https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Hybridijärjestelmä tuo energiatehokkuutta hydrauliikan sovelluksiin

Digitaalihydrauliikan avulla voidaan parantaa suuria tehoja vaativien työkoneiden energiatehokkuutta. Diplomi-insinööri Mikko Heikkilä tutki tuoreessa väitöskirjassaan puomin ohjaamista digitaalihydraulisella tehonhallintajärjestelmällä. Häviötä syntyi jopa puolet normaalia vähemmän. 

Hydraulisia toimilaitteita käytetään monissa liikkuvissa työkoneissa, kuten kaivinkoneissa, pyöräkuormaajissa ja metsäkoneissa, koska suuria voimia ja tehoja voidaan hydrauliikan keinoin reitittää verrattain pienikokoisilla komponenteilla. Perinteiset ratkaisut hydrauliikassa johtavat kuitenkin usein myös suuriin energiahäviöihin. Häviöt puolestaan nostavat tarpeettomasti koneiden polttoaineenkulutusta ja kasvattavat päästöjä. Uusista tekniikoista digitaalihydrauliikka on osoittautunut lupaavaksi vaihtoehdoksi energiatehokkaampien koneiden suunnittelussa.

– Digitaalihydrauliikan perusajatuksena on yhdistää rinnan useampia kaksiarvoisia komponentteja, joiden vapaa ohjelmoitavuus mahdollistaa entistä monipuolisemmat ominaisuudet hydraulijärjestelmälle, aiheesta 17.6 Tampereen teknillisessä yliopistossa väitellyt Mikko Heikkilä kertoo.

– Perinteisissä aksiaalimäntäpumpuissa tilavuusvirtaa säädetään mäntien iskupituutta muuttamalla, jolloin ongelmana on huono hyötysuhde. Digitaalisessa pumpussa sen sijaan käytetään vain tarvittavaa määrää mäntiä aktiivisesti muiden ollessa tyhjäkäynnillä. Digitaalisella venttiilien ohjauksella on siten mahdollista saavuttaa parempi hyötysuhde koko pumpun käyttöalueella.

Samaan tekniikkaan perustuu myös useaa painelähtöä ohjaava digitaalihydraulinen tehonhallintajärjestelmä, joka toimii pumpun lisäksi myös moottorina ja hydraulis-mekaanisena muuntimena.

– Monipuolisuutensa vuoksi tehonhallintajärjestelmä soveltuu usean toimilaitteen syöttöpaineen säätöön tai toimilaitteiden suoraan ohjaamiseen. Lisäksi järjestelmän hybridisointi onnistuu kytkemällä paineakku yhteen tehonhallintajärjestelmän lähdöistä, Heikkilä sanoo.

Heikkilän tutkimuksen mukaan energiatehokas hybridijärjestelmä voidaan toteuttaa digitaalihydraulisella tehonhallintajärjestelmällä. Toimilaitteen suora pumppuohjaus minimoi hydraulisen tehonsiirron häviöt ja mahdollistaa energian talteenoton järjestelmään liitettyyn paineakkuun kuormaa laskettaessa. Paineakkua on mahdollista käyttää myös teholähteenä. Akun energialla voidaan kattaa toimilaitteen vaatima maksimiteho, jolloin akselia pyörittävän moottorin tehontarve pienenee. Tutkimuksessa käytetyn järjestelmän kokonaishäviöt olivat noin 50 prosenttia pienemmät kuin järjestelmän, jossa toimilaitetta ohjattiin proportionaalisuuntaventtiilillä.

– Digitaalihydraulisen hybridin potentiaalinen energiansäästö on kuitenkin tätäkin suurempi, mutta häviöiden minimoiminen vaatii tehonhallintajärjestelmän rakenteellista optimointia.

Väitöskirjaan voi tutustua verkossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-3763-9

Uusimmat artikkelit

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

18.11.2024 | Alan Uutiset

Gasum lähtee Tanskan biokaasumarkkinoille

Gasum ostaa Hærup Biogas ApS:n biokaasulaitoksen. Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta – raaka-ainetta riittää. Maa on Euroopan neljänneksi suurin biokaasun tuottaja.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.