Koronavirus nopeuttaa rakennusalan digiloikkaa
Tamperelainen startup-yritys on kehittänyt sovelluksen, joka helpottaa rakennustyömaiden tiedonkulkua ja laadunvalvontaa poikkeusoloissa. Suomalaisten rakennustyömaiden lisäksi sovellus on jo käytössä myös Tanskassa.
Koronavirus haastaa rakennustyömaiden perinteiset toimintamallit, sillä sosiaalisten kontaktien vähentäminen on pakottanut rakennuttajat siirtymään etäkokouksiin ja rajoittamaan työmaakäyntien määrää. Tamperelainen startup-yritys Buildie on kehittänyt työmaiden tarpeisiin sovelluksen, jonka avulla paperityöt, valvonta ja tarkastukset voidaan hoitaa digitaalisesti.
Sovelluksessa rakentamisen työvaiheet voidaan dokumentoida muun muassa valokuvien avulla. Tällöin rakennushankkeen tilaaja näkee kuvavirrasta, miten työvaiheet on tehty. Kun rakentamisen etenemistä voi seurata sovelluksen dokumenttipankista, vältytään turhilta työmaakäynneiltä, joihin rakentamisen laadunvalvonta on perinteisesti perustunut.
– Rakennushankkeen aikana poikkeamia esiintyy sadan prosentin varmuudella. Jos digitaalisia ratkaisuja ei ole käytössä, joutuu rakennuttaja käymään työmaalla säännöllisesti toteamassa, mitä siellä tapahtuu ja mitä sinne kuuluu. Se ei ole järkevää, ja monella työmaalla se on tällä hetkellä vallitsevissa olosuhteissa jopa kiellettyä, kertoo Buildien toimitusjohtaja Taneli Ristmeri.
Digitalisaatio tulee myös perinteisille toimialoille
Toimiala on perinteinen ja hidas muuttumaan. Poikkeustila on kuitenkin vauhdittanut digiloikkaa.
– Poikkeustilan vuoksi kaikki kokoukset tulee pitää etänä ja työvaiheita tarkastellaan ensisijaisesti Buildie-sovelluksen avulla. Ilman Buildieta kuvia läheteisiin sähköpostilla, mikä olisi aivan hallitsematonta. Olosuhteista riippumatta nyt dokumentointimme taso pysyy täysin ennallaan. Sama pätee laadunvalvontaan. Nähdäkseni sen laatu ei ole heikentynyt poikkeustilan aikana, kertoo Lahti Aquan rakennuttamisinsinööri Pekka Kaikkonen.
Reaaliaikaista seurantaa
Laadunvalvonnan lisäksi sovelluksella voidaan toteuttaa työmaiden turvallisuusmittauksia, erilaisia katselmuksia ja tarkastuksia sekä täyttää työmaapäiväkirjaa. Kun toiminnot ovat yhdessä mobiilisovelluksessa, kaikki työmaan osapuolet pääsevät näkemään reaaliaikaisesti, mitä työmaalla tapahtuu.
– Monelle toimijalle on tullut haasteita arkeen, jos digitaalisia ratkaisuita ei ole hyödynnetty aikaisemmin laadunvalvonnassa ja dokumentoinnissa. Meidän toimintaamme poikkeustilanne ei ole aiheuttanut merkittävää muutosta, sillä digitaalinen toimintamalli kuuluu rutiineihin, kertoo koronan vaikutuksista Vaasan kaupungin kunnallistekniikan työnjohtaja Jukka-Pekka Raja-Aho.