https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 12.10.2018

LUT perustaa Etelä-Karjalaan 3D-tulostamisen osaamiskeskuksen

LUT-yliopiston lasertyöstön ja teräsrakenteiden tutkimusryhmien Teollisuuden 3D-tulostus (lyh. Me3DI) -hankkeessa rakennetaan Etelä-Karjalaan 3D-tulostamisen osaamiskeskittymä. Hanke on saanut 323 000 euron suuruisen rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastolta.

gera_pexels

Syksyllä 2018 alkanut Me3DI-hanke avaa konkreettisesti metallin 3D-tulostustekniikan mahdollisuuksia, välittää tietoa, rakentaa yhteistyötä ja uudenlaista tekemisen tapaa sekä hyödyntää LUTin teknologista osaamista ja laitekantaa.

- Avainasemassa on lisätä ymmärrystä tekniikan mahdollisuuksista ja miten kukin toimija voi hyödyntää sitä omalla alallaan. 3D-tulostamisen avulla luodaan alueelle paljon uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, kertoo projektipäällikkö, LUT School of Energy Systemsin tutkija Heidi Piili.

LUTin vetämässä kaksivuotisessa projektissa on jo mukana useita erikokoisia yrityksiä, jotka osallistuvat 3D-tulostamiseen niin teknologian ja prosessien kehittäjinä kuin loppukäyttäjinä. Yrityksillä on edelleen mahdollisuus liittyä mukaan hankkeeseen.

Uudenlaiset metallikomponentit ovat mahdollisia 3D-tulostuksella

3D-tulostustekniikka avaa mahdollisuuksia suunnitella tietokoneen avulla uudenlaisia osia, joita ei voida tehdä perinteisin keinoin. Tulostettuja osia voidaan käyttää kriittisinä komponentteina teknisissä ja mekaanisissa laitteissa, jolloin osien avulla voidaan muun muassa parantaa teknisten prosessien hyötysuhteita. Suunnittelussa on kuitenkin huomioitava esimerkiksi kappaleiden tukirakenteet.

- Esimerkiksi putkiliitoksen ei enää tarvitse olla 90 asteen kulma, vaan tulostettuna se voi olla virtaviivaisempi, veden virtausta mukaileva. Näin siihen ei tule yhtä helposti tukoksia ja muoto säästää pumppaamiseen käytettävää energiaa”, kertoo Heidi Piili.

Koneen osien tulostus vähentää materiaalihukkaa ja säästää varaosien valmistuksessa käytettävää energiaa. Suuria varaosavarastoja ei myöskään enää tarvita.

- 3D-tulostuksessa voidaan käyttää paikallisesti kierrätettyä metallimateriaalia, mikä tekee tuotannosta omavaraisempaa”, sanoo Piili.

LUTin käytössä oleva jauhepetisulatusmenetelmään perustuva tulostin sulattaa hienoa metallijauhetta laserin avulla lujaksi metalliksi. Sen avulla voi tulostaa niin ruostumatonta terästä, alumiinia, titaania tai erilaisia seoksiakin. Menetelmän etuja ovat hyvät mekaaniset ominaisuudet, tulosteen lujuus ja tarkkuus.

Tulostustekniikkaa koskeva tieto ja osaaminen pääsevät avoimeen jakeluun

Me3DI-projektin tavoitteena on luoda Etelä-Karjalan alueelle alan ekosysteemi, jossa hyödynnetään vuorovaikutteisesti jokaisen osanottajan osaamista ja resursseja.

- Hankkeessa pidetään avoimia koulutussessioita, joten erilaiset toimijat ja yritykset saavat mahdollisuuden osallistua toimintaan. Osaamisen levitessä myös opiskelijoille voi avautua yritysten uusiin projekteihin opinnäyte- ja työpaikkoja”, kertoo Heidi Piili.

Syyskuussa 2018 alkanut projekti jatkuu vuoden 2020 loppuun asti, minkä jälkeen osaamiskeskittymä jää tukemaan alan liiketoimintaa Etelä-Karjalassa.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.