https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 19.5.2017

Tekesiltä rahoitusta veden metallipitoisuuden analyysitekniikan kehittämiseen

Tekes on myöntänyt runsaat 250 000 euroa rahoitusta Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksen tutkijoille. Hankkeessa kehitetään merkittävää taloudellista arvoa omaavaa tutkimuslähtöistä ideaa ja osaamisen kaupallistamista kohti uutta liiketoimintaa. Projektin tuloksilla on useita rinnakkaisia hyödyntämismahdollisuuksia.

als

Hankkeen tuloksena saadaan käyttöön nykyisiä laboratoriotekniikoita halvempi ja nopeampi analyysitekniikka pienten metallipitoisuuksien mittaamiseen vesinäytteistä. Teknologia perustuu nanorakenteiseen materiaaliin, joka kerää ja konsentroi erittäin tehokkaasti metallit laimeista vesiliuoksista kiinteään muotoon. Metallien analysointi tehdään suoraan tästä materiaalista käsikäyttöisellä röntgenfluoresenssispektrometrillä, reaaliaikaisesti ja näytteenottopaikalle riittävällä tarkkuudella. Tällöin esimerkiksi ympäristövahinkotapauksissa oikein kohdennettuihin toimenpiteisin voidaan ryhtyä välittömästi.

Vesi on maailman tärkein luonnonvara, ja sen laadun varmistaminen on tärkeää aina sitä käytettäessä. Pienet metallipitoisuudet luonnonvesissä voivat olla vaarallisia ihmisille ja luonnolle, mutta niiden perusteella voidaan tehdä myös hyödyllisiä päätelmiä alueen luonnonvaroista. Lisäksi teollisuuden prosesseissa käytetään paljon metallipitoisia vesiä. 

Nykyisin alhaisten metallipitoisuuksien määrittämiseen vaaditaan laboratoriotason tekniikoita, mikä tekee mittauksista hitaita ja kalliita. Tällöin reaaliaikaisia mittaustuloksia ei saada, vaikka ne olisivatkin ensiarvoisen tärkeitä esimerkiksi metalli- ja kaivosteollisuuden päästöjen ja prosessivesien hallinnassa, juomaveden laaduntarkkailussa sekä pohjaveden metallipitoisuuksiin perustuvassa malminetsinnässä.

www.tekes.fi

Uusimmat artikkelit

27.12.2024 | Alan Uutiset

Wärtsilän toimittaa Tornion Voimalle Suomen ensimmäinen sähköjärjestelmää tasapainottava moottorivoimalaitoksen

"Moottoriteknologialla on paras keskimääräinen hyötysuhde tämäntyyppisissä toimintaolosuhteissa"toteaa Wärtsilä Energyn Afrikan ja Euroopan johtaja Kenneth Engblom. Voimalaitos käyttää pääpolttoaineena maakaasua ja tuotannossa voidaan myöhemmin siirtyä käyttämään uusiutuvaa energiaa.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.