https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 18.12.2017

Suomalaista LigniOx-teknologiaa kehitetään yritysyhteistyönä betoninnotkistinmarkkinoille

VTT:n kehittämän LigniOx-teknologian avulla sellutehtaiden ja muiden biojalostamoiden sivuvirtana syntyvästä ligniinistä voidaan valmistaa betoninnotkistimia, jotka pystyvät kilpailemaan nykyisten kaupallisten tuotteiden kanssa. Suomalaiset yritykset ANDRITZ Oy, Metsä Fibre ja St1 ovat kehitystyössä avainasemassa VTT:n ohella.

ligniox

Toukokuussa 2017 alkaneen kehityshankkeen tavoitteena on uuden LigniOx-teknologian demonstraatio, mikä onnistuessaan luo edellytykset kaupallisen tuotannon aloittamiselle. Nelivuotisen hankkeen budjetti on yhteensä 5,6 miljoonaa euroa.

Vaikka notkistimet muodostavat alle prosentin betonin koostumuksesta, niillä on valtavat maailmanlaajuiset markkinat: noin 10 miljoonaa tonnia vuodessa. Betoninnotkistimien lisäksi LigniOx-ligniinejä voidaan käyttää myös dispergointiaineina esimerkiksi maaleissa, pinnoitteissa ja kipsituotteissa.

Lisää työstettävyyttä betonille

Betoni on yleisin rakennusmateriaali. Tuoreella betonilla pitää olla hyvä työstettävyys vaarantamatta betonin lujuutta. LigniOx-notkistimen ansiosta voidaan pienillä vesimäärillä valmistaa helposti työstettävää betonia, joka kovettuu lujaksi lopputuotteeksi. Tuoreessa betonissa LigniOx-ligniini toimii selkeästi paremmin kuin kaupalliset lignosulfonaattipohjaiset notkistimet ja se pystyy kilpailemaan jopa fossiilisten tehonotkistimien kanssa. LigniOx-hapetusprosessissa käytetään ympäristöystävällisiä ja turvallisia kemikaaleja, joten se voidaan integroida helposti olemassa oleviin biojalostamoihin.

VTT:n koordinoimassa hankkeessa teknologia ja tuotteet kehitetään yhdessä laitetoimittajan, sellun ja bioetanolin tuottajien sekä johtavan eurooppalaisen kemian alan yrityksen kanssa. Suomalaisista teollisuusyrityksistä mukana ovat Metsä Fibre, ANDRITZ Oy ja St1. Ulkomaiset osapuolet ovat Dow (Saksa), CIMV (Ranska), Biochemtex (Italia), Vertech Group (Ranska), Exergy (Iso-Britannia) ja VITO (Belgia).

Hankkeessa rakennetaan siirrettävä pilottiyksikkö, jonka avulla teknologia demonstroidaan biojalostamoissa eri tyyppisille teollisille ligniineille. Teknologian toimivuutta tullaan testaamaan muun muassa Metsä Fibren sellutehtaalla.

- Suomen metsäbiotaloudesta saatavaa jalostusarvoa on pyrittävä nostamaan. Samalla maailma tarvitsee uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja vaihtoehtoisia materiaaleja ja kemikaaleja. VTT:n esille tuoma LigniOx-konsepti vastaa potentiaalisesti näihin molempiin haasteisiin, toteaa Metsä Fibren tutkimusjohtaja Niklas von Weymarn .

Hankkeen jälkeen teknisesti ja taloudellisesti kannattavan ja ympäristöystävällisen ligniinin jalostusteknologian arvioidaan olevan valmis siirrettäväksi teollisiin laitoksiin. Pian tämän jälkeen voidaan saada markkinoille uudet ekologiset ja kilpailukykyiset ligniinipohjaiset betoninnotkistimet.

Lisätietoa:

Biopohjaisen teollisuuden teknologia-aloite BBI JU (Bio-Based Industries Joint Undertaking) on EU:n Horisontti 2020 -ohjelmaan kuuluva 3,7 miljardin euron yksityisen ja julkisen sektorin välinen kumppanuus, ja sitä ohjaa teollisuuden kehittämä visioiden, strategisten innovaatioiden ja tutkimuksen ohjelma (Vision and Strategic Innovation and Research Agenda, SIRA).

LigniOx-hanke on saanut rahoitusta EU:n Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman alaiselta BBI JU –teknologia-aloitteelta rahoitussopimuksen nro 745246 mukaisesti.

https://www.bbi-europe.eu/projects/ligniox

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.