https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 13.12.2017

Tampereen teknillinen yliopisto perustaa uuden kiertotalouden opintokokonaisuuden

Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) käynnistää opintokokonaisuuden, jonka tavoitteena on kouluttaa uusia kiertotalouden asiantuntijoita. Poikkitieteellisen kokonaisuuden opintoja voi suorittaa jo vuoden 2018 aikana. Hanketta on rahoittanut Sitra 100 000 eurolla.

kiertotalous

Poikkitieteellisissä opinnoissa yhdistyvät tekniikan ja liiketoiminnan näkökulmat. Opintokokonaisuutta valmistelee yhteistyössä peräti viisi TTY:n laboratoriota: kemia ja biotekniikka, tuotantotalous ja tietojohtaminen, kone- ja tuotantotekniikka, materiaalioppi sekä rakennustekniikka. Tekniikan alojen laaja kirjo tekee kokonaisuudesta poikkeuksellisen monialaisen.

Valmisteilla oleva kiertotalouden opintokokonaisuus alkaa vuonna 2018, ja se soveltuu esimerkiksi teknisten, humanististen tai kaupallisten alojen opiskelijoille.

- Kursseilla opetetaan muun muassa, miten erilaisten teknologioiden avulla voidaan edistää kestävää luonnonvarojen, kuten ravinteiden, materiaalien ja veden käyttöä, kertoo assistant professor (tenure track) Marika Kokko kemian ja biotekniikan laboratoriosta.

Lisäksi opetetaan, miten uusien kiertotaloutta tukevien teknologioiden, tuotteiden tai palveluiden taloudellista kannattavuutta voidaan edistää.

Osaan kursseista ei ole erillisiä esitietovaatimuksia. Tarvittaessa opiskelijoille tarjotaan tukimateriaalia verkossa.

Maailmanlaajuinen haaste

Kiertotalouden edistäminen on maailmanlaajuinen haaste. Siksi opetuksessa hyödynnetään kansainvälisiä asiantuntijoita ja lähes kaikkien kurssien opetuskieli on englanti. Tavoitteena on opettaa alan oikea terminologia heti ensimmäisistä kursseista lähtien.

- Kansainvälisyyden lisäksi tärkeitä periaatteita ovat yhteistyö yhteiskunnan ja liike-elämän kanssa sekä monipuoliset, joustavat ja vuorovaikutteiset opetusmenetelmät, kertoo kokonaisuuden koordinoinnista vastaava associate professor (tenure track) Leena Aarikka-Stenroos tuotantotalouden ja tietojohtamisen laboratoriosta. 

Opintokokonaisuuden kurssit ovat ajan hermolla: esimerkiksi uusiomaarakentamisen kurssi on juuri palkittu  GeoTeko-palkinnolla  edelläkävijämäisestä toiminnasta.

- Kiertotalouden opetuksen kehittäminen on erinomainen esimerkki TTY:n koulutuksen ja tutkimuksen profiilin kytkennöistä. Ajantasainen tutkimus mahdollistaa myös ajan hermolla olevan opetuksen, sanoo koulutuksen vararehtori Petri Suomala.   

Energia- ja ekotehokkuus on myös yksi Tampereen teknillisen yliopiston strategisista profiilialoista.

Sitra rahoittaa hanketta

Rahoitusta kiertotalouden opetuksen ja opintokokonaisuuden kehittämiseen TTY:lle on myöntänyt Sitra, joka tukee hanketta 100 000 eurolla. Ohjausryhmässä on Sitran lisäksi mukana alueellisena kiertotalouden kehittäjänä Pirkanmaan liitto. Yritysten näkökulmaa tuovat Verte, Sweco, Ramboll ja BMH.

Opetussuunnitelma lukuvuodelle 2018-2019 valmistuu keväällä 2018. Opetusta kuitenkin pilotoidaan jo kevään 2018 aikana.

www.tut.fi

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.