https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 18.12.2017

Suomalaista LigniOx-teknologiaa kehitetään yritysyhteistyönä betoninnotkistinmarkkinoille

VTT:n kehittämän LigniOx-teknologian avulla sellutehtaiden ja muiden biojalostamoiden sivuvirtana syntyvästä ligniinistä voidaan valmistaa betoninnotkistimia, jotka pystyvät kilpailemaan nykyisten kaupallisten tuotteiden kanssa. Suomalaiset yritykset ANDRITZ Oy, Metsä Fibre ja St1 ovat kehitystyössä avainasemassa VTT:n ohella.

ligniox

Toukokuussa 2017 alkaneen kehityshankkeen tavoitteena on uuden LigniOx-teknologian demonstraatio, mikä onnistuessaan luo edellytykset kaupallisen tuotannon aloittamiselle. Nelivuotisen hankkeen budjetti on yhteensä 5,6 miljoonaa euroa.

Vaikka notkistimet muodostavat alle prosentin betonin koostumuksesta, niillä on valtavat maailmanlaajuiset markkinat: noin 10 miljoonaa tonnia vuodessa. Betoninnotkistimien lisäksi LigniOx-ligniinejä voidaan käyttää myös dispergointiaineina esimerkiksi maaleissa, pinnoitteissa ja kipsituotteissa.

Lisää työstettävyyttä betonille

Betoni on yleisin rakennusmateriaali. Tuoreella betonilla pitää olla hyvä työstettävyys vaarantamatta betonin lujuutta. LigniOx-notkistimen ansiosta voidaan pienillä vesimäärillä valmistaa helposti työstettävää betonia, joka kovettuu lujaksi lopputuotteeksi. Tuoreessa betonissa LigniOx-ligniini toimii selkeästi paremmin kuin kaupalliset lignosulfonaattipohjaiset notkistimet ja se pystyy kilpailemaan jopa fossiilisten tehonotkistimien kanssa. LigniOx-hapetusprosessissa käytetään ympäristöystävällisiä ja turvallisia kemikaaleja, joten se voidaan integroida helposti olemassa oleviin biojalostamoihin.

VTT:n koordinoimassa hankkeessa teknologia ja tuotteet kehitetään yhdessä laitetoimittajan, sellun ja bioetanolin tuottajien sekä johtavan eurooppalaisen kemian alan yrityksen kanssa. Suomalaisista teollisuusyrityksistä mukana ovat Metsä Fibre, ANDRITZ Oy ja St1. Ulkomaiset osapuolet ovat Dow (Saksa), CIMV (Ranska), Biochemtex (Italia), Vertech Group (Ranska), Exergy (Iso-Britannia) ja VITO (Belgia).

Hankkeessa rakennetaan siirrettävä pilottiyksikkö, jonka avulla teknologia demonstroidaan biojalostamoissa eri tyyppisille teollisille ligniineille. Teknologian toimivuutta tullaan testaamaan muun muassa Metsä Fibren sellutehtaalla.

- Suomen metsäbiotaloudesta saatavaa jalostusarvoa on pyrittävä nostamaan. Samalla maailma tarvitsee uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja vaihtoehtoisia materiaaleja ja kemikaaleja. VTT:n esille tuoma LigniOx-konsepti vastaa potentiaalisesti näihin molempiin haasteisiin, toteaa Metsä Fibren tutkimusjohtaja Niklas von Weymarn .

Hankkeen jälkeen teknisesti ja taloudellisesti kannattavan ja ympäristöystävällisen ligniinin jalostusteknologian arvioidaan olevan valmis siirrettäväksi teollisiin laitoksiin. Pian tämän jälkeen voidaan saada markkinoille uudet ekologiset ja kilpailukykyiset ligniinipohjaiset betoninnotkistimet.

Lisätietoa:

Biopohjaisen teollisuuden teknologia-aloite BBI JU (Bio-Based Industries Joint Undertaking) on EU:n Horisontti 2020 -ohjelmaan kuuluva 3,7 miljardin euron yksityisen ja julkisen sektorin välinen kumppanuus, ja sitä ohjaa teollisuuden kehittämä visioiden, strategisten innovaatioiden ja tutkimuksen ohjelma (Vision and Strategic Innovation and Research Agenda, SIRA).

LigniOx-hanke on saanut rahoitusta EU:n Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman alaiselta BBI JU –teknologia-aloitteelta rahoitussopimuksen nro 745246 mukaisesti.

https://www.bbi-europe.eu/projects/ligniox

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.