https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Pienempi hiilijalanjälki, suurempi energiatehokkuus

Kuinka energiatehokkuutta voidaan lisätä? Millä energiaratkaisuilla vastataan vähähiilisyyden vaatimuksiin? 

 

Juuso Horellin_arkkitehtikuva_hybridimoduulista2 (1)

Kuva: Juuso Horelli, arkkitehtikuva hybridimoduulista

Energia puhuttaa nyt enemmän kuin kenties koskaan. Puntarissa ovat saatavuus, hinta, ympäristö ja ilmastonmuutoksen myötä entistä korostetummin myös ihmisten arvot. Kestävän kehityksen mukainen luonnonvarojen käyttäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä asettavat haasteita, joihin vastataan myös soveltavan tutkimustoiminnan avulla. Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Teknologiaosaamisen yksikössä ongelmatiikkaan pureudutaan hankkeiden avulla.  

Tietoa älykään ohjausjärjestelmän avulla 

Olemassa olevia energian tuotanto-, varastointi- ja hyödyntämiskeinoja on kartoitettu hybridimoduulin avulla. Kyseessä on SSAB Ruukki Oy:n kanssa yhteistyössä rakennettu rakennus, pilottikohde, jolla pystytään tarjoamaan eri lähteiden avulla tuotettua lämpöenergiaa sekä testaamaan kolmea erilaista lämpöenergian varastointitapaa. Älykkään ohjausjärjestelmän avulla nähdään, mikä energianlähde on kullakin hetkellä kannattavin.  

Moduulimaisuus tarkoittaa sitä, että tarvittaessa tällaisia yksiköitä voidaan yhdistää laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Rakennuksen ulkoasun arkkitehtuuriin on panostettu. Ajatus on, että rakennuksen voi sijoittaa näkyvälle paikalle, eikä se ole vain pensaiden taakse piilotettava lämmityskontti.  

Seuraavassa vaiheessa hybridimoduuliin tullaan integroimaan sähkön tuotanto ja varastointi ORC- (organic rankine cycle) ja CHP- (combined heat and power) tekniikoita hyödyntäen. Kustannustehokkuuden parantamiseksi ja haitallisten palokaasujen vähentämiseksi polttoprosessia optimoidaan ja hyötysuhdetta pyritään parantamaan. Myös varastointimenetelmien tutkimusta jatketaan. Kotitalouksien näkökulmasta kiinnostava selvityskohde on se, voisiko polttoprosessissa vähäisessä määrin käyttää myös biojätettä. 

Kasvu alaa kehittäviksi ammattilaisiksi 

Sähkö- ja automaatiotekniikan opetus on vahvasti sidoksissa hybridimoduulin kehitystyöhön, sillä se havainnollistaa säätötekniikan prosessin optimointia ja uusiutuvan energian sovelluksia.  

Opiskelijoiden tietämys lisääntyy laajemminkin tutkimustyön myötä syntyvän uuden tiedon avulla. Olennaista on myös asenteellinen kasvaminen. Tutkivalla ja kehittävällä otteella sekä uteliaalla mielellä on mahdollista hakea kestäviä teknologisia ratkaisuja tämän ja tulevien sukupolvien kannalta olennaisiin haasteisiin. 

Kirjoittajat:

Lea Mustonen, hankkeiden viestintäasiantuntija, viestinnän lehtori HAMKin tekniikan koulutuksissa 

Susan Heikkilä, hankkeiden projektipäällikkö, lehtori HAMKin sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksessa 

Artikkelissa esillä olevat hankkeet:

Tarkalla ohjauksella energiatehokkuutta (ToE). Hanke on päättynyt.  www.hamk.fi/energiatehokkuus  

Vähähiilistä energiatehokkuutta micro-CHP-tekniikalla (Venect). Toteutusaika: 1.9.2018 – 30.9.2021.  www.hamki/venect  

Molemmat hankkeet ovat Pirkanmaan liiton rahoittamia EAKR-hankkeita. 

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.