https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 31.7.2017

Suomalainen cleantech-ala kansainvälistyy parhaiten verkoston kanssa

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) käynnissä oleva tutkimushanke osoittaa, että cleantech-yritysten menestymiselle on erityisen tärkeää keskinäinen yhteistyö, jota julkiset rahoittajat ja päätöksentekijät monipuolisesti ja projektiluonteisesti tukevat.

cleantech

Suomalaiset cleantech-alalla toimivien pienten ja keskisuurten yritysten on kansainvälistyäkseen verkostoiduttava muiden alan toimijoiden kanssa. Pienet cleantech-yritykset ovat yleensä vain osatoimittajia, jolloin laajempi verkosto pystyy tarjoamaan puhtaan teknologian kokonaisratkaisua yhden tuotteen sijaan.

Lämmönsiirtoprosessien kunnossapitoon keskittyvän TPI Controlin asiakkuusjohtaja Juha Poutanen vahvistaa, että isommille konsortioille on sektorilla erityisen suuri tarve.

-Suomessa on esimerkiksi ainutulaatuista kaukolämpö- ja kaukokylmäosaamista, jolle on olemassa valtava markkinapotentiaali maailmalla, etenkin Kiinassa. Suomalaiset alan yrityksen ovat kuitenkin osatoimittajia, eikä kenelläkään ole yksinään markkinoille menoon vaadittavaa kokonaisosaamista ja mahdollisuutta toimittaa valmiita järjestelmiä. On tarve rakentaa isompia konsortioita, jotka pystyvät tarjoamaan kokonaisjärjestelmätoimituksia ja pääsemään siten markkinoille yhdessä."

Tavoitteet ensin selväksi

Yhteistyön kautta rakennettavassa kansainvälistymisessä on kuitenkin sovitettava eri toimijoiden tavoitteet keskenään. Tämä voi olla hyvinkin haastavaa, sillä cleantech-sektoriin kuuluu Suomessa hyvin erilaisia toimialoja ja yrityksiä. Esimerkiksi Tekesin, Cleantech Finlandin ja Finpron rooli tarvittavan yhteistyön ja konsortioiden kokoajana on merkittävä ja tulee olemaan lähitulevaisuudessa entistäkin tärkeämpi.

Vaikka tutkimus keskittyi pk-yrityksiin, tutkijat huomauttavat, että isot toimijat menestyvät myös paremmin verkostoituessaan pienempien toimijoiden kanssa.

-Isojen toimijoiden on hyvä tunnistaa pienten ketteryys ja niiden korkea innovatiivisuuden taso. Yleensä isot hyötyvät pienten toimijoiden ajan hermolla olemisesta ja pienet vastaavasti isojen tuesta päästä isommille markkinoille, kuvailee tutkimusta tehnyt hankkeen projektipäällikkö Lasse Torkkeli.

Kolmas kansainvälistymiseen menestykseen vaikuttava tekijä on yhteistyön tukeminen rahoittajien ja päätöksentekijöiden toimesta. Esimerkiksi, kun päättäjät tekevät päätöksiä uusien energioiden tuotannosta, eri energiamuodot kuten tuuli, vesi ja aurinko, kilpailevat toisiaan vastaan. Johtuen myös aikaisemmista päätöksistä tukea vain yhdenlaista energiamuotoa, esimerkiksi tuulta, antaa paremman kilpailukykyaseman vain yhdelle ratkaisulle.

- Cleantech-sektorin rahoittajien on muistettava tukea monipuolisesti erityyppisiä cleantech-innovaatioita, koska yhden tyyppisiin innovaatioihin panostetut tuet voivat vaikeuttaa uusien niiden kanssa kilpailevien cleantech-innovaatioiden kehittämistä ja kaupallistamista jatkossa, Torkkeli sanoo.

Suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten kasvu yleensä edellyttää kansainvälistymistä. Cleantech-sektorilla kansainvälistymisen tarve korostuu vielä entisestään, koska cleantech-innovaatioilla on yleensä myös kansainvälistä potentiaalia.

Tutkimus perustuu Tekesin rahoittamaan tutkimushankkeeseen ”Boosting the Internationalization of Cleantech SMEs (BICS).”

www.tekes.fi

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.