https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 5.12.2016

Analytiikka on varma tie työllistymiseen

Liiketoiminta-analytiikan osaamisella on ratkaiseva merkitys yritysten menestykseen nyt ja tulevaisuudessa. Tutkimalla ja ymmärtämällä kerättyä tietoa saadaan aikaan kustannussäästöjä, voidaan kehittää uusia innovatiivisia ja usein olemassa olevaan asiakasmassaan sopivia tuotteita ja palveluita, sekä parantaa ja nopeuttaa päätöksentekoa, kertoo professori Mikael Collan Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta (LUT).

uutiskuva-mikael-collan-454x454

Kuvassa professori Mikael Collan.

Teollisuuden ja liike-elämän parissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että analytiikan osaajista on huutava pula. Pelkästään Yhdysvalloissa arvellaan olevan puolentoista miljoonan analytiikan osaajan puute vuonna 2018. Euroopassa ja kotimaassa vallitsee samankaltainen tilanne. Analytiikkaosaamisen kysyntä nousee, vaikka talous on muuten kohdannut nollakasvua.  

Kaikki liike-elämän ja teollisuuden alat ovat heränneet digitalisaation ja tietoperusteisen liiketoiminnan kehittämisen hyötyihin. Ne hakevat tehoja digitalisaatiosta ja tämän muutoksen keskiössä on tiedon kerääminen, sen jalostaminen ja erityisen tärkeäksi nousee kyky analysoida tietoa. Kilpailukykyisimmät yritykset, joilla on tyypillisesti paras osaaminen omasta takaa saavat tiedostaan eniten irti ja pystyvät sen perusteella vastaamaan muutoksiin kilpailijoitaan nopeammin. Tästä syystä ne hakevat kiivaalla tahdilla analytiikan ja digitalisaation osaajia, joilla on myös ymmärrystä liiketoiminnasta.

Pelkästään suuret tietomassat ja niiden analysointi mahdollistavat kilpailukyvyn parantamisen luomalla edellytyksiä paremmalle päätöksenteolle. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä tarvitaan kykyä elää muutoksessa ja pystyä vastaamaan oikea-aikaisesti oikeisiin haasteisiin. Esimerkiksi muuttuva hinnoittelu ja markkinoinnin tarkempi kohdentaminen antavat mahdollisuuden parempaan resurssien käyttöön ja samalla mahdollistavat esimerkiksi kanta-asiakkaiden paremman palvelun.

Ennakoiva analytiikka mahdollistaa jo nykyään puuttumisen muun muassa konerikkoihin tai sairaskohtauksiin ennen kuin ne tapahtuvat ja näin luovat edellytyksiä niin henkilökohtaisten kuin rahallistenkin kärsimysten vähentämiseen. Asiakkaat hyötyvät ja ovat valmiita maksamaan paremmasta palvelusta - vain yritykset, joilla on soveltuvaa osaamista voivat pärjätä tässä kilpailussa.

Mallintaminen ja simulaatio mahdollistavat sellaisen tarkastelun, joka olisi tosielämässä kokeilemalla liian kallista, vaarallista tai jopa mahdotonta. Simulaatio-osaaminen on yksi tapa kehittää liiketoimintaa nopeasti tuloksellisempaan suuntaan. Nykyaikaiset ohjelmistot mahdollistavat simulaation käytön vaikeidenkin ongelmien ratkaisemisessa nopealla aikataululla. Kehityspotentiaalia löytyy runsaasti mm. logististen verkostojen ja liiketoiminta- sekä teollisten prosessien simuloinnissa. Tekniikkaa ja kannattavuuslaskentaa yhdistävässä simulaatiomallinnuksessa murretaan alojen välisiä raja-aitoja ja päästään valitsemaan parhaiten kannattavia ratkaisuja. Ydinasiana on havainto, että teknisesti optimaalinen ratkaisu ei aina ole kannattavuudeltaan paras, mutta kannattavimpien ratkaisujen löytäjät voittavat pelin.

Koulutuksen on pysyttävä mukana muutoksessa ja pystyttävä vastaamaan työelämän kasvavaan analytiikkaosaamisen kysyntään. Oikea koulutus antaa opiskelijoille taidot, joita yritysmaailmassa tarvitaan ja mahdollisuuden päästä osaamisellaan toteuttamaan yritysmaailman muutosta analytiikkavetoisempaan suuntaan.

www.lut.fi

Uusimmat artikkelit

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.