https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 21.4.2017

Suomalaisilla on hyvät valmiudet muuttuvaan työelämään

Suomalaiset työntekijät ovat tutkimuksen mukaan keskimäärin hyvin valmistautuneita työelämän murroksen tuomiin suuriin muutoksiin. Digitalisaatio on ilmiönä tuttu ja työyhteisöissä ollaan valmiita joustavuuteen. Parannettavaakin kuitenkin on: verkostoitumisen tarjoamia mahdollisuuksia ei nähdä eikä osata riittävästi hyödyntää työssä.

IMVAC

Ilmarisen tammikuussa julkaiseman Future Score –testin mukaan  p arhaiten suomalaiset työikäiset ovat varautuneet työyhteisöjen muutokseen. Jopa 94 prosenttia vastanneista haluaa osallistua työyhteisönsä arvojen ja suunnan määrittelyyn. Yhä harvempaa haittaa se, ettei työ ole niin tarkkaan määriteltyä ja ohjattua – lähes kaikki (98 prosenttia) ovat valmiita tekemään työtä uusillakin tavoilla.

Heikoimmin suomalaiset pärjäävät työelämän rakenteiden muutoksessa, jossa perinteiset rajalinjat ovat käyneet häilyviksi, työntekijän ja työnantajan roolit vähemmän selvärajaisiksi. Vain noin viidennes sanoo omaavansa erittäin vahvan verkoston ja 23 prosenttia pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan työhönsä liittyviin asioihin esimerkiksi keskustellen verkossa.

Vaikka halua siis on, suomalaisten verkostoitumistaidoissa näyttäisi olevan vielä kehittämisen varaa. Lähes kolmannes ilmoittaa, ettei edes hae aktiivisesti mahdollisuuksia verkostoitumiseen.

− Näyttää siltä, että ihmiset kokevat turvalliseksi kokeilla uusia toimintatapoja yhdessä omalla työpaikalla. Uusia toimintamalleja ei kuitenkaan haeta ulkopuolelta, verkostojen kautta. Tämä on sääli, sillä verkostoituminen on tulevaisuuden keskeisimpiä työelämätaitoja, pohtii Ilmarisen työhyvinvointipäällikkö Katja Atsar, joka konsultoi vuosittain kymmeniä työyhteisöjen muutosprosesseja.

Erilaisiin rooleihin ollaan valmiita

Tutkimuksen mukaan erilaisissa tiimeissä ja projekteissa työskentelemiseen suomalaiset suhtautuvat varsin joustavasti: yhdeksän kymmenestä sanoo siirtyvänsä luontevasti roolista toiseen. Lähes kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että keskustelu on paras keino ratkaista työhön liittyviä ongelmia.

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta myös nauttii työstään ja tunnistaa, millaisissa asioissa omasta osaamisesta on hyötyä.

− Oman osaamisen tunnistaminen on arvokas taito tulevaisuuden työelämässä. Samalla sen ei saisi antaa muodostua liian rajoittavaksi tekijäksi: tulevaisuudessa tarvitaan myös kykyä heittäytyä tehtäviin ja tilanteisiin, jotka eivät heti tunnu kotoisimmilta, Atsar muistuttaa.

Teknologian mahdollisuudet tunnetaan – mutta osataanko niitä hyödyntää?

Future Score yksilötestin mukaan suomalaiset ovat jo varsin tottuneita hyödyntämään teknologiaa työssään. Yhdeksän kymmenestä ymmärtää digitalisaation merkityksen organisaationsa liiketoiminnalle ja kokeilee oma-aloitteisesti uusia teknologioita.

Todellisuudessa verkon mahdollisuudet ovat vastausten perusteella vielä alihyödynnettyjä. Vain hieman yli puolet osallistuu työhön liittyvään verkkovaikuttamiseen ja jopa 84 prosentin mielestä etäpalaverit ovat hankalia.

− Merkittävänä havaintona nousee myös se, että työn vaatimusten kasvaessa yksilöt eivät välttämättä saa riittävästi tukea itsensä kehittämiseen. Vain harvalla on työssään mentori tai tukihenkilö, jota voi hyödyntää oman oppimisen tukena. Tässäkin suomalainen pärjäämisen kulttuuri elää vielä vahvana, Atsar arvioi. 

Uusimmat artikkelit

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.