Tutkimus ja koulutus | 27.3.2019

Ennakoivalla kunnossapidolla vältetään katastrofit

Teollisuuden laitteiden kunnossapito tarkoitti ennen sitä, että laite korjattiin, kun siihen tuli vika. Nyt laite kertoo itse, milloin se on huollon tarpeessa ja vika korjataan jo ennen kuin se syntyy. Tämä ennakointi tapahtuu digitaalisella kunnonvalvonnalla.

plant_pexel

– Korjaustarpeiden ennakointi estää katastrofit, jotka johtavat turhiin ja jopa miljoonia maksaviin tuotantoseisauksiin. Koska kunnossapito on yhä enemmän tietoteknistä työtä, automaatio- ja tietotekniikkaosaajien määrä yrityksissä kasvaa nyt selvästi,  Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n toiminnanjohtaja Jaakko Tennilä kommentoi Mediaplanetin tuottamassa Digitalisaatio - Teollisuus 4.0 -julkaisussa.

Tennilä kertoo antamassaan haastattelussa, että perinteisesti kunnossapitoa on pidetty kustannuksena, josta on jatkuvasti säästettävä.

– Vielä ei ole riittävästi ymmärretty, että digitaalisen kunnossapidon lisääntyminen tuotantoketjussa tehostaa tuotantoa. Kilpailukyky säilyy, kun huoltoja suhteessa tuotantotonniin tarvitaan entistä vähemmän.

Tennilän mukaan tuotannon ja kunnossapidon raja hämärtyy, ja tuotantolaitoksissa yhä useampi huolehtii niistä molemmista. Kaikkien ei myöskään kannata palkata omia digijärjestelmien osaajia. Yritysten olisikin hyvä luoda verkostoja, joiden kautta osaamisen saanti varmistetaan.

Sama verkosto voi palvella useita tuotantolaitoksia tai yrityksiä.

– On kuitenkin harhaluulo, että uusi teknologia hoitaa koko kunnossapidon. Mittareiden tuottamaa tietoa on myös osattava tulkita, ja siksi ihmisen tekemä työ on prosessissa olennaista jatkossakin, artikkelissa kerrotaan.

Uusimmat artikkelit

25.6.2019 | Alan Uutiset

”Sellumarkkinoilla normaali korjausliike” – hinta edelleen hyvällä tasolla, sanoo Metsä Groupin Hämälä

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ei kanna suurta huolta sellun hinnan viimeaikaisesta laskusuunnasta, sillä historiallisesti tarkasteltuna hintataso on edelleen ”hyvä”. Nykyinen hintataso ei myöskään vaikuta yhtiön arvioihin uuden Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan kannattavuudesta. Varsinainen investointipäätös laitoksesta tehdään kesällä 2020.

Ford hyödyntää tuotannossaan yli miljardi kertakäyttömuovipulloa vuodessa

Autonvalmistaja Ford on löytänyt nerokkaan tavan käyttää uudelleen miljoonia muovipulloja. Jokaisessa yhtiön valmistaman Ford EcoSportin mattojen valmistukseen on käytetty 470 kertakäyttöistä muovista juomapulloa.

19.6.2019 | Tutkimus ja koulutus

Kumppaniverkostoista aiheutuu ongelmia yli 80 % yrityksistä

Kumppaniverkostoista johtuvat toimitusketjujen häiriöt ja liiketoiminnan keskeytykset luovat yrityksille painetta investoida kumppaniverkoston riskienhallintaan. Suomalaista yritysjohtoa huolestuttavat erityisesti kumppaniverkoston vastuullisuus- ja kyberriskit.

Cobotit auttoivat metallisorvaamon kasvuun

Yhteistyörobotti eli cobotti nosti savonlinnalaisen alihankintakoneistamo Ket-Metin kustannuskilpailukykyä roimasti.

llmalämpöpumppumyynnin rajua kasvua ruokki helteinen viime kesä

Lämpöpumppujen myynti Suomessa kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 47 prosenttia. Eniten rynnivät ilmalämpöpumput lähes 70 prosentin kasvulla, mutta myös maalämpöpumppujen, ilma-vesilämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myyntiluvut nousivat 10-15 prosenttia. 

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.