https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Uusi menetelmä vauhdittaa aurinko- ja tuulivoiman yleistymistä

Teknologian tutkimuskeskus VTT koordinoi kansainvälistä hanketta, jossa kehitetään sähkökemiallista niin sanottua ReSOC-konversioteknologiaa (Reversible Solid Oxide Cell). Teknologian avulla voidaan varastoida suuria määriä uusiutuvaa energiaa. 

vakautus_konsepti_300dpi

Kaavakuva ReSOC-konseptista, joka on puuttuva lenkki sähköverkon ja teollisuuden tarpeisiin sopivan polttoaineen tai kemiallisen raaka-aineen välillä.

Aurinko- ja tuulivoimalaitosten investointikustannukset laskevat. Merkittävin este uusiutuviin energianlähteisiin perustuvan sähköntuotannon yleistymiselle on sään vaihteluista aiheutuva tuotannon ja kulutuksen epätasapaino. VTT:n koordinoiman BALANCE-hankkeen yhteistyökumppanit pyrkivät ratkaisemaan ongelman kehittämällä sähkökemiallista ReSOC-konversioteknologiaa.

- ReSOC-laite hajottaa vesimolekyylit korkealämpötilaelektrolyysillä eli sähkövirran ja lämmön avulla vety- ja happikaasuiksi. Tämä on tehokkaampi tapa kuin muut käytössä olevat elektrolyysiteknologiat. ReSOC on kiinnostava teknologia myös siksi, että samaa laitetta voidaan käyttää myös käänteisesti, jolloin sen tuottama vetykaasu muunnetaan takaisin sähköksi. Laitetta voidaan käyttää joustavasti, koska samalla laitteella voidaan sekä muuntaa sähkö varastoitavaksi kaasuksi että kaasu takaisin sähköksi. Tämä lisää laitteen toiminta-aikaa ja vähentää pääomakustannuksia, kertoo VTT verkkosivustollaan.

Vihreän sähkön ylitarjonta tuulisena tai aurinkoisena päivänä aiheuttaa jo nyt haasteita sähkömarkkinoille: sähkön hinta laskee jyrkästi tai kääntyy jopa negatiiviseksi joissakin Euroopan maissa. Koska sähköä sinänsä ei voi varastoida ja nykyinen vesivoimaan ja akkuihin perustuva varastointikapasiteetti on rajallinen, tuulivoimaloiden ja aurinkopaneelien tuotantoa täytyy ajoittain rajoittaa, jotta sähköverkko ei vahingoitu. Tämä tulee jatkossa olemaan entistäkin tärkeämpää, koska uusiutuviin energianlähteisiin perustuva sähköntuotantokapasiteetti kasvaa nopeasti.

ReSOCin ja muiden vastaavien konversioteknologioiden avulla sähkömarkkinoita voidaan tasapainottaa.

- Huipputuotannon aikana sähkö muunnetaan kemikaaliksi, joka voidaan varastoida myöhempää käyttöä varten tai käyttää teollisuuden raaka-aineena. Varastoitu kemikaali voidaan muuttaa takaisin sähköksi, kun sähköä tarvitaan enemmän pilvisen ja tuulettoman päivän kulutuspiikin aikana. ReSOC-laitos edistää tuuli- ja aurinkosähkön liittämistä osaksi nykyistä sähköjärjestelmää, sillä se on tilankäytöltään tehokas, edullinen ja joustava teknologia uusiutuvan sähkön konvertointiin ja varastointiin.

Joulukuussa 2016 alkaneelle kolmivuotiselle hankkeelle on myönnetty 2,5 miljoonan euron rahoitus EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta. VTT:n lisäksi hankkeessa on mukana useita johtavia eurooppalaisia tutkimuslaitoksia ja yliopistoja, jotka tutkivat sähkökemiallista konversiota: DTU (Tanska), CEA (Ranska), ENEA (Italia), University of Birmingham (Iso-Britannia), TU Delft (Alankomaat), EPFL (Sveitsi) ja IEn (Puola).

Lue aiheesta lisää:  www.balance-project.org

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.