Suomen oppisopimuskoulutusjärjestelmä muuttuu; ei-työsuhteinen koulutusmuoto mahdolliseksi
Ammatillisen koulutuksen reformi astuu voimaan Suomessa vuonna 2018. Uudistusten tavoitteena on lisätä oppisopimuskoulutuksen käyttöä työelämässä sekä vähentää oppisopimuskoulutuksesta aiheutuvaa byrokratiaa ja kustannuksia. Muutosten myötä myös ei-työsopimussuhteiset koulutussopimusmallit tulevat mahdolliseksi.
Opiskelijoiden ammattitaidon kehittymisen kannalta työpaikalla tapahtuvalla oppimisella on keskeinen merkitys.
- Keskusjärjestöt valmistelevat parhaillaan esitykset tarvittavista muutoksista oppisopimuskoulutuksen monipuolisen käytön lisäämiseksi ja oikeudellisten esteiden purkamiseksi sekä joustavien koulutuspolkujen mahdollistamiseksi. Oikeudellisten esteiden purkamisen osalta esitykset valmistuvat kesäkuun loppuun mennessä, toteaa Elinkeinoelämän keskusliitto, EK, lehdistötiedotteessa.
Oppisopimuksen rinnalle tarvitaan EK:n mukaan myös ei-työsopimussuhteinen koulutusmuoto eli koulutussopimus, josta ei makseta palkkaa.
- Jotta työnantajien kynnystä solmia oppisopimus voidaan madaltaa, koulutussopimus voi toimia oppisopimuksen ei-työsopimussuhteisena ennakkojaksona. Kaikkien ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden tulee olla koulutuksen järjestäjän kirjoilla ja opiskelijahuollon palveluiden piirissä. On tärkeää, että opiskelijalla on koulutuspaikka, mikäli oppisopimus tai koulutussopimus syystä tai toisesta keskeytyy.
Oppisopimuskoulutusmalli tarjoaa jo nykyisellään muun muassa teollisuuden kunnossapitoalalla toimivalle Efora Oy :lle hyvän väylän osaavan ja motivoituneen henkilöstön rekrytointiin suorien rekrytointien lisäksi. Eforan tuorein oppisopimuskoulutusjakso käynnistyi tammikuussa 2016.