka on osoittautunut lupaavaksi vaihtoehdoksi energiatehokkaampien koneiden suunnittelussa.

– Digitaalihydrauliikan perusajatuksena on yhdistää rinnan useampia kaksiarvoisia komponentteja, joiden vapaa ohjelmoitavuus mahdollistaa entistä monipuolisemmat ominaisuudet hydraulijärjestelmälle, aiheesta 17.6 Tampereen teknillisessä yliopistossa väitellyt Mikko Heikkilä kertoo.

– Perinteisissä aksiaalimäntäpumpuissa tilavuusvirtaa säädetään mäntien iskupituutta muuttamalla, jolloin ongelmana on huono hyötysuhde. Digitaalisessa pumpussa sen sijaan käytetään vain tarvittavaa määrää mäntiä aktiivisesti muiden ollessa tyhjäkäynnillä. Digitaalisella venttiilien ohjauksella on siten mahdollista saavuttaa parempi hyötysuhde koko pumpun käyttöalueella.

Samaan tekniikkaan perustuu myös useaa painelähtöä ohjaava digitaalihydraulinen tehonhallintajärjestelmä, joka toimii pumpun lisäksi myös moottorina ja hydraulis-mekaanisena muuntimena.

– Monipuolisuutensa vuoksi tehonhallintajärjestelmä soveltuu usean toimilaitteen syöttöpaineen säätöön tai toimilaitteiden suoraan ohjaamiseen. Lisäksi järjestelmän hybridisointi onnistuu kytkemällä paineakku yhteen tehonhallintajärjestelmän lähdöistä, Heikkilä sanoo.

Heikkilän tutkimuksen mukaan energiatehokas hybridijärjestelmä voidaan toteuttaa digitaalihydraulisella tehonhallintajärjestelmällä. Toimilaitteen suora pumppuohjaus minimoi hydraulisen tehonsiirron häviöt ja mahdollistaa energian talteenoton järjestelmään liitettyyn paineakkuun kuormaa laskettaessa. Paineakkua on mahdollista käyttää myös teholähteenä. Akun energialla voidaan kattaa toimilaitteen vaatima maksimiteho, jolloin akselia pyörittävän moottorin tehontarve pienenee. Tutkimuksessa käytetyn järjestelmän kokonaishäviöt olivat noin 50 prosenttia pienemmät kuin järjestelmän, jossa toimilaitetta ohjattiin proportionaalisuuntaventtiilillä.

– Digitaalihydraulisen hybridin potentiaalinen energiansäästö on kuitenkin tätäkin suurempi, mutta häviöiden minimoiminen vaatii tehonhallintajärjestelmän rakenteellista optimointia.

Väitöskirjaan voi tutustua verkossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-3763-9

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.