Tutkimus ja koulutus | 26.7.2019

Konesali törrötti keskellä rakennustyömaata, 5000 opiskelijan LAMK nousi ympärille

Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:in neljä erillistä kampusta yhdistyivät saman katon alle syksyllä 2018. Uusi kampus saneerattiin vanhan huonekalutehtaan tiloihin ja se palvelee viittätuhatta tekniikan, designin, liiketalouden, matkailun ja sote-alan opiskelijaa 24 tuntia vuorokaudessa.

lataus

- Kampuksen keskeisin idea on avoimuus ja rajojen purkaminen eri oppialojen väliltä. Kaikkiin opetustiloihin näkee sisään käytäviltä, joten esimerkiksi tekniikan opiskelija voi ohi kulkiessaan kurkistaa, miten hoitajaopiskelijat harjoittelevat neulalla pistämistä, kertoo LAMK:in ICT-päällikkö Jari Utriainen.

Avoimuuden periaate oli määrittävä tekijä myös LAMK:in datakeskuksen toteutuksessa. Utriaisen johdolla syntyi idea avoimesta opetuskonesalista.

- Emme halunneet, että tietotekniikan labraluokissa olisi jokaisen työpisteen vieressä omat erilliset räkit. Sen sijaan keksimme kerätä räkit ja palvelimet yhteen paikkaan, joka toimisi opetus- ja testiympäristönä opiskelijoiden omissa projekteissa. Opetussalin lisäksi meillä on myös erillinen tuotantoympäristö, Utriainen selventää.

Ajatus avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä ulottuu jopa konesali-infraan, jonka toteuttajaksi LAMK valitsi Rittalin.

- Opetussalin laitekaapeissa on lasiovet, jotta niihin näkee sisään. Salin kulunvalvonta on puolestaan järjestetty avainkorteilla, joihin opiskelijoille voidaan myöntää ovikohtaisia oikeuksia. Näin esimerkiksi opiskelijaryhmä saa auki ainoastaan oman kaappinsa, ja naapurikaapissa käynnissä oleva toisen ryhmän projekti pysyy omassa rauhassaan.

Datakeskus tukee ympäristöajattelua

Koska LAMK järjestää muun muassa ympäristötekniikan ja kestävän kaupunkiympäristön opetusta, on loogista, että ympäristöajattelu näkyy uudella kampuksella kaikissa yksityiskohdissa.

- IT-puolella panostamme Clean ICT -ajatukseen. Rittalin jäähdyttimillä pystymme viilentämään laitekaappeja niiden sisältä – ilman, että turhaan jäähdyttäisimme koko ympäröivää huonetta, Utriainen kertoo.

Yli 24 000 neliömetrin suuruisen – eli kahden automarketin kokoisen – kampuskiinteistön energiamittaus on viritetty ainutlaatuisen tarkalle tasolle.

- Konesalissa PDU-yksiköt kertovat pistokekohtaisesti, paljonko palvelin vie sähköä. Tämä auttaa meitä kehittämään energiatehokkuutta ja saavuttamaan kustannussäästöjä, kaavailee Utriainen.

Alussa oli konesali

Jättikampus oli rakennusprojektina valtava. Matkan varrelle sattui myös yllätyksiä.

- Varsinainen rakennusaikataulu viivästyi sen verran, että meidän oli pakko aloittaa IT-infran toteuttaminen jo ennen kuin muu rakennus oli valmiina. Niinpä datakeskus pystytettiin keskelle rakennustyömaata. Onneksi Rittal keksi tavan toteuttaa konesalille väliaikaisen jäähdytysjärjestelmän, kunnes tontin kaukokylmä saatiin kytkettyä toimintaan , Utriainen muistelee.

Rittalin ja LAMK:in yhteistyö on jatkunut myös datakeskuksen valmistumisen jälkeen. 

- Rittal hoitaa huollot ennakoidusti tukipalvelusopimuksella. Koen, että voin aina soittaa heille ja saan vastauksen kysymyksiini.

 

Uusimmat artikkelit

Fortumin Loviisan voimalaitoksen vuosihuolto 2019 alkaa, vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa sunnuntaina 18. elokuuta laitoksen kakkosyksiköstä, minkä jälkeen huolletaan ykkösyksikkö. Tänä vuonna molemmilla laitos yksiköillä on vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Vuosihuoltojen arvioidaan kestävän yhteensä noin 35 vuorokautta.

14.8.2019 | Alan Uutiset

Vinkkejä lastuamisnesteiden käsittelyn tehostamiseen ja muita tärppejä Kunnossapidon osto-oppaasta

Tehostamalla lastuamisnesteiden käsittelyä voidaan saavuttaa runsaasti hyötyjä. Näin voidaan esimerkiksi vähentää suunnittelemattomia käyttökatkoja ja pidentää työkalujen ja koneiden käyttöikää. Noudattamalla Fuchs Oil Finland Oy:n vinkkejä voit pitää tuotannon tehokkaana ja tasaisena. Lue aiheesta lisää tästä

SSAB:n Raahen tehtaalla testattiin onnistuneesti fossiilisen hiilen korvaamista biohiilellä

SSAB:n Raahen terästehtaalla on testattu viimeksi kuluneen vuoden aikana kahteen otteeseen biohiilen käyttöä masuunin raaka-aineena. Testeissä fossiilisesta injektiohiilestä eli PCI-hiilestä korvattiin ensin 4 prosenttia ja sitten 10 prosenttia biohiilellä. Testien perusteella biohiilen 10 prosentin osuus on mahdollinen, mikä vähentäisi fossiilisesta hiilestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 100 000 tonnia vuodessa. 

Tuore selvitys sen vahvisti: hyvä johtaminen lisää kannattavuutta

Hyvä johtaminen ja esimiestyö lisäävät selkeästi yritysten kannattavuutta. Teknologiateollisuuden työhyvinvointihankkeessa tehty selvitys osoitti, että kannattavuudessa voi olla jopa useiden prosenttiyksiköiden eroja johtamisesta riippuvista syistä. Hyvällä johtamisella on myönteinen vaikutus myös työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen.

12.7.2019 | Tutkimus ja koulutus

Pula digialan osaajista maksaa yrityksille satoja miljardeja

Eurooppalaisten yksityisomisteisten yritysten kasvun suurin haaste on kasvava osaajapula sekä tarve tarttua rohkeammin digitaaliseen transformaatioon.

Langh Tech toimitti skrubberit Chiosin uuteen tankkeriin

Suomalainen Langh Tech on toimittanut rikkipesurit kreikkalaisen Chios Navigationin uuteen 50 000 dwt:n tuotetankkeriin, joka luovutettiin äskettäin korealaiselta Hyundai Mipon telakalta.

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.