Oulun yliopiston tutkimus- ja opetuskäyttöön uusi lohkoketjuverkko
Oulun yliopisto ja Joisto Group Oy ovat yhteistyössä toteuttaneet ainutlaatuisen hybridilohkoketjuverkon. Joiston Groupin rakentaman hybridiverkon tarkoitus on lisätä lohkoketjuverkossa toteutettavien tapahtumien luotettavuutta ilman, että energiankulutus ja kustannukset kasvavat olennaisesti.
– Avoimet ja julkiset lohkoketjut ovat luotettavia mutta monesti taloudellisesti tehottomia ja kaupallisesti vaikeita hyödyntää. Niiden energiankulutus on usein suhteeton saavutettavaan etuun nähden. Yksityisten ja kutsunvaraisten lohkoketjujen vahvuus on juuri niiden kustannustehokkuus, kehittämisen nopeus sekä energiaystävällisyys. Toisaalta ne kärsivät luottamusongelmasta luonteensa takia, kertoo Oulun yliopisto lehdistötiedotteessa.
Tutkimus- ja opetuskäyttöön otettavan verkon mahdollisuuksia hyödynnetään jo kaupallisesti Joiston oman päätuotteen arkistointiohjelmistoon tallennettujen tietomassojen integriteetin varmistamiseen. Jatkuvasti lisääntyvää epäluottamusta digitaalisessa muodossa olevien aineistojen todenmukaisuutta kohtaan pystytään olennaisesti vähentämään vahvistamalla arkistointitapahtumat lohkoketjuvarmenteella, joka synnyttää lisäksi aikaleiman tapahtumalle. Näin saavutetaan todistusvoima arkistoidun tiedon tapahtumaketjun muuttumattomuudesta.
Oulun yliopiston rooli yhtiestyössä on toimia verkossa institutionaalisena varmentajapartnerina, joka vahvistaa verkossa tapahtuvia tapahtumia. Tutkijoita kiinnostaa mahdollisuus päästä tekemään jatkotutkimusta verkon avaamien mahdollisuuksien osalta ja käyttää sitä erilaisten lohkoketjutoteutusten testaamisessa.
– Näemme tässä yhteistyössä mielenkiintoisia mahdollisuuksia kehittää tutkimus- ja opetustoimintaamme lohkoketjuteknologioiden parissa. Verkon toteutuskonsepti mahdollistaa aidossa globaalissa tuotantoympäristössä tapahtuvan kehitys-, tutkimus- ja testaustoiminnan, kertoo lohkoketjututkija Lauri Lovén.
– Tulemme järjestämään yhdessä Joiston kanssa sarjan perehdytys- ja opetussessioita tutkijoillemme sekä opiskelijoille. Ensimmäinen yleinen tutustumistapahtuma aiheeseen on nyt pian tässä vuoden alussa ja sitä tulee seuraamaan kolmen tapahtuman sarja. Näiden tilaisuuksien avulla pyrimme tarjoamaan tutkijoille ja opiskelijoille mahdollisuuden luoda uusia ajatuksia ja innovaatioita verkon käytölle. Olemme jo nyt saaneet tutkijoiden tiedusteluita, milloin järjestelmä on käytettävissä tutkimusprojekteihin, täydentää SmartCampus-hankkeen projektipäällikkö Risto Jurva.