Tutkimus ja koulutus | 27.3.2019

Ennakoivalla kunnossapidolla vältetään katastrofit

Teollisuuden laitteiden kunnossapito tarkoitti ennen sitä, että laite korjattiin, kun siihen tuli vika. Nyt laite kertoo itse, milloin se on huollon tarpeessa ja vika korjataan jo ennen kuin se syntyy. Tämä ennakointi tapahtuu digitaalisella kunnonvalvonnalla.

plant_pexel

– Korjaustarpeiden ennakointi estää katastrofit, jotka johtavat turhiin ja jopa miljoonia maksaviin tuotantoseisauksiin. Koska kunnossapito on yhä enemmän tietoteknistä työtä, automaatio- ja tietotekniikkaosaajien määrä yrityksissä kasvaa nyt selvästi,  Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n toiminnanjohtaja Jaakko Tennilä kommentoi Mediaplanetin tuottamassa Digitalisaatio - Teollisuus 4.0 -julkaisussa.

Tennilä kertoo antamassaan haastattelussa, että perinteisesti kunnossapitoa on pidetty kustannuksena, josta on jatkuvasti säästettävä.

– Vielä ei ole riittävästi ymmärretty, että digitaalisen kunnossapidon lisääntyminen tuotantoketjussa tehostaa tuotantoa. Kilpailukyky säilyy, kun huoltoja suhteessa tuotantotonniin tarvitaan entistä vähemmän.

Tennilän mukaan tuotannon ja kunnossapidon raja hämärtyy, ja tuotantolaitoksissa yhä useampi huolehtii niistä molemmista. Kaikkien ei myöskään kannata palkata omia digijärjestelmien osaajia. Yritysten olisikin hyvä luoda verkostoja, joiden kautta osaamisen saanti varmistetaan.

Sama verkosto voi palvella useita tuotantolaitoksia tai yrityksiä.

– On kuitenkin harhaluulo, että uusi teknologia hoitaa koko kunnossapidon. Mittareiden tuottamaa tietoa on myös osattava tulkita, ja siksi ihmisen tekemä työ on prosessissa olennaista jatkossakin, artikkelissa kerrotaan.

Uusimmat artikkelit

Työhyvinvointi on kahden kauppaa

Työ teollisuuden alalla on kuormittavaa, ja kuormitusta kasvattaa entisestään työn epäsäännöllisyys. Vuorotyö lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairausten riskiä, mutta haittojen vähentämiseen voivat vaikuttaa niin työntekijä kuin työnantajakin.

Boomin dataintegraatiopalvelu IFS:n asiakkaiden käyttöön

IFS:n kenttähuollon ratkaisut, toiminnanohjausjärjestelmät ja kunnossapidon järjestelmät hyödyntävät jatkossa Boomin tarjoamia integraatiomahdollisuuksia yhdistämällä laajat ja nopeasti muuttuvat tietojoukot sovelluksiinsa.

19.2.2020 | Alan Uutiset

FUCHSin uusi voiteluainetehdas – suuri satsaus Pohjoismaiden markkinoille

Fuchsin uuden voiteluainetehtaan rakentaminen on täydessä vauhdissa Forsissa Tukholman eteläpuolella. 

Ratkaisu sähköautojen akkuongelmaan?

Lontoon UCL:n (University College of London) ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat kehittäneet ja osoittaneet uuden taivutettavan, grafeenista valmistetun superkondensaattorin, joka lupaa ratkaista sekä sähköautojen että kannettavien laitteiden akkuongelmat. Asiasta kertoi ETN.fi-verkkosivusto.

18.2.2020 | Tutkimus ja koulutus

Tutkimus: Sähköistäminen voi vähentää 60 prosenttia päästöjä Euroopassa vuoteen 2050 mennessä

Liikenteen, rakentamisen ja teollisuuden sähköistäminen voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä Euroopassa jopa 60 prosenttia vuosien 2020–2050 välillä, kertoo tutkimuslaitos BloombergNEF:n (BNEF) julkaisema tuore tutkimus.

Fortum jatkaa käyttö- ja kunnossapitoyhteistyötään Caverion-omisteisen Maintpartnerin kanssa Uudellamaalla

Fortum jatkaa Uudenmaan voima- ja lämpölaitoksia sekä verkkoja koskevaa käyttö- ja kunnossapitokumppanuuttaan Maintpartnerin kanssa neljällä vuodella. Maintpartner on hoitanut palvelua vuodesta 2016. Sopimuksen arvoa ei julkisteta.

16.12.2019 | Kumppaniartikkeli

Insta opettaa prosessit tuottavammiksi

Oikein käytetty data on teollisuudessa rahan arvoinen voimavara. Oppivat koneet tehostavat teollisia prosesseja, jolloin energiaa ja raaka-aineita säästyy, päästöt pienenevät ja yrityksen tuottavuus kohentuu. Opetusdata muuttuu prosessiteollisuudessa sen viimeisen viivan alla näkyväksi tulokseksi.