https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Liikuteltavat lasertyökalut tuovat joustavuutta kentälle

Uudet laserteknologiat mahdollistavat uuden joustavuuden tehdashalleissa ja kentällä tapahtuvassa työssä. Koherentti valo kohdistaa energian pienelle alueelle, jolloin alusta tai ympäristö ei vahingoitu, mutta työ käy nopeasti, siististi ja tarkasti.

Kuitulaserien yleistyminen on helpottanut kompaktien työkalujen kehittämistä. Verrattuna hiilidioksidilaseriin hyötysuhde on karkeasti ottaen kymmenkertainen, jolloin tarvittava jäähdytysteho on reilusti pienempi. Siksi laitteista on voitu tehdä pienempiä, ja ne voidaan siirtää helposti työkohteen viereen. Kuitulaserteknologian hinta ja huoltokustannukset ovat myös paljon pienemmät kuin esimerkiksi YAG-laserin vastaavat.

Vähintään yhtä suuri etu verrattuna CO2-laseriin on, että tuotettu säde paitsi synnytetään kuidussa, se myös ohjataan työkohteeseen valokuitua pitkin. Näin vapaudutaan monimutkaisesta ja jäähdytettävästä peilirakenteesta, joka rajoittaa hiilidioksidilaserien kuljetusta ja kohdentamista.

Korkea hyötysuhde heijastuu suotuisasti myös laserlaitteiston tarvitsemaan ottotehoon. Kun laitteistoon ottoteho jää alle yhden kilowatin, sitä voidaan käyttää yksivaihejännitteellä ja 16 A sulakkeelta. Tällöin laitteiston tuottama säde riittää levyn tai putken hitsaamiseen alle kolmen millimetrin ainevahvuudella.

Merkkaus- ja puhdistustyöt onnistuvat selvästi pienemmillä ottovirroilla.

Puhdistus uudessa valossa

Puhdistustehtävissä kuitulaser kykenee selviytymään kohteista, jotka aikaisemmilla menetelmillä olivat erittäin hankalia tai vaativat purkamista, suojaamista sekä muita varotoimia. Esimerkiksi mekaanisen puunjalostuksen laitoksissa jyrsinteriin takertuu erittäin kovaa puuainesta, jota on erittäin hankala puhdistaa mekaanisesti vaurioittamatta itse terää. Laserilla työ tapahtuu nopeasti, joten puhdistusvälejä voi tihentää ja näin nostaa koneen tuottavuutta. Menetelmä korvaa esimerkiksi höyrypuhdistusta, puhalluksia, harjauksia ja hiontoja eikä aiheuta höyryn tapaan kosteudesta aiheutuvia ongelmia.

– Laser höyrystää metallipintoihin liimautuneen, pihkansekaisen puupölyn. Sen hyviä puolia on myös, että se toimii kaikkialla, minne valo vain pääsee tunkeutumaan. Osien purkamista ei tarvita, joten itse puhdistuksen nopeutumisen lisäksi tuottavuutta nostaa se, että monilta oheistöiltä vältytään, kertoo laitteita maahantuovan W2M:n myyntijohtaja Juhani Tamminen.

Lukuisista erikoiskohteista mainittakoon elintarviketeollisuus, jossa laser paitsi puhdistaa myös desinfioi tuotantolaitteita. Turbiinisiipien kohdalla puolestaan virtaus häiriintyy jo muutamien mikronien kuonakerroksesta, joka on kuitenkin erittäin työläs tavanomaisin menetelmin poistettavaksi; kuitulaser kykenee irrottamaan myös sen.

Suuttimia, seuloja ja muita täsmälleen oikean kokoisia reikiä sisältävien kappaleiden puhdistuksessa laserin etuna on, ettei se muuta olemassa olevan reiän kokoa. Esimerkiksi dieselin ruiskusuuttimet voidaan puhdistaa ilman, että suihkun muoto tai reikäkoko muuttuu.

Puhdistus hitsauksen apuna

Laserointi poistaa metallipinnoilta varsinaisten likakerrosten lisäksi ajan kanssa muodustuneet kemialliset yhdisteet, kuten ruosteen ja muut korroosiotuotteet. Jos puhdistuksessa käytettäisiin kemikaaleja, niitä saattaisi jäädä liitospinnoille. Mekaanisessa puhdistuksessa lopputulokseen saattavat vaikuttaa myös harjasta railoon jääneet metallihiukkaset.

– Laserpuhdistus soveltuu mainiosti hitsauksen esikäsittelyksi, sen jäljiltä pinta on hitsausvalmis. Monikerroshitsin kohdalla sulatettavien kerrosten väliin ei jää vieraita hiukkasia, joka on mahdollista hiomalla tai harjaamalla puhdistettaessa, sanoo Tamminen.

Humppila Pipe tekee tehdasputkituksia, sekä esivalmisteita omassa hallissa että loppuasennuksia asiakkaan tiloissa. Ruostumattoman teräksen hitsaussauma puhdistettiin aikaisemmin joko lankalaikalla tai hapottamalla. Niillä ei voi kuitenkaan käsitellä saumaa heti, sen sijaan laser ei kaipaa odottelua.

– Jos kuumaa saumaa käsitellään hapolla, happo haihtuu. Lisäksi hapotetulla pinnalla on taipumus ruostua, mutta laserilla pinta pysyy kirkkaana. Lisäksi työ nopeutuu, kun hitsausporukalla on puhdistusyksikkö mukana ja työvaiheet voidaan tehdä saumattomasti, kertoo työnjohtaja Jari Arvonen.

Valo hitsaa vauhdilla

Kuitulaser on tuonut myös uusia mahdollisuuksia hitsaamiseen. Se on kahdesta kymmeneen kertaa nopeampaa kuin perinteinen kaarihitsaus, ja maksimi hitsausnopeus on jopa 120 millimetriä sekunnissa. Periaatteessa sille sopivat kaikki kohteet, missä on totuttu käyttämään piste- MIG- tai TIG-hitsausta.

Laitteistoa on yksinkertainen käyttää, sillä hitsauspään käsittely ei vaadi vuosien harjaantumista, ja sauma on kirkas, tasainen ja sileä; tämä helpottaa mahdollista jälkikäsittelyä sekä kiillotusta.

Menetelmä on erittäin energiatehokas, nopea ja turvallinen. Liitettävien kappaleiden kokonaislämpökuorma on ratkaisevasti pienempi kuin perinteisessä hitsauksessa. Tämä lisää turvallisuutta ja poistaa lämpövääristymät lähes kokonaan. Hitsattavaksi sopivat myös maalatut ja sinkityt kappaleet sellaisenaan. Laserhitsauksella voi liittää myös erilaatuisia metalleja toisiinsa, kuten esimerkiksi ruostumatonta terästä ja kuparia.

Teksti ja kuvat: Lauri Lehtinen

Uusimmat artikkelit

15.1.2021 | Alan Uutiset

Ympäristöministeriöltä tukea tuulivoimarakentamiseen

Ympäristöministeriö kertoo myöntäneensä yhteensä 840 000 euroa kahdeksan kunnan ja yhdeksän maakunnan liiton alueen tuulivoimarakentamisen selvityksiin ja suunnitteluun. 

15.1.2021 | Tutkimus ja koulutus

Kaupunkien ilmansaasteiden hallintaa parannetaan EU-rahoituksen tuella

Apulaisprofessori (tenure track) Matti Rissanen Tampereen yliopistosta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston myöntämän Consolidator Grant -apurahan. Rahoitus myönnettiin antropogeenisten eli ihmisen toiminnan aikaansaamien hiilivetyjen autokatalyyttisen hapettumisen tutkimiseen.

Muovijäte ylös joesta ja kiertoon – Tutkimuskohteena Indonesian Jakarta

Vesistöissä kelluva muovijäte voidaan saada kannattavasti talteen ja hyötykäyttöön, jos työ aloitetaan ennen kuin jäte kulkeutuu meriin asti. VTT:n johtamassa tutkimusprojektissa selvitetään, miten jokiin päätynyttä muovijätettä kannattaisi nostaa ylös ja kierrättää. Koealueena toimii Indonesian Jakarta.

Enersense on allekirjoittanut jatkosopimuksen koskien Elektrilevin sähköverkkojen huoltoa Virossa

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj:n International operations -liiketoimintaan kuuluva virolainen tytäryhtiö Empower AS on allekirjoittanut Viron suurimman verkko-operaattorin, Elektrilevin, kanssa jatkosopimuksen koskien sähköverkkojen huoltoa. 

Lämmityskattiloiden ohjaaminen siirtyi mobiiliin

Biolämmityskattiloita Karstulassa suunnitteleva ja valmistava Boweco on tuonut Suomen markkinoille lämmityskattiloiden ohjausratkaisun, jonka käyttö onnistuu mobiililaitteella.

Stora Enso investoi 80 miljoonaa euroa Imatran tehtaiden puunkäsittelyyn

Metsäjätti Stora Enso kertoo investoivansa Imatran tehtaiden puunkäsittelyn keskittämiseen ja nykyaikaistamiseen. 80 miljoonan euron investoinnilla parannetaan Stora Enson korkealuokkaisen pakkauskartongin tuotantokykyä. 

16.11.2020 | Kumppaniartikkeli

FINN-Tarkastus Oy laajensi nostolaitteiden tarkastuksiin

Tämän vuoden elokuussa sähkölaitteistojen tarkastuksista tunnettu FINN-Tarkastus Oy aloitti uuden vaiheen panostamalla vahvasti koneturvallisuus- ja koulutuspalveluihin. Nyt yritys on ottanut seuraavan askeleen aloittamalla nostureiden, henkilönostimien ja muiden nostolaitteiden lakisääteiset käyttöönotto- ja määräaikaistarkastukset FINAS-akkreditointipalvelun myönnettyä 5.11.2020 pätevyysalueeseen nostolaitteiden tarkastuksia koskevan laajennuksen.