https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 12.10.2018

LUT perustaa Etelä-Karjalaan 3D-tulostamisen osaamiskeskuksen

LUT-yliopiston lasertyöstön ja teräsrakenteiden tutkimusryhmien Teollisuuden 3D-tulostus (lyh. Me3DI) -hankkeessa rakennetaan Etelä-Karjalaan 3D-tulostamisen osaamiskeskittymä. Hanke on saanut 323 000 euron suuruisen rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastolta.

gera_pexels

Syksyllä 2018 alkanut Me3DI-hanke avaa konkreettisesti metallin 3D-tulostustekniikan mahdollisuuksia, välittää tietoa, rakentaa yhteistyötä ja uudenlaista tekemisen tapaa sekä hyödyntää LUTin teknologista osaamista ja laitekantaa.

- Avainasemassa on lisätä ymmärrystä tekniikan mahdollisuuksista ja miten kukin toimija voi hyödyntää sitä omalla alallaan. 3D-tulostamisen avulla luodaan alueelle paljon uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, kertoo projektipäällikkö, LUT School of Energy Systemsin tutkija Heidi Piili.

LUTin vetämässä kaksivuotisessa projektissa on jo mukana useita erikokoisia yrityksiä, jotka osallistuvat 3D-tulostamiseen niin teknologian ja prosessien kehittäjinä kuin loppukäyttäjinä. Yrityksillä on edelleen mahdollisuus liittyä mukaan hankkeeseen.

Uudenlaiset metallikomponentit ovat mahdollisia 3D-tulostuksella

3D-tulostustekniikka avaa mahdollisuuksia suunnitella tietokoneen avulla uudenlaisia osia, joita ei voida tehdä perinteisin keinoin. Tulostettuja osia voidaan käyttää kriittisinä komponentteina teknisissä ja mekaanisissa laitteissa, jolloin osien avulla voidaan muun muassa parantaa teknisten prosessien hyötysuhteita. Suunnittelussa on kuitenkin huomioitava esimerkiksi kappaleiden tukirakenteet.

- Esimerkiksi putkiliitoksen ei enää tarvitse olla 90 asteen kulma, vaan tulostettuna se voi olla virtaviivaisempi, veden virtausta mukaileva. Näin siihen ei tule yhtä helposti tukoksia ja muoto säästää pumppaamiseen käytettävää energiaa”, kertoo Heidi Piili.

Koneen osien tulostus vähentää materiaalihukkaa ja säästää varaosien valmistuksessa käytettävää energiaa. Suuria varaosavarastoja ei myöskään enää tarvita.

- 3D-tulostuksessa voidaan käyttää paikallisesti kierrätettyä metallimateriaalia, mikä tekee tuotannosta omavaraisempaa”, sanoo Piili.

LUTin käytössä oleva jauhepetisulatusmenetelmään perustuva tulostin sulattaa hienoa metallijauhetta laserin avulla lujaksi metalliksi. Sen avulla voi tulostaa niin ruostumatonta terästä, alumiinia, titaania tai erilaisia seoksiakin. Menetelmän etuja ovat hyvät mekaaniset ominaisuudet, tulosteen lujuus ja tarkkuus.

Tulostustekniikkaa koskeva tieto ja osaaminen pääsevät avoimeen jakeluun

Me3DI-projektin tavoitteena on luoda Etelä-Karjalan alueelle alan ekosysteemi, jossa hyödynnetään vuorovaikutteisesti jokaisen osanottajan osaamista ja resursseja.

- Hankkeessa pidetään avoimia koulutussessioita, joten erilaiset toimijat ja yritykset saavat mahdollisuuden osallistua toimintaan. Osaamisen levitessä myös opiskelijoille voi avautua yritysten uusiin projekteihin opinnäyte- ja työpaikkoja”, kertoo Heidi Piili.

Syyskuussa 2018 alkanut projekti jatkuu vuoden 2020 loppuun asti, minkä jälkeen osaamiskeskittymä jää tukemaan alan liiketoimintaa Etelä-Karjalassa.

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.