Tutkimus ja koulutus | 11.9.2017

TUT Industry Professor Ari Ahonen toimii "maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla"

TTY:n uusin TUT Industry Professor Ari Ahonen aloitti syyskuun alussa viisivuotisen kautensa rakennustekniikan laboratoriossa. Hänen professuurinsa ala on kiinteistökehittäminen. Yhtenä tavoitteena on saada yrityksiin lisää tohtoreita.

TUT

Ari Ahosella, 60, on ollut pitkä ura muun muassa suunnittelutyössä ja korjausrakentamiseen erikoistuen rakennuttajakonsultoinnissa, tutkijana TTKK:lla, rakennusliikkeessä ja rakennuttajana.

Koti, koulut, työpaikat, kaupat ja palvelut – rakennettu ympäristö vaikuttaa ihmiseen lähes kaikilla elämänaloilla. Rakennukset ja niihin kohdistuvat tarpeet ovat myös jatkuvassa muutoksessa.

– Urbanisaatio on valtava voima: joka kuukausi miljoona kiinalaista muuttaa maalta kaupunkiin. Lisäksi ICT:n ansiosta erilaiset etätyöt yleistyvät kaikkialla. Miten tulevia tai jo olemassa olevia rakennuksia ja koteja saadaan muokattua uusia tarpeita vastaaviksi? Miten luodaan ympäristö, joka mahdollistaa mahdollisimman suuren tuottavuuden nousun kaikessa työssä, mutta tarjoaa myös vastapainoksi viihtyisyyttä, TUT Industry Professor Ari Ahonen havainnollistaa kiinteistökehittämisala haasteita.

 – Ala on hyvin monitieteinen. Rakentamiseen ja kiinteistökehittämiseen tarvitaan monenlaista teknistä osaamista, ja pohjimmiltaan alalla on kyse ihmisistä, joille rakennuksia tehdään. Minusta tämä on maailman mielenkiintoisin toimiala.

Tutkimusryhmä kokoon

Pitkän uran muun muassa rakennus- ja kiinteistöalalla, rahoituspuolella Tekesissä sekä toimijana SHOKissa tehnyt Ahonen aloitti tänä syksynä kaksi uutta työtä: Tekniikan Akatemian toimitusjohtajana ja 30 prosentin työajalla alma materinsa TTY:n TUT Industry Professorina.

– Professorina tavoitteenani on koota toimiva tutkimusryhmä sekä varmistaa alan ajankohtaisten aiheiden ja tarpeiden näkyminen koulutuksessa. Kiinteistökehittämisen alalla on esimerkiksi liian vähän tohtoreita. Yksi tavoitteeni on, että heitä saataisiin pian lisää, Ahonen suunnittelee.

– Olen hyvin iloinen saadessani tutkijatohtoriresurssiksi CoreLab-foorumissakin toimivan TkT Jukka Puhdon, jonka kanssa saamme varmasti paljon aikaan.

Aaltoliike on hyväksi

Ari Ahonen on ehtinyt urallaan työskennellä myös tutkijana TTY:llä lisensiaatintyötä valmistellessaan. Lisäksi hän toiminut jo lähes seitsemän vuoden ajan dosenttina talossa. Toinen jalka akateemisen maailman puolella ja toinen yritysmaailmassa auttaa näkemään molempien tarpeita ja vahvuuksia.

– Harmillisen usein ajatellaan, että akateemista työtä tehneet eivät voi siirtyä yrityspuolelle tai päinvastoin. Itse kapinoin tällaista lokerointia vastaan jo nuorena, siksi urani onkin ollut aaltoliikettä kahden maailman välissä, Ahonen kertoo.

Ahonen väitteli aikoinaan tohtoriksi palveluiden markkinointiin liittyvästä aiheesta ja pääsi valmistuttuaan heti käyttämään tutkimustaan yritysmaailmassa.

Yritysyhteistyöllä etumatkaa

Ari Ahosen toiveena kehittää yritysyhteistyötä kiinteistökehittämisen alalla modernilla tavalla.

– Akateemisen maailman ja liike-elämän yhteistyö on ollut tällä alalla vaatimatonta kaikkialla. Alalla olisi paljon tarvetta yhteistyölle ja sen tyydyttämiseen TTY:ltä löytyy hyviä mahdollisuuksia, Ahonen arvioi.

Etuna alan kehittämiselle hän näkee myös sen, että suomalaiset ovat yhden kaupungin kokoinen kansa, jossa on helppo oppia tuntemaan toinen toisensa ja verkottua.

– Uudet rohkeat avaukset voivat tuoda meille etumatkaa kansainvälisestikin. Kiinteistökehittämisessä on tärkeää olla proaktiivinen. Nyt perinteisesti reaktiivisella alalla ollaan heräämässä ja käärimässä hihoja. Minusta on hienoa alan johtavilta yrityksiltä, että ne lahjoittavat tällaisen professuurin TTY:lle. Se on osoitus alan näkemyksestä tulevaisuuteen, Ahonen painottaa.

Teksti: Sanna Kähkönen/Tty

Uusimmat artikkelit

14.11.2017 | Alan Uutiset

Pohjois-Euroopan energia-alan asiantuntijat koolla Helsingissä

– Globaalilla tasolla tärkein tavoite on nyt energiajärjestelmien irrottaminen hiilestä. Samaan aikaan energian turvallisuus ja kasvun mahdollisuudet tulee varmistaa, sanoo Laura Cozzi. Hän on yksi Helsingissä 14.–15.11. pidettävän Nordic Energy Forumin puhujista. 

Neste ja American Airlines selvittävät yhdessä uusiutuvien polttoaineiden käyttömahdollisuuksia

Neste, maailman johtava uusiutuvan dieselin tuottaja, ja American Airlines, maailman suurin lentoyhtiö, aloittavat yhteistyön, jossa selvitetään mahdollisuuksia pienentää American Airlinesin ympäristöjalanjälkeä Nesteen uusiutuvien polttoaineiden avulla. 

Ainutlaatuisia automaatioratkaisuja maailman moderneimmalla välipalatehtaalla

Insta Automation oli mukana luomassa Valio Oy:n uutta elokuussa käyttöön otettua välipalatehdasta. Riihimäen välipalatehdas on Valio Oy:n historian suurin yksittäinen investointi, jonka rakennustyöt käynnistyivät kolme vuotta sitten. Vaatimukset uudelle tehtaalle olivat kunnianhimoiset.

TITAN GANYMET ULTRA -kaasumoottoriöljylle MTU ja TEDOM hyväksynnät

Fuchs Oil Finland Oy:n TITAN GANYMET ULTRA -kaasumoottoriöljy, jossa yhdistyy premiumlaadun perusöljyt ja sinkkivapaat erikoislisäaineet, on saanut kaksi uutta hyväksyntää.

Uuden sukupolven induktiiviset FAG HEATER -lämmittimet - Nopeampi lämmitys säästää aikaa ja energiaa

Schaefflerin uuden sukupolven FAG HEATER -lämmittimillä voidaan lämmittää jopa 1600 kg painoiset työkappaleet nopeasti ja tehokkaasti. Uusien lämmittimien entistäkin parempi hyötysuhde tekee niistä markkinajohtajia, joiden korkea suorituskyky ja alhainen energiankulutus tarkoittavat mm. 30-50 % nopeampaa lämmitystä.

7.10.2017 | Tutkimus ja koulutus

Henkilöstön koulutus on investointi, joka tuo tulosta

Oikea osaaminen on strateginen vahvuus, josta ei yritys voi tinkiä. Se tarkoittaa sujuvuutta, tehokkuutta ja turvallisuutta työpaikalla sekä mahdollistaa yrityksen tavoitteiden saavuttamisen.