https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 13.6.2018

TTY panostaa tekoälyn soveltamiseen teollisuudessa

Tekoälyn tuomaa murrosta rummutetaan paljon, mutta hyödyntämättömiä sovellusmahdollisuuksia Suomen teollisuudessa on edelleen merkittävästi. Tätä potentiaalia kartoitetaan Tampereen teknillisen yliopiston ja yritysten juuri käynnistyneessä kaksivuotisessa MIDAS-tekoälyprojektissa. Mukana ovat Epec, Glaston, Nokia Technologies ja Novatron, sekä koordinaattorina DIMECC. 

tekoäly

– Villisti kasvavassa tekoälytutkimuksessa on pakko profiloitua. Tampereen teknillinen yliopisto on vahva teollisuussovelluksissa ja siksi rakennammekin TTY:stä tekoälyn johtavaa tutkimuslaitosta juuri tällä fokuksella. MIDAS-projekti lienee yksi suurimmista, joita Business Finlandin rahoittamassa tekoälyohjelmassa on toistaiseksi rahoitettu, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja, professori Heikki Huttunen TTY:nsignaalinkäsittelyn laboratoriosta.

Heikki Huttunen on erikoistunut tutkimuksessaan nimenomaan tekoälyyn. Tutkimushankkeessa ovat TTY:ltä mukana Huttusen lisäksi professorit Risto Ritala, Matti Vilkko sekä Reza Ghabcheloo automaation ja hydrauliikan laboratoriosta. Hankkeessa yhdistyy näin tekoälyn ja koneoppimisen osaaminen sekä automaation ja robotiikan osaaminen, mikä tuo älykkäille koneille kattavan tilannetietoisuuden luotettavan ohjauksen ja päätöksenteon tueksi.

– Autonomisen työkoneen ohjaus on pitkä ketju, jonka alkupäässä on kamera- tai sensoridatan tulkinta, puolimatkassa yksittäisten mittausten yhdistäminen kokonaisuudeksi ympäristön tapahtumista ja lopussa tilannetietoisuuden perusteella tehtävät ohjauskomennot. Tutkimuskonsortio koottiinkin niin, että koko ketju on hankkeessa edustettuna, professori Risto Ritala sanoo.

Tekoälyä myös perinteisille huippualoille

Tekoälyllä saadaan muun muassa Glastonin lasinjalostuskoneisiin sekä Novatronin työkoneiden mittaus- ja ohjausjärjestelmiin uusia tärkeitä ominaisuuksia ja tehokkuutta.

– Glaston haluaa olla edelläkävijä sekä teknologiassa että toimintatavoissa. Lähdimme mukaan MIDAS-hankkeeseen, koska se suunniteltiin teollisuuslähtöisesti. Meillä on paljon mahdollisuuksia soveltaa tekoälyä uuneihimme ja asennetuista koneista tehtävään analyysiin. Panostamme liiketoimintalähtöiseen tutkimukseen ja kehitämme lasinjalostusta, missä edustamme maailman ehdotonta kärkeä, Glaston Oyj:n toimitusjohtaja Arto Metsänen kertoo.

– Kun tekoälyä sovelletaan sellaiseen, missä Suomen teollisuus on jo maailman huipulla, kansantalous hyötyy huomattavasti varmemmin kuin jos vain pohditaan, mitä uutta tekoälyllä voisi tehdä. Lähtökohtamme on maamme parhaat yritykset ja ylivoimainen osaaminen sekä niiden vahvistaminen maailmanmarkkinoilla, toteaa ohjelmapäällikkö Arto Peltomaa, joka koordinoi hanketta osana DIMECC Oy:n LIFEX-hankekokonaisuutta.

www.uta.fi

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.