Tutkimus ja koulutus | 26.7.2019

Konesali törrötti keskellä rakennustyömaata, 5000 opiskelijan LAMK nousi ympärille

Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:in neljä erillistä kampusta yhdistyivät saman katon alle syksyllä 2018. Uusi kampus saneerattiin vanhan huonekalutehtaan tiloihin ja se palvelee viittätuhatta tekniikan, designin, liiketalouden, matkailun ja sote-alan opiskelijaa 24 tuntia vuorokaudessa.

lataus

- Kampuksen keskeisin idea on avoimuus ja rajojen purkaminen eri oppialojen väliltä. Kaikkiin opetustiloihin näkee sisään käytäviltä, joten esimerkiksi tekniikan opiskelija voi ohi kulkiessaan kurkistaa, miten hoitajaopiskelijat harjoittelevat neulalla pistämistä, kertoo LAMK:in ICT-päällikkö Jari Utriainen.

Avoimuuden periaate oli määrittävä tekijä myös LAMK:in datakeskuksen toteutuksessa. Utriaisen johdolla syntyi idea avoimesta opetuskonesalista.

- Emme halunneet, että tietotekniikan labraluokissa olisi jokaisen työpisteen vieressä omat erilliset räkit. Sen sijaan keksimme kerätä räkit ja palvelimet yhteen paikkaan, joka toimisi opetus- ja testiympäristönä opiskelijoiden omissa projekteissa. Opetussalin lisäksi meillä on myös erillinen tuotantoympäristö, Utriainen selventää.

Ajatus avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä ulottuu jopa konesali-infraan, jonka toteuttajaksi LAMK valitsi Rittalin.

- Opetussalin laitekaapeissa on lasiovet, jotta niihin näkee sisään. Salin kulunvalvonta on puolestaan järjestetty avainkorteilla, joihin opiskelijoille voidaan myöntää ovikohtaisia oikeuksia. Näin esimerkiksi opiskelijaryhmä saa auki ainoastaan oman kaappinsa, ja naapurikaapissa käynnissä oleva toisen ryhmän projekti pysyy omassa rauhassaan.

Datakeskus tukee ympäristöajattelua

Koska LAMK järjestää muun muassa ympäristötekniikan ja kestävän kaupunkiympäristön opetusta, on loogista, että ympäristöajattelu näkyy uudella kampuksella kaikissa yksityiskohdissa.

- IT-puolella panostamme Clean ICT -ajatukseen. Rittalin jäähdyttimillä pystymme viilentämään laitekaappeja niiden sisältä – ilman, että turhaan jäähdyttäisimme koko ympäröivää huonetta, Utriainen kertoo.

Yli 24 000 neliömetrin suuruisen – eli kahden automarketin kokoisen – kampuskiinteistön energiamittaus on viritetty ainutlaatuisen tarkalle tasolle.

- Konesalissa PDU-yksiköt kertovat pistokekohtaisesti, paljonko palvelin vie sähköä. Tämä auttaa meitä kehittämään energiatehokkuutta ja saavuttamaan kustannussäästöjä, kaavailee Utriainen.

Alussa oli konesali

Jättikampus oli rakennusprojektina valtava. Matkan varrelle sattui myös yllätyksiä.

- Varsinainen rakennusaikataulu viivästyi sen verran, että meidän oli pakko aloittaa IT-infran toteuttaminen jo ennen kuin muu rakennus oli valmiina. Niinpä datakeskus pystytettiin keskelle rakennustyömaata. Onneksi Rittal keksi tavan toteuttaa konesalille väliaikaisen jäähdytysjärjestelmän, kunnes tontin kaukokylmä saatiin kytkettyä toimintaan , Utriainen muistelee.

Rittalin ja LAMK:in yhteistyö on jatkunut myös datakeskuksen valmistumisen jälkeen. 

- Rittal hoitaa huollot ennakoidusti tukipalvelusopimuksella. Koen, että voin aina soittaa heille ja saan vastauksen kysymyksiini.

 

Uusimmat artikkelit

Fortumilta ratkaisu jätteenpolton tuhkaongelmaan

Fortum avaa lähiviikkojen aikana Suomen ensimmäisen tuhkankäsittelylaitoksen Porin Mäntyluodossa. Kyseessä on merkittävä ratkaisu tuhkan polttamisen mukana syntyvän suolaongelman poistamiseksi.

15.10.2019 | Tutkimus ja koulutus

IoT:n hyödyntäminen yrityksissä on merkittävässä kasvussa

Elisan teettämän tutkimuksen* mukaan jo lähes puolet yli 500 hengen suomalaisista yrityksistä ja organisaatioista hyödyntää esineiden internetiä. Sen käyttäminen on lisääntynyt erityisesti 250–1000 hengen yrityksissä ja organisaatioissa.

Uusi moottoroitu sääsuoja edistää puurakentamista

NCC rakentaa Kruunuasunnoille Turun Linnanfälttiin kahta puukerrostaloa, jotka valmistuvat täysin uudenlaisen sääsuojan alla. 

14.10.2019 | Alan Uutiset

Rakentamisen hyvä suhdannevaihe on päättymässä

Rakentamisen tuotanto pysyy kuluvana vuonna lähellä nykytasoaan tai vähenee enintään kaksi prosenttia vuodentakaisesta, arvioi rakennusalan suhdanneryhmä 14. lokakuuta julkaistussa raportissaan. Ensi vuonna rakentamisen tuotanto vähenee 1,5–3,5 prosenttia.

Empower ja Visuon käynnistävät yhteistyön 360°VR-teknologiaa hyödyntävien digitaalisten ratkaisujen kehittämisessä

Empower ja 360° visuaalisten työkalujen toimittaja Visuon ovat aloittaneet yhteistyön, jossa teollisuudelle älykästä kunnossapitoa ja ylläpidon analytiikkapalveluita tarjoava Empower hyödyntää Visuonin 360° VR-teknologiaan pohjautuvaa alustaa Em360° toimitilojen mallinnus- ja etähallintaratkaisussa Suomessa.

18.9.2019 | Kumppaniartikkeli

Uusi puhtaasti kaasukäyttöinen Wärtsilä 31SG -moottori vähentää merenkulun päästöjä

Teknologiayhtiö Wärtsilä tuo markkinoille puhtaasti  kaasukäyttöisen Wärtsilä 31SG -moottorin  merisovelluksia varten. Wärtsilä 31 -tuotealustaan perustuvan moottorin dieselversio julkaistiin  Guinnessin ennätystenkirjassa maailman tehokkaimpana nelitahtidieselmoottorina

Perusväylänpidon lisärahoitus tulee tiestölle viime tipassa

Hallitus on sopinut vuoden 2020 budjettiesityksestä.  Perusväylänpidon rahoitukseen ehdotetaan pysyvää 300 miljoonan euron tasokorotusta tie-, raide- ja vesiväylien korjausvelan kasvun pysäyttämiseksi ja korjausvelan vähentämiseksi. Yhdessä muiden korotusten kanssa perusväylänpidon rahoitukseen tulee lisäystä 362 miljoonaa euroa vuonna 2020.