https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 26.7.2019

Konesali törrötti keskellä rakennustyömaata, 5000 opiskelijan LAMK nousi ympärille

Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:in neljä erillistä kampusta yhdistyivät saman katon alle syksyllä 2018. Uusi kampus saneerattiin vanhan huonekalutehtaan tiloihin ja se palvelee viittätuhatta tekniikan, designin, liiketalouden, matkailun ja sote-alan opiskelijaa 24 tuntia vuorokaudessa.

lataus

- Kampuksen keskeisin idea on avoimuus ja rajojen purkaminen eri oppialojen väliltä. Kaikkiin opetustiloihin näkee sisään käytäviltä, joten esimerkiksi tekniikan opiskelija voi ohi kulkiessaan kurkistaa, miten hoitajaopiskelijat harjoittelevat neulalla pistämistä, kertoo LAMK:in ICT-päällikkö Jari Utriainen.

Avoimuuden periaate oli määrittävä tekijä myös LAMK:in datakeskuksen toteutuksessa. Utriaisen johdolla syntyi idea avoimesta opetuskonesalista.

- Emme halunneet, että tietotekniikan labraluokissa olisi jokaisen työpisteen vieressä omat erilliset räkit. Sen sijaan keksimme kerätä räkit ja palvelimet yhteen paikkaan, joka toimisi opetus- ja testiympäristönä opiskelijoiden omissa projekteissa. Opetussalin lisäksi meillä on myös erillinen tuotantoympäristö, Utriainen selventää.

Ajatus avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä ulottuu jopa konesali-infraan, jonka toteuttajaksi LAMK valitsi Rittalin.

- Opetussalin laitekaapeissa on lasiovet, jotta niihin näkee sisään. Salin kulunvalvonta on puolestaan järjestetty avainkorteilla, joihin opiskelijoille voidaan myöntää ovikohtaisia oikeuksia. Näin esimerkiksi opiskelijaryhmä saa auki ainoastaan oman kaappinsa, ja naapurikaapissa käynnissä oleva toisen ryhmän projekti pysyy omassa rauhassaan.

Datakeskus tukee ympäristöajattelua

Koska LAMK järjestää muun muassa ympäristötekniikan ja kestävän kaupunkiympäristön opetusta, on loogista, että ympäristöajattelu näkyy uudella kampuksella kaikissa yksityiskohdissa.

- IT-puolella panostamme Clean ICT -ajatukseen. Rittalin jäähdyttimillä pystymme viilentämään laitekaappeja niiden sisältä – ilman, että turhaan jäähdyttäisimme koko ympäröivää huonetta, Utriainen kertoo.

Yli 24 000 neliömetrin suuruisen – eli kahden automarketin kokoisen – kampuskiinteistön energiamittaus on viritetty ainutlaatuisen tarkalle tasolle.

- Konesalissa PDU-yksiköt kertovat pistokekohtaisesti, paljonko palvelin vie sähköä. Tämä auttaa meitä kehittämään energiatehokkuutta ja saavuttamaan kustannussäästöjä, kaavailee Utriainen.

Alussa oli konesali

Jättikampus oli rakennusprojektina valtava. Matkan varrelle sattui myös yllätyksiä.

- Varsinainen rakennusaikataulu viivästyi sen verran, että meidän oli pakko aloittaa IT-infran toteuttaminen jo ennen kuin muu rakennus oli valmiina. Niinpä datakeskus pystytettiin keskelle rakennustyömaata. Onneksi Rittal keksi tavan toteuttaa konesalille väliaikaisen jäähdytysjärjestelmän, kunnes tontin kaukokylmä saatiin kytkettyä toimintaan , Utriainen muistelee.

Rittalin ja LAMK:in yhteistyö on jatkunut myös datakeskuksen valmistumisen jälkeen. 

- Rittal hoitaa huollot ennakoidusti tukipalvelusopimuksella. Koen, että voin aina soittaa heille ja saan vastauksen kysymyksiini.

 

Uusimmat artikkelit

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

12.4.2024 | Alan Uutiset

Volvo Cars käyttää biokaasua ensimmäisessä ilmastoneutraalissa tehtaassaan Kiinassa

Volvon tehdas Taizhoussa on siirtynyt käyttämään biokaasua. Taizhou on toinen Volvon ilmastoneutraali autotehdas Göteborgissa sijaitsevan Torslandan-tuotantolaitoksen jälkeen.

SSAB:n vihreä energian jätti-investointi meni Ruotsiin, Raahen terästehtaan vuoro myöhemmin

Uusi huippumoderni fossiilivapaan teräksen minimill-tuotantolaitos rakennetaan Ruotsiin. Tehtaan uudistus vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä seitsemän prosenttia. SSAB kertoo liiketoiminnallisten syiden puoltaneen hankkeen etenemistä seuraavaksi Luulajan tehtaassa.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.