https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Pienempi hiilijalanjälki, suurempi energiatehokkuus

Kuinka energiatehokkuutta voidaan lisätä? Millä energiaratkaisuilla vastataan vähähiilisyyden vaatimuksiin? 

 

Juuso Horellin_arkkitehtikuva_hybridimoduulista2 (1)

Kuva: Juuso Horelli, arkkitehtikuva hybridimoduulista

Energia puhuttaa nyt enemmän kuin kenties koskaan. Puntarissa ovat saatavuus, hinta, ympäristö ja ilmastonmuutoksen myötä entistä korostetummin myös ihmisten arvot. Kestävän kehityksen mukainen luonnonvarojen käyttäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä asettavat haasteita, joihin vastataan myös soveltavan tutkimustoiminnan avulla. Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Teknologiaosaamisen yksikössä ongelmatiikkaan pureudutaan hankkeiden avulla.  

Tietoa älykään ohjausjärjestelmän avulla 

Olemassa olevia energian tuotanto-, varastointi- ja hyödyntämiskeinoja on kartoitettu hybridimoduulin avulla. Kyseessä on SSAB Ruukki Oy:n kanssa yhteistyössä rakennettu rakennus, pilottikohde, jolla pystytään tarjoamaan eri lähteiden avulla tuotettua lämpöenergiaa sekä testaamaan kolmea erilaista lämpöenergian varastointitapaa. Älykkään ohjausjärjestelmän avulla nähdään, mikä energianlähde on kullakin hetkellä kannattavin.  

Moduulimaisuus tarkoittaa sitä, että tarvittaessa tällaisia yksiköitä voidaan yhdistää laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Rakennuksen ulkoasun arkkitehtuuriin on panostettu. Ajatus on, että rakennuksen voi sijoittaa näkyvälle paikalle, eikä se ole vain pensaiden taakse piilotettava lämmityskontti.  

Seuraavassa vaiheessa hybridimoduuliin tullaan integroimaan sähkön tuotanto ja varastointi ORC- (organic rankine cycle) ja CHP- (combined heat and power) tekniikoita hyödyntäen. Kustannustehokkuuden parantamiseksi ja haitallisten palokaasujen vähentämiseksi polttoprosessia optimoidaan ja hyötysuhdetta pyritään parantamaan. Myös varastointimenetelmien tutkimusta jatketaan. Kotitalouksien näkökulmasta kiinnostava selvityskohde on se, voisiko polttoprosessissa vähäisessä määrin käyttää myös biojätettä. 

Kasvu alaa kehittäviksi ammattilaisiksi 

Sähkö- ja automaatiotekniikan opetus on vahvasti sidoksissa hybridimoduulin kehitystyöhön, sillä se havainnollistaa säätötekniikan prosessin optimointia ja uusiutuvan energian sovelluksia.  

Opiskelijoiden tietämys lisääntyy laajemminkin tutkimustyön myötä syntyvän uuden tiedon avulla. Olennaista on myös asenteellinen kasvaminen. Tutkivalla ja kehittävällä otteella sekä uteliaalla mielellä on mahdollista hakea kestäviä teknologisia ratkaisuja tämän ja tulevien sukupolvien kannalta olennaisiin haasteisiin. 

Kirjoittajat:

Lea Mustonen, hankkeiden viestintäasiantuntija, viestinnän lehtori HAMKin tekniikan koulutuksissa 

Susan Heikkilä, hankkeiden projektipäällikkö, lehtori HAMKin sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksessa 

Artikkelissa esillä olevat hankkeet:

Tarkalla ohjauksella energiatehokkuutta (ToE). Hanke on päättynyt.  www.hamk.fi/energiatehokkuus  

Vähähiilistä energiatehokkuutta micro-CHP-tekniikalla (Venect). Toteutusaika: 1.9.2018 – 30.9.2021.  www.hamki/venect  

Molemmat hankkeet ovat Pirkanmaan liiton rahoittamia EAKR-hankkeita. 

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.