Suomalais-venäläinen yhteistyö ydinteollisuuden henkilökoulutuksessa takaa Hanhikiven ydinvoimalaitoksen turvallisen toiminnan
Ydinvoima-alalla osaamisen kehittäminen ja kokemusten vaihto osapuolten välillä ovat innovaatioiden ja kehityksen edellytys. Hanhikiven ydinvoimalan laitostoimittaja Rosatom tekee tällä saralla yhteistyötä niin Suomessa kuin eri puolilla maailmaakin.
Rosatom-konsernissa koulutuspalveluista vastaava Rosatom Service tarjoaa ammatti- ja jatkokoulutusta, sekä työharjoittelua Rosatomin yhtiöissä. Koulutuspalveluiden osa-alueita ovat muun muassa ydinvoimaloiden operointi, käyttöönotto, ylläpito ja remontointi. Ulkomailla toteutettavien hankkeiden henkilökoulutuksesta vastaavat Rosatomin jatkokoulutusinstituutti, VNIIAES sekä kansainväliset yhteistyökumppanit.
Hanhikivi1 :n teknologiaan paneutuvan kurssin on läpäissyt jo noin 200 Fennovoiman työntekijää ja johdon edustajaa. Suomalainen osapuoli pitää yhteistyötä arvossaan. Yhteistyötä on myös sääntelyviranomaisten, kuten STUKin kanssa, joka on myös luennoinut ydinvoimalan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvistä vaatimuksista venäläisille osapuolille.
Hanhikivi 1 -hanketta toteutetaan EU:n ja Suomen standardien mukaisesti, siksi EU:n standardien ja sääntöjen opiskelu on olennainen osa ydinvoimalan rakentamista. Kaikilta ydinvoimalan rakentamiseen osallistuvilta vaaditaan sertifiointi laadunhallinnasta. Bureau Veritas Services SAS:n ja Rosatomin jatkokoulutusinstituutin välillä on sopimus EU:n lainsäädännön mukaisesta ydinenergia-alan koulutusohjelmasta venäläisille yrityksille.
Suomessa yhteistyötä koulutuksen ja osaamisen varmistamisen saralla kansainvälisessä ydinvoimalaprojektissa tekevät Rosatomin kanssa nuun muass Finedu-säätiö ja AnCordia-konsultointiyhtiö.
- Tällä hetkellä Hanhikivi 1:ssä toimivista yrityksistä yli 92 prosenttia on suomalaisia ja loput ulkomaisia. Teknologian, sääntöjen ja turvallisuusvaatimusten tuntemus, sekä kulttuurillisten ja kielellisten esteiden ylittäminen kaikkien osallistujien osalta ovat avaimena tulevan ydinvoimalaitoksen turvalliseen toimintaan. Ja juuri tämä onkin lopullinen päämäärä Suomen ja Venäjän henkilöstökoulutukseen keskittyneessä yhteistyössä, sanoo Aleksei Ponomarenko, ydinvoimalaitosten ulkomaisen henkilöstön koulutuksesta vastaava johtaja, Rosatom Service.