Trukin-, nosturin- ja henkilönostimen kuljettajakoulutus muuttui virtuaaliseksi
Valtioneuvoston asetuksen mukaiset nostotöiden pätevyysvaatimukset voi täyttää itseopiskeluna verkossa. Nyt uutena erityistä osaamista vaativat harjoitteet voidaan tehdä Soprano Groupin koulutuskampuksella virtuaalisesti. Arviomme mukaan Suomessa suoritetaan vuosittain noin 80 000 nostotyöhön liittyvää pätevyyskurssia.
Nostotyöt luokitellaan vaarallisiin töihin, joissa tapahtuu vuosittain runsaasti vahinkoja ja läheltä piti -tilanteita. Yleisin syy on puutteelliset tiedot ja taidot. Vastuu on työnantajalla.
-MIF toi virtuaaliharjoitteet nyt myös nostotöihin, trukki- ja nosturikuljettajien avuksi. Virtuaalisesti on mahdollista simuloida hyvin todentuntuisesti myös sellaisia onnettomuustilanteita, joita todellisessa elämässä ei olisi mahdollista harjoitella. Kyse on samankaltaisista virtuaaliharjoitteista, joita käytetään lentäjien ja merenkulkijoiden koulutuksessa, sanoo Soprano Groupin toimitusjohtaja Pauliina Lautanen-Nissi.
Perehdytystä turvallisiin työtapoihin
Nostotöihin liittyviä pätevyyksiä ovat trukkikortti, nosturikortti, henkilönostinkortti, nostotyön suunnittelija ja valvoja, nostoapuvälineiden tarkastaja ja putoamissuojainten tarkastaja.
MIF pätevyyskoulutuksissa perehdytään turvallisiin työskentelytapoihin, nostolaitteen käyttöön ja työmenetelmiin. Verkkokurssi perehdyttää kuljettajat erilaisiin henkilönostintyyppeihin sekä niiden keskeisiin ominaisuuksiin. Esimerkkitapaukset ja havainnollistava kuvitus ohjaavat suorittajan ajattelemaan turvallista tekemistä ja vertaamaan tilanteita omiin kokemuksiinsa.
-Työnantaja on kaikissa tilanteissa velvollinen huolehtimaan, että käyttäjällä on riittävät taidot trukin, nosturin ja henkilönostimen turvalliseen kuljettamiseen. Pätevyyskoulutuksilla tuemme vastuullisesti toimivia yrityksiä kouluttamalla heidän ammattilaisiaan osaamaan työnsä yhä paremmin ja turvallisemmin, Toimitusjohtaja Lautanen-Nissi.
Virtuaalikoulutuksen ansiosta nyt voidaan simuloida myös onnettomuuksia
MIF Virtual Training Centerissä lisäkoulutuksena saatavien virtuaaliharjoitteiden avulla suorittaja voi testata kykyään normaaliin suoritukseen sekä perehtyä erityisen haastaviin tilanteisiin, kuten onnettomuuksiin, ilman vaaraa. Nostotöiden itseopiskeltavat verkkokurssit kestävät 3-5 tuntia ja lopputentin hyväksytysti suorittanut saa todistuksena 5 vuotta voimassaolevan kortin. Arvioimme, että Suomessa suoritetaan vuosittain noin 80 000 nostotyöhön liittyvää pätevyyskurssia.
EU-direktiiviin pohjautuva Valtioneuvoston työvälineasetus 1101/2010 määrittelee koneiden ja laitteiden turvallisuusehtoja sekä pätevyysvaatimuksia trukkien, nostureiden ja henkilönostimien kuljettajille. Työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta on määrätty Valtioneuvoston asetuksessa 403/2008.