https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 19.12.2016

K-ryhmästä Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja

K-ryhmä on aloittanut joulukuussa seitsemän uuden K-ruokakaupan katolle tulevan aurinkovoimalan rakentamisen. Kesään 2017 mennessä K-ruokakauppojen yhteydessä toimii jo 15 aurinkovoimalaa. Uusien investointien myötä K-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja käyttäjä.

K-ryhmä

– Aikaisemmin tänä vuonna toteutetut aurinkovoimaloiden asennuskierrokset sujuivat hyvin, joten päätimme lisätä aurinkovoimaloiden määrää kauppapaikkojen yhteydessä. Uusien voimaloiden myötä K-ryhmästä tulee kirkkaasti Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja käyttäjä, sanoo Keskon rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila .
– Aurinkovoima sopii erinomaisesti ruokakaupan sähkön lähteeksi. Kauppa kuluttaa esimerkiksi jäähdyttämisessä ja kylmälaitteissaan sähköä eniten silloin, kun aurinko paistaa ja voimalan tuotanto on suurimmillaan, jatkaa Anttila.

Aurinkovoimaa K-ryhmässä jo lähes 20 vuotta

Ensimmäinen ja edelleen käytössä oleva aurinkovoimala K-ruokakaupan katolle rakennettiin 1997 K-Citymarket Lielahteen Tampereelle. Aurinkovoimalan elinkaari on pitkä, jopa noin 35 vuotta. Nykytekniikalla tuotantoa saadaan myös pilvisellä säällä ja talvisaikaan. K-ruokakauppojen katoille asennettavien aurinkopaneelien sähköntuotto on noin 10–15 prosenttia kaupan sähkön vuosikulutuksesta. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkoenergialla voidaan kattaa jopa 60 prosenttia ruokakaupan sen hetkisestä kulutuksesta.
Aurinkovoimalat ja niiden asennus tulevat kolmelta eri toimittajalta, jotka ovat Solnet Green Energy Oy, Solarigo Systems Oy ja Aii Energy Systems.
Investoimalla aurinkovoimaan edistetään uusiutuvan energian tuotantoa ja hillitään ilmastonmuutosta. Energiankulutuksen vähentämiseksi K-ruokakaupoissa kansitetaan kylmälaitteita, kuten pakastimia ja kylmäkaappeja, tehostetaan kylmälaitteiden ja kiinteistötekniikan etävalvontaa optimaalisen energiankulutuksen aikaansaamiseksi sekä lisätään energiaa säästävän LED-valaistuksen käyttöä.
Kesko on mukana kaupan alan energiatehokkuussopimuksen toimenpideohjelmassa vuosille 2017 - 2025. Sopimuksen mukaisesti se sitoutuu vähentämään energiankulutustaan erilaisin säästötoimenpitein 7,5 prosenttia. Sopimuksen piirissä ovat kaikki K-ryhmään kuuluvat kauppaketjut.

Hyvät kokemukset aurinkovoimasta 

Uuden aurinkovoimalan katolleen saavat K-Citymarket Kupittaa ja K-Citymarket Länsikeskus Turussa, K-Citymarket Linnainmaa Tampereella, K-Citymarket Kokkola, K‑supermarket Peltola Järvenpäässä, K-supermarket Niipperi Espoossa sekä K‑supermarket Toppila Oulussa. Kohteista kaikki muut valmistuvat vielä tämän vuoden puolella, lukuun ottamatta K-Citymarket Kokkolan ja Linnainmaan aurinkovoimaloita, jotka valmistuvat kesään 2017 mennessä. 
Yhteensä K-ruokakauppojen katoilta löytyy jatkossa 15 aurinkovoimalaa, joissa aurinkopaneeleja on 13 489. Sähköä voimalat tuottavat vuodessa yhteensä 3 559 MWh, mikä vastaa runsaan 179 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Optimitilassa toimiessaan aurinkovoimalat pääsevät yhteensä jopa 4 037 kWp huipputehoihin. Voimalat tuottavat sähköä K-ruokakauppojen omaan tarpeeseen. 
Turun Kupittaan ja Länsikeskuksen K-Citymarketeihin tulevista aurinkovoimaloista tulee Suomen suurimmat. Samalla näiden kauppojen asiakkaille tarjotaan parkkialueella aurinkosähköä hyödyntävät sähköautojen latauspisteet. Aikaisemmin aurinkosähköä on voinut autoon ladata Vantaalla K-Citymarket Tammiston omasta aurinkovoimalasta. 

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.