https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 5.12.2016

AEL aloittaa ylikonemestarinkoulutuksen tammikuussa 2017

AEL:n ensi vuoden alussa voimalaitosalan erikoisammattitutkintoon johtava koulutus  tarjoaa konemestarilta ja ylikonemestarilta vaadittavan koulutuksen. Koulutukseen osallistujalla tulee olla valmiina alikonemestarikoulutus tai voimalaitoksen käyttäjän ammattitutkinto tai alikonemestarikirja.

Vuonna 1999 voimaan tulleen painelaitelainsäädännön uudistuksen myötä ylikonemestarikoulutus päättyi. Konemestarin ja ylikonemestarin pätevyyskirjoja pystyi hakemaan siirtymäaikana vuoden 2004 loppuun saakka. Siirtymäajan jälkeen on konemestariteholuokan ja suurempien kattilalaitoksien uudet käytön valvojat voitu nimetä niin sanotulla insinööripykälällä. 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ryhtyi ajamaan uudelleen ylikonemestarikoulutusta opetushallituksen ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteeseen, koska teollisuus tarvitsee henkilöitä, jotka ovat työelämän kautta saaneet riittävän työkokemuksen ja voineet samalla kouluttautua eteenpäin näyttötutkintojärjestelmän avulla. Nykyiset käytönvalvojat ja varavalvojat, konemestarit ja ylikonemestarit ovat vähitellen poistuneet työmarkkinoilta esimerkiksi eläköitymisen takia. Koulutusjärjestelmässä olevia puutteita on jouduttu korjaamaan myös Tukesin myöntämillä poikkeusluvilla.

AEL:in voimalaitosalan erikoisammattitutkinto sisältää neljä pakollista tutkinnon osaa, joissa on yhteensä 17 lähiopetuspäivää. Neljästä valinnaisesta tutkinnon osasta on valittava kolme. Jokainen valinnainen tutkinnon osa sisältää yhden lähiopetuspäivän. Lopullinen lähiopetuspäivien tarve kartoitetaan jokaisen opiskelijan kanssa henkilökohtaistamisen yhteydessä.
 
Koulutuksessa hyödynnetään sähköistä etäoppimisympäristöä ja tehdään runsaasti etätehtäviä. Koulutuksen loppuvaiheessa pidetään kaksipäiväinen tutkintotilaisuus (näyttö) opiskelijan omalla laitoksella.

Konemestarin ja ylikonemestarin pätevyyskirjan saaminen edellyttää koulutuksen lisäksi painelaitelain (869/1999) 10 ja 25 §:n nojalla määriteltyä työkokemusta.
Tutustu lakiin pätevyyskirjojen vaatimuksista tästä .
 
Erikoisammattitutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin.
Pakolliset tutkinnon osat
Kunnossapitotyöt voimalaitosalalla
Energiajärjestelmien käyttö ja ohjaus
Toiminta voimalaitosympäristössä ja ympäristönsuojelu
Esimiehenä toimiminen voimalaitosalalla
 
Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan 3
Moottorivoimalaitosten käyttö
Kaukolämpöverkko ja vastapaineen tuotanto
Metsäteollisuuden kattiloiden käyttö
Typen- ja rikinpoistoprosessien käyttö
 
Voimalaitosalan erikoisammattitutkintoon voi myös valita yhden tutkinnon osan toisesta erikoisammattitutkinnosta.

Lisätietoja ylikonemestarin koulutuksesta jukka.kauppinen@ael.fi

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.