https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 11.12.2013

Oppiminen ennen ja nyt

Muuttuva yhteiskunta vaikuttaa oppimiseen. Nykyistä menettelyä voidaan kuvata vuorovaikutteisena kanssakäymisenä sosiaalisen median tarjoamien tiedonjakamis- ja kommunikointityökalujen avulla. Kuinka sellainen toteutetaan?

Oppiminen on prosessi, joka on kehittynyt paljon viimeisten vuosien aikana. Aihetta on myös systemaattisesti tutkittu ja kehitetty. Enää ei juuri missään ole vallalla nk. ”behavioristinen” oppimiskäsitys, joka on yksisuuntainen prosessi, jossa opettaja ”kaataa” tietoa opiskelijoiden päihin. Varsinkin teollisuudessa ja esimerkiksi kunnossapidon alueella kyse on lähes aina uuden tiedon omaksumisesta ja sen soveltamisessa omaan toimintaympäristöön. Modernia oppimisprosessia voidaan kuvata kuvan 1 neljän T:n mallilla.

Keskeinen ajatus modernissa oppimisessa on osaamisen, haasteiden ja kokemusten jakaminen muiden koulutettavien kesken koko koulutusprosessin ajan, ja mielellään vielä sen jälkeenkin.

4T-mallin mukainen kokonaisuus asettaa uudenlaisia vaatimuksia itse koulutuksen toteuttamisen, dokumentoinnin ja uuden tiedon ja tietämyksen tallentamisen alueella. Se tulee tehdä tavalla, joka sallii helpon palaamisen asioihin ja niihin liittyviin huomioihin, keskusteluihin ja muistiinpanoihin. Tämän edellä mainitun kokonaisuuden voi niputtaa yhteen termillä e-learning.

E-learning asettaa myös koulutettavalle uudenlaisia haasteita. Hänen on oltava valmis kaksisuuntaiseen dialogiin niin valmentajan kuin muiden koulutettavienkin kanssa. Hänen on oltava myös valmis jakamaan omaa osaamistaan muiden käyttöön ja vastavuoroisesti oltava valmis ottamaan muiden hyviä käytänteitä yms. vastaan. Tämän kaltainen oppiminen edellyttää nöyrää asennetta myöntää, ettei itse välttämättä tiedä vielä ihan kaikkea kyseenä olevasta teemasta, ja on myös oltava utelias uudelle tiedolle.

Kuva-1

Kuva 1. Valtaosan oppimisesta voidaan sanoa tapahtuvan tekemällä oppimalla, eli 4T-mallissa koulutettavan työpaikalla. Tätä tukemaan on mahdollista rakentaa moderneilla sosiaalisen median työkaluilla tehokkaita e-learning- ja e-coaching-palveluita.

Kuva 2

Kuva 2. Näkymä erääseen e-learning työkaluun, joka on käytössä globaalissa kunnossapidon valmennusohjelmassa.

Taulukko-1

Taulukko 1. Ihmisten osaamisen mittaamisella voidaan ennustaa organisaation tulevaa suorituskykyä.

Teknisesti nykypäivän tietotekniikka ja tietoturva mahdollistavat mainiosti yllä kuvatun elearning- toiminnan. Sosiaalisen median mukanaan tuoman näppärät tiedonjakamis- ja kommunikointiratkaisut ovat sellaisenaan sovellettavissa koulutuksen käyttöön. Kuvassa 2 on esitetty karimaki coachingin KMC-työkalun (Knowledge Maintenance Center) näkymä eräästä käyttäjätoteutuksesta. Sovellus pitää sisällään kaiken materiaalin, harjoitus- ja ryhmätyöt, keskustelualueet ja dialogit, online-chatin, kysy–vastaapalstat, jne.

Onnistuneen e-learningin määrittelee aina käyttäjä ja hänelle aikaansaadut oppimistulokset. Teknologia ei sellaisenaan ole minkäänlainen avain onnistuneeseen oppimiseen, ellei- vät kaikki osapuolet ole valmiita ajattelemaan uudella tavalla oppimisesta prosessina. Tärkeintä kouluttamisessa ja oppimisessa ovat edelleen tiedostettuun ja tunnistettuun tarpeeseen suunnatut sisällöllisesti mielekkäät koulutusratkaisut.

Osaamisen, esimerkiksi kunnossapidollisen sellaisen, merkitystä on edelleen korostettava. Jos organisaatiot ymmärtävät osaamisen merkityksen tulevaisuuden suorituskyvyn kivijalkana, voidaan olla tiellä uudenlaiseen menestykseen.

Kunnossapidossa on perinteisesti keskitytty mittaamaan asioita, jotka kertovat jo tapahtuneesta ajasta eli historiasta. Usein mitataan myös toimintaprosessien tehokkuutta, mutta liian harvoin organisaation kivijalan, ihmisten osaamista. Sen todentaminen, kehittäminen ja mittaaminen kertovat meille, miten organisaatio on valmiina tuleviin haasteisiin., Taulukko 1.

Kari Mäki

Kari Mäki

karimaki coaching Oy

kari@karimaki.fi

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.