https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 15.6.2018

Turvallisuusosaamisen parhaat käytännöt -kilpailun voittajaksi AEL:n työturvallisuuskoulutuksen malli

Opetushallitus järjesti keväällä 2018 kilpailun, jossa etsittiin hyviä käytäntöjä, joilla oppilaitokset kehittävät turvallisuusosaamista ja turvallisia toimintatapoja yhteistyössä työelämän kanssa. Kilpailun voittajaksi valittiin Ammattienedistämislaitossäätiö AEL sr:n työturvallisuuskoulutuksen malli kiertotaloustoimijoille. Voittaja julkistettiin Koulutusalan johtamisen foorumissa 11. kesäkuuta.

AEL_20160830_134429_3-2017

Turvallisuusosaamisen parhaat käytännöt -kilpailun voitti AEL:n yhdessä työelämän kanssa kehittämä koulutusmalli. Malli perustuu siihen, että opiskelija suorittaa itsenäisesti työturvallisuusrasteja kohteessa mobiililaitteella avattavista opiskelumateriaaleista ja harjoitustehtävistä. Rastien sisältö liittyy työkohteen työturvallisuusohjeistukseen. Kun opiskelija on harjoitellut tarpeeksi, työturvallisuus mitataan käytännön kokeella virtuaalisessa työympäristössä.

Opiskelumateriaali on digitaalista ja visuaalista. Materiaali sisältää runsaasti liikkuvaa kuvaa ja vain vähän tekstiä, joten se sopii myös niille, joilla on oppimisvaikeuksia tai jotka eivät puhu suomea vielä kovin hyvin. Virtuaalimaailman hyödyntäminen antaa mahdollisuuden oppia myös virheiden kautta, koska todellisia vaaratilanteita ei pääse syntymään. Koulutukseen on laadittu työturvallisuuskoulutuksen kriteeristö, mikä mahdollistaa sen, että turvallisuusnäkökulma voidaan huomioida myös opintojen henkilökohtaistamisessa.

Tarve kehittää turvallisuuskoulutusta käytännönläheisemmäksi tuli kiertotaloustoimijoilta. Mallia onkin kehitetty tiiviissä yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ja Turun Ekotorin kanssa. AEL ottaa mallin osaksi myös omaa maahanmuuttajille suunnattua logistiikkakoulutustaan. Se voidaan ottaa käyttöön myös muilla kiertotaloustoimijoilla ja logistiikkayrityksissä.

Tuomariston mielestä mallin vahvuuksia ovat erityisesti työelämälähtöisyys, käytännönläheisyys, uuden teknologian hyödyntäminen ja erilaisten oppijoiden huomioiminen. Lisäksi malli sai tuomaristolta kiitosta siitä, että sitä voidaan hyödyntää myös muilla aloilla.

Monia tapoja kehittää turvallisuusosaamista

Useat kilpailuun osallistuneet koulutuksen järjestäjät ovat kehittäneet järjestelmällisesti kokonaisvaltaista turvallisuuden hallintaa. Kilpailuehdotuksista tuomaristo nosti kannustavina esimerkkeinä esiin työturvallisuuskorttikoulutuksen jatkokehittämisen toimialakohtaisiin tarpeisiin, opiskelijoiden osallistamisen aiempaa suurempaan rooliin turvallisten toimintatapojen kehittämisessä ja uuden teknologian hyödyntämisen turvallisuuskoulutuksessa.

Turvallisuus osaamisen parhaat käytännöt -kilpailun yhtenä tavoitteena on edistää reformin toimeenpanoa ja toiminnan laatua. Kilpailu liittyy  opetus- ja kulttuuriministeriön oppimisyhteisöjen turvallisuuskulttuuria kehittävään toimenpideohjelmaan . Kilpailu on myös osa  Opetushallituksen, Työturvallisuuskeskuksen ja kemianteollisuuden Responsible Care -ohjelman Turvallisuuskumppani-yhteistyötä , jonka tavoitteena on nostaa esille turvallisuuskulttuurin ja -osaamisen merkitystä etenkin ammatillisessa koulutuksessa.

Kilpailun tuomaristossa olivat edustettuina Opetushallituksen lisäksi Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja Työturvallisuuskeskus.

Katso video tästä

 

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.