Pienempi hiilijalanjälki, suurempi energiatehokkuus
Kuinka energiatehokkuutta voidaan lisätä? Millä energiaratkaisuilla vastataan vähähiilisyyden vaatimuksiin?
Energia puhuttaa nyt enemmän kuin kenties koskaan. Puntarissa ovat saatavuus, hinta, ympäristö ja ilmastonmuutoksen myötä entistä korostetummin myös ihmisten arvot. Kestävän kehityksen mukainen luonnonvarojen käyttäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä asettavat haasteita, joihin vastataan myös soveltavan tutkimustoiminnan avulla. Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Teknologiaosaamisen yksikössä ongelmatiikkaan pureudutaan hankkeiden avulla.
Tietoa älykään ohjausjärjestelmän avulla
Olemassa olevia energian tuotanto-, varastointi- ja hyödyntämiskeinoja on kartoitettu hybridimoduulin avulla. Kyseessä on SSAB Ruukki Oy:n kanssa yhteistyössä rakennettu rakennus, pilottikohde, jolla pystytään tarjoamaan eri lähteiden avulla tuotettua lämpöenergiaa sekä testaamaan kolmea erilaista lämpöenergian varastointitapaa. Älykkään ohjausjärjestelmän avulla nähdään, mikä energianlähde on kullakin hetkellä kannattavin.
Moduulimaisuus tarkoittaa sitä, että tarvittaessa tällaisia yksiköitä voidaan yhdistää laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Rakennuksen ulkoasun arkkitehtuuriin on panostettu. Ajatus on, että rakennuksen voi sijoittaa näkyvälle paikalle, eikä se ole vain pensaiden taakse piilotettava lämmityskontti.
Seuraavassa vaiheessa hybridimoduuliin tullaan integroimaan sähkön tuotanto ja varastointi ORC- (organic rankine cycle) ja CHP- (combined heat and power) tekniikoita hyödyntäen. Kustannustehokkuuden parantamiseksi ja haitallisten palokaasujen vähentämiseksi polttoprosessia optimoidaan ja hyötysuhdetta pyritään parantamaan. Myös varastointimenetelmien tutkimusta jatketaan. Kotitalouksien näkökulmasta kiinnostava selvityskohde on se, voisiko polttoprosessissa vähäisessä määrin käyttää myös biojätettä.
Kasvu alaa kehittäviksi ammattilaisiksi
Sähkö- ja automaatiotekniikan opetus on vahvasti sidoksissa hybridimoduulin kehitystyöhön, sillä se havainnollistaa säätötekniikan prosessin optimointia ja uusiutuvan energian sovelluksia.
Opiskelijoiden tietämys lisääntyy laajemminkin tutkimustyön myötä syntyvän uuden tiedon avulla. Olennaista on myös asenteellinen kasvaminen. Tutkivalla ja kehittävällä otteella sekä uteliaalla mielellä on mahdollista hakea kestäviä teknologisia ratkaisuja tämän ja tulevien sukupolvien kannalta olennaisiin haasteisiin.
Kirjoittajat:
Lea Mustonen, hankkeiden viestintäasiantuntija, viestinnän lehtori HAMKin tekniikan koulutuksissa
Susan Heikkilä, hankkeiden projektipäällikkö, lehtori HAMKin sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksessa
Artikkelissa esillä olevat hankkeet:
Tarkalla ohjauksella energiatehokkuutta (ToE). Hanke on päättynyt. www.hamk.fi/energiatehokkuus
Vähähiilistä energiatehokkuutta micro-CHP-tekniikalla (Venect). Toteutusaika: 1.9.2018 – 30.9.2021. www.hamki/venect
Molemmat hankkeet ovat Pirkanmaan liiton rahoittamia EAKR-hankkeita.