Valaistuksen kunnossapito nopeutuu

Liikenneväylien valaistuksessa edetään ripeästi kohti led-tekniikkaan perustuvia ratkaisuja. Erityisesti alikulkuväylien ja erilaisten tunneleiden kohdalla joustavasti toimiva ja nopeasti huollettava ratkaisu säästää tuntuvasti käyttö- ja ylläpitokustannuksia.

tunneli

Kuva: Rantatunnelin Allianssi

Suomessa rakennetaan lähivuosina muutamia uusia maantie- ja huoltotunneleita. Määrällisesti tärkeämpää on, että osa olemassa olevista tulee saneerattaviksi valaistuksen ja hätätoimintojen vanhentuessa. Myös juna- ja metrotunneleiden kohdalla on luvassa saneerausurakoita.

Tärkeimpiä tekijöitä uudistuksessa on vanhojen valonlähteiden, kuten monimetalli- ja suurpainenatriumlamppujen vaihto led-tekniikkaan. Ledien sähkönkulutus on tunnetusti vähäinen, ja laaja värispektri toistaa kohteet luonnollisina. Suurpainenatriumlampun yhden aallonpituuden oranssissa, monokromaattisessa valossahan esimerkiksi kaikki näyttää likaisen rusehtavalta.

Led-valojen kunnossapitoa helpottaa niiden pitkäikäisyys. Huoltotyön määrä on vähäinen, kun valonlähteiden käyttöikä ilman tuntuvaa himmenemistä ylittää 10 000 tuntia. Lisäksi syöttöverkko komponentteineen selviää pienemmällä kuormalla, kun tarvittavat tehot ovat suhteellisen vähäiset ja valonlähteitä voi säätää portaattomasti.

Vanhoilla lampputyypeillä säätö tapahtuu valaisinryhmiä sammuttamalla, ja niiden uudelleen syttyminen on hidasta. Portaattomasti himmenevällä ledillä voidaan kasvattaa myös käyttöikää siten, että käytetään vain osatehoa, jolloin vanheneminen on hitaampaa.

- Suomessa rakennetaan tällä hetkellä aika vähän uusia tunneleita, mutta Espoon Keilaniemessä ja Tampereen Rantatunnelissa on sovellettu nykyaikaista valaistustekniikkaa. Lisäksi joukko vanhempia kohteita on saavuttanut iän, jossa saneeraus on tullut ajankohtaiseksi, kertoo ylitarkastaja Jukka Värri liikennevirastosta.

Huoltoystävälliset ratkaisut

Tunneleiden valaistuksen ohjauksessa on käytetty yleisesti DALi-ohjausta (Digital Addressable Lighting Interface). Siinä jokainen laite ohjelmoidaan ja yhdistetään erikseen ohjauslaitteeseen. Siihen voi kytkeä enimmillään 64 älykästä valaisinta, joka ei riitä kokonaisen kiinteistön tai tunnelin valaistuksen ohjaamiseen, vaan verkkoja pitää kytkeä sisäkkäin.

DALIn rinnalle on tullut uusia ratkaisuja, jotka nopeuttavat ohjauksen rakentamista ja huoltoa. Huomattava etu koituu, kun ohjausjärjestelmä konfiguroi järjestelmän ohjaamat komponentit automaattisesti. Silloin niille ei tarvitse asettaa osoitetta fyysisesti pienoiskytkimillä tai ohjelman kautta määrittelemällä. Tämä ominaisuus korostuu kunnossapidossa, kun konfiguroinnin osannut henkilö on mahdollisesti poistunut organisaatiosta.

- Automaattinen konfigurointi ja valmiskaapelointi pikaliittimin nopeuttavat valaisinjärjestelmän rakentamista ja ylläpitoa. Esimerkiksi puolikilometrisen tunnelin kohdalla saneerausaika lyhenee oleellisesti. Työhön vaadittava asennusaika voi jopa puolittua, kertoo sovelluspäällikkö Oskari Mäkelä Phoenix Contactista.

Nopea vaihto

Moderni valaistusjärjestelmä toteutetaan pikakiinnitteisin valmiskaapelein, joten kaikki sähkö- ja automaatiojohdot kiinnittyvät yhdellä ranneliikkeellä. Ratkaisu on periaatteessa erillisjohdotusta kalliimpi, mutta nopea asennus- ja huoltotyö tekevät siitä kokonaiskustannuksiltaan paljon edullisemman.

Samalla käytetään suljettuja valaisimia, joiden tiivistyspintoja ei avata asennuksen tai valaisimen uusimisen yhteydessä. Vaihto on nopea, jolloin huoltotyö ei sulje liikenneväylää pitkäksi ajaksi.

Ledien portaaton säädettävyys on myös huoltokustannuksiin vaikuttava tekijä. Valaisimien likaantumiseen voidaan varautua mitoittamalla järjestelmä siten, että uutena täysi valaistus saavutetaan vaikkapa 80 prosentin teholla, ja sitä kohotetaan, kunnes likaantumisen vuoksi tarvitaan täyttä tehoa. Näin puhdistusväliä voidaan kasvattaa.

Puolijohdetekniikan ja ohjauksen kehittäminen on antanut myös mahdollisuuden parantaa sähkön laatua. Tällöin valaisin kytketään päälle silloin, kun sinimuotoisen vaihtojännitteen vaihe on nollassa, ja kytkentäpiikin häiriötä muualle sähköverkkoon ei synny; komponentteja ei tarvitse myöskään ylimitoittaa kestämään näitä häiriöitä.

Australian Sydneyssä toteutetaan noin yhdeksän kilometrin pituista tunnelia, johon tulee yli 5000 valaisinta. Näillä komponenttimäärillä ja tällaisilla etäisyyksillä jo ohjaussignaalien kantavuus asettaisi vanhalle tekniikalle melkoiset kustannukset, ja järjestelmän ylläpito likaantuvien kontaktien ja vikaantuvien komponenttien takia olisi työlästä.

 Lauri Lehtinen//artikkeli on julkaistu alunperin Promaint-lehden numerossa 1/2018

Uusimmat artikkelit

Monimuotoisuus ja merkityksellinen liiketoiminta ovat hyvää bisnestä

Slushin julkaisemassa uudessa “Entrepreneurship Redefined” -tutkimuksessa selvitettiin, mihin tulevaisuuden menestysyritykset perustuvat. Tuloksista ilmeni, että yrityksen menestystekijöitä ovat monimuotoisuus, liiketoiminnan merkityksellisyys sekä uudenlainen innovatiivinen yhteistyö.

4.7.2020 | Alan Uutiset

EU satsaa kymmeniä miljardeja vetyyn

Euroopan komissio haluaa kymmenien miljardien investointeja vetyyn. Panostus liittyy EU:n elvytyspakettiin, jolla pyritään elvyttämään taloutta koronakriisin iskuista. Vedyn rooli kasvaa erityisesti teollisuudessa sekä raskaan liikenteen ja merenkulun energialähteenä, kertoo Energiateollisuus ry lehdistötiedotteessa. 

Finn Spring hyödyntää lämmön kausivarastointijärjestelmää tilojensa lämmitykseen

Kokkolalainen teknologiayritys Heliostorage toimitti lämmön kausivarastointijärjestelmän juomavalmistaja Finn Springin Toholammin-tehtaalle. Järjestelmä otettiin käyttöön huhtikuussa 2019 ja sen avulla kesän aikana keräämällä lämmöllä saatiin lämmitettyä toimistotilat koko kuluneen talven ajan. 

Sähköt saatu kaikille - verkon vaurioita tarkastetaan helikopterilennoilla

Uuno-myrskyn tekemien tuhojen korjaustyöt Kajaven sähköverkkoon on saatu päätökseen. Korjaustöihin osallistui 30:n henkilön ryhmä seitsemän metsäkoneen voimin. Pahimmat vauriot sähköverkkoihin tulivat Kajaanissa ja Sotkamossa välillä Korvanniemi-Kuluntalahti.

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.