https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 15.6.2018

Turvallisuusosaamisen parhaat käytännöt -kilpailun voittajaksi AEL:n työturvallisuuskoulutuksen malli

Opetushallitus järjesti keväällä 2018 kilpailun, jossa etsittiin hyviä käytäntöjä, joilla oppilaitokset kehittävät turvallisuusosaamista ja turvallisia toimintatapoja yhteistyössä työelämän kanssa. Kilpailun voittajaksi valittiin Ammattienedistämislaitossäätiö AEL sr:n työturvallisuuskoulutuksen malli kiertotaloustoimijoille. Voittaja julkistettiin Koulutusalan johtamisen foorumissa 11. kesäkuuta.

AEL_20160830_134429_3-2017

Turvallisuusosaamisen parhaat käytännöt -kilpailun voitti AEL:n yhdessä työelämän kanssa kehittämä koulutusmalli. Malli perustuu siihen, että opiskelija suorittaa itsenäisesti työturvallisuusrasteja kohteessa mobiililaitteella avattavista opiskelumateriaaleista ja harjoitustehtävistä. Rastien sisältö liittyy työkohteen työturvallisuusohjeistukseen. Kun opiskelija on harjoitellut tarpeeksi, työturvallisuus mitataan käytännön kokeella virtuaalisessa työympäristössä.

Opiskelumateriaali on digitaalista ja visuaalista. Materiaali sisältää runsaasti liikkuvaa kuvaa ja vain vähän tekstiä, joten se sopii myös niille, joilla on oppimisvaikeuksia tai jotka eivät puhu suomea vielä kovin hyvin. Virtuaalimaailman hyödyntäminen antaa mahdollisuuden oppia myös virheiden kautta, koska todellisia vaaratilanteita ei pääse syntymään. Koulutukseen on laadittu työturvallisuuskoulutuksen kriteeristö, mikä mahdollistaa sen, että turvallisuusnäkökulma voidaan huomioida myös opintojen henkilökohtaistamisessa.

Tarve kehittää turvallisuuskoulutusta käytännönläheisemmäksi tuli kiertotaloustoimijoilta. Mallia onkin kehitetty tiiviissä yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ja Turun Ekotorin kanssa. AEL ottaa mallin osaksi myös omaa maahanmuuttajille suunnattua logistiikkakoulutustaan. Se voidaan ottaa käyttöön myös muilla kiertotaloustoimijoilla ja logistiikkayrityksissä.

Tuomariston mielestä mallin vahvuuksia ovat erityisesti työelämälähtöisyys, käytännönläheisyys, uuden teknologian hyödyntäminen ja erilaisten oppijoiden huomioiminen. Lisäksi malli sai tuomaristolta kiitosta siitä, että sitä voidaan hyödyntää myös muilla aloilla.

Monia tapoja kehittää turvallisuusosaamista

Useat kilpailuun osallistuneet koulutuksen järjestäjät ovat kehittäneet järjestelmällisesti kokonaisvaltaista turvallisuuden hallintaa. Kilpailuehdotuksista tuomaristo nosti kannustavina esimerkkeinä esiin työturvallisuuskorttikoulutuksen jatkokehittämisen toimialakohtaisiin tarpeisiin, opiskelijoiden osallistamisen aiempaa suurempaan rooliin turvallisten toimintatapojen kehittämisessä ja uuden teknologian hyödyntämisen turvallisuuskoulutuksessa.

Turvallisuus osaamisen parhaat käytännöt -kilpailun yhtenä tavoitteena on edistää reformin toimeenpanoa ja toiminnan laatua. Kilpailu liittyy  opetus- ja kulttuuriministeriön oppimisyhteisöjen turvallisuuskulttuuria kehittävään toimenpideohjelmaan . Kilpailu on myös osa  Opetushallituksen, Työturvallisuuskeskuksen ja kemianteollisuuden Responsible Care -ohjelman Turvallisuuskumppani-yhteistyötä , jonka tavoitteena on nostaa esille turvallisuuskulttuurin ja -osaamisen merkitystä etenkin ammatillisessa koulutuksessa.

Kilpailun tuomaristossa olivat edustettuina Opetushallituksen lisäksi Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja Työturvallisuuskeskus.

Katso video tästä

 

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.