https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Täysin uusiutuva sähköntuotanto tekee Intiasta päästöttömän vuoteen 2050 mennessä

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla (Lappeenranta University of Technology, LUT) tehdyn tutkimuksen mukaan Intia voi saavuttaa täysin uusiutuvan sähköjärjestelmän vuoteen 2050 mennessä. 

neoc

 

Tutkimus osoittaa, että kehitysmaat, joilla on runsaasti uusiutuvia luonnonvaroja, voivat elintason noustessa välttää länsimaiden kaltaisen runsaspäästöisen sähköntuotannon ja teollisuuden ja ottaa uusiutuvan järjestelmän edullisesti suoraan käyttöön.

Tutkimuksessa ehdotettu uusiutuva energiajärjestelmä toimii pääasiassa aurinkovoimalla ja akuilla. Aurinkokennot ovat taloudellisin sähkönlähde, ja akut vastaavat yöllisen sähköntarpeeseen. Intian sähköntarpeen lisäksi simulaatio kattaa makean veden valmistuksen ja teollisuuden synteettisen maakaasun tarpeen.

- Se, että Intian kaltainen maa pystyisi kolmessakymmenessä vuodessa siirtymään täysin uusiutuvaan sähköjärjestelmään, joka olisi vieläpä nykyistä järjestelmää taloudellisempi, osoittaa kehittyvien maiden voivan välttää suuripäästöisen energiantuotannon vaiheen talouskasvusta huolimatta. Tämä luo niille kilpailuedun, sanoo johtava tutkija Pasi Vainikka.

Intian ilmastolle on ominaista sadekausi, jolloin aurinkovoiman saatavuus on rajoitetumpaa. Uusiutuvassa järjestelmässä aurinkovoiman puute korvattaisiin tuuli- ja vesivoimalla sekä aurinkovoiman tuonnilla naapurialueilta, joihin sadekausi vaikuttaa vähemmän. Tällä tavoin taataan järjestelmän ympärivuotinen toimivuus.

Uusiutuva järjestelmä olisi edullisempi kuin Intiassa nykyisin käytössä oleva kivihiilipohjainen järjestelmä. Vuonna 2050 sähkön hinta olisi 3640 Intian rupiaa (52 euroa) megawattitunnilta kun mallinnetaan vain sähköjärjestelmä. Kun suolanpoisto merivedestä ja teollisuuden tarvitsema synteettinen maakaasu otetaan huomioon, hinta olisi 3220 rupiaa (46 euroa) megawattitunnilta. Nykyisessä järjestelmässä kustannus on 57 euroa megawattitunnilta.

 Uusiutuvan energiajärjestelmän luomiseksi Intian olisi sijoitettava aurinko- ja tuulivoimateknologioihin. Kokonaissijoitus olisi noin 3380 miljardia euroa. Summa ennakoi voimakasta kysynnän kasvua 1720 miljoonasta megawattitunnista vuonna 2015 noin 6200 miljoonaan megawattituntiin vuonna 2050.

 Kuluttajilla on suunnitellussa järjestelmässä keskeinen osa. Järjestelmä nojaa loppukäyttäjien, kuten kotitalouksien, kaupallisten yritysten ja teollisuuden, omatuotantoon eli aurinkosähkön tuottajakuluttajiin. Tällä tavoin korjataan jakelun puutteita ja luodaan hajautetumpi ja kestävämpi energiajärjestelmä. Tuottajakuluttajat voivat tuottaa 15-20 prosenttia Intian sähköntarpeesta. Tämä voi myös nopeuttaa siirtymistä sähköautokantaan, mikä on maan hallituksen kunnianhimoinen tavoite.

- Intian sähköntarve kasvaa nopeasti, tuotannossa on jatkuvia puutteita, ja kesäisin on sähkökatkoja. Siksi aurinkosähkön tuottajakuluttajilla on tärkeä rooli maan siirtymässä kohti täysin uusiutuvaa järjestelmää, painottaa professori Christian Breyer.

 Intia hyötyisi ehdotetusta järjestelmästä monin tavoin. Ensinnäkin se auttaisi maata saavuttamaan ilmastonmuutostavoitteensa. Toiseksi paikalliset ihmiset hyötyisivät siitä, koska täysin uusiutuva järjestelmä parantaisi terveydellisiä olosuhteita.

- Huonoon ilmanlaatuun liittyvät terveydenhoitokustannukset ja ennenaikaiset kuolemat vähenisivät merkittävästi, kertoo tutkija Ashish Gulagi.

Tutkijat ovat nyt ensi kertaa mallintaneet Intian siirtymisen täysin uusiutuvaan energiajärjestelmään tunnin tarkkuudella ja tarkoin maantieteellisin yksityiskohdin.

Tutkimus liittyi hankkeisiin Finnish Solar Revolution ja Neo-Carbon Energy. Neo-Carbon Energy on Tekesin strateginen yhteistyöhanke Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kanssa.

www.vtt.fi

www.lut.fi

Uusimmat artikkelit

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

18.11.2024 | Alan Uutiset

Gasum lähtee Tanskan biokaasumarkkinoille

Gasum ostaa Hærup Biogas ApS:n biokaasulaitoksen. Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta – raaka-ainetta riittää. Maa on Euroopan neljänneksi suurin biokaasun tuottaja.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.