https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 31.7.2017

Suomalainen cleantech-ala kansainvälistyy parhaiten verkoston kanssa

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) käynnissä oleva tutkimushanke osoittaa, että cleantech-yritysten menestymiselle on erityisen tärkeää keskinäinen yhteistyö, jota julkiset rahoittajat ja päätöksentekijät monipuolisesti ja projektiluonteisesti tukevat.

cleantech

Suomalaiset cleantech-alalla toimivien pienten ja keskisuurten yritysten on kansainvälistyäkseen verkostoiduttava muiden alan toimijoiden kanssa. Pienet cleantech-yritykset ovat yleensä vain osatoimittajia, jolloin laajempi verkosto pystyy tarjoamaan puhtaan teknologian kokonaisratkaisua yhden tuotteen sijaan.

Lämmönsiirtoprosessien kunnossapitoon keskittyvän TPI Controlin asiakkuusjohtaja Juha Poutanen vahvistaa, että isommille konsortioille on sektorilla erityisen suuri tarve.

-Suomessa on esimerkiksi ainutulaatuista kaukolämpö- ja kaukokylmäosaamista, jolle on olemassa valtava markkinapotentiaali maailmalla, etenkin Kiinassa. Suomalaiset alan yrityksen ovat kuitenkin osatoimittajia, eikä kenelläkään ole yksinään markkinoille menoon vaadittavaa kokonaisosaamista ja mahdollisuutta toimittaa valmiita järjestelmiä. On tarve rakentaa isompia konsortioita, jotka pystyvät tarjoamaan kokonaisjärjestelmätoimituksia ja pääsemään siten markkinoille yhdessä."

Tavoitteet ensin selväksi

Yhteistyön kautta rakennettavassa kansainvälistymisessä on kuitenkin sovitettava eri toimijoiden tavoitteet keskenään. Tämä voi olla hyvinkin haastavaa, sillä cleantech-sektoriin kuuluu Suomessa hyvin erilaisia toimialoja ja yrityksiä. Esimerkiksi Tekesin, Cleantech Finlandin ja Finpron rooli tarvittavan yhteistyön ja konsortioiden kokoajana on merkittävä ja tulee olemaan lähitulevaisuudessa entistäkin tärkeämpi.

Vaikka tutkimus keskittyi pk-yrityksiin, tutkijat huomauttavat, että isot toimijat menestyvät myös paremmin verkostoituessaan pienempien toimijoiden kanssa.

-Isojen toimijoiden on hyvä tunnistaa pienten ketteryys ja niiden korkea innovatiivisuuden taso. Yleensä isot hyötyvät pienten toimijoiden ajan hermolla olemisesta ja pienet vastaavasti isojen tuesta päästä isommille markkinoille, kuvailee tutkimusta tehnyt hankkeen projektipäällikkö Lasse Torkkeli.

Kolmas kansainvälistymiseen menestykseen vaikuttava tekijä on yhteistyön tukeminen rahoittajien ja päätöksentekijöiden toimesta. Esimerkiksi, kun päättäjät tekevät päätöksiä uusien energioiden tuotannosta, eri energiamuodot kuten tuuli, vesi ja aurinko, kilpailevat toisiaan vastaan. Johtuen myös aikaisemmista päätöksistä tukea vain yhdenlaista energiamuotoa, esimerkiksi tuulta, antaa paremman kilpailukykyaseman vain yhdelle ratkaisulle.

- Cleantech-sektorin rahoittajien on muistettava tukea monipuolisesti erityyppisiä cleantech-innovaatioita, koska yhden tyyppisiin innovaatioihin panostetut tuet voivat vaikeuttaa uusien niiden kanssa kilpailevien cleantech-innovaatioiden kehittämistä ja kaupallistamista jatkossa, Torkkeli sanoo.

Suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten kasvu yleensä edellyttää kansainvälistymistä. Cleantech-sektorilla kansainvälistymisen tarve korostuu vielä entisestään, koska cleantech-innovaatioilla on yleensä myös kansainvälistä potentiaalia.

Tutkimus perustuu Tekesin rahoittamaan tutkimushankkeeseen ”Boosting the Internationalization of Cleantech SMEs (BICS).”

www.tekes.fi

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.