https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 23.5.2016

Työnantajilta haetaan vinkkejä nuorten työelämätaitojen opiskeluun

Turun yliopiston johtama hanke tähtää työelämätaitojen opintojen aikaansaamiseen sekä ammatti- että korkeakouluihin. Tavoitteena on varustaa opiskelijat myönteisellä asenteella työtä ja työelämää kohtaan.

Nainen-opiskelee-5616x3744-Dora-Cheffi-Arab

Lähde: EK

Työelämässä tarvittavien yleistaitojen opetus ei kuulu tällä hetkellä luontevana osana minkään ammatin tai tieteenalan opetukseen, vaikka työelämätaitojen hallinta on välttämätöntä opintonsa päättäville ja työelämään siirtyville nuorille.

Turun yliopiston Valmiina työelämään (VALTE) hanke on kolmivuotinen, ja sen tavoitteena on saada aikaan työelämäasioiden konkreettinen opintokokonaisuus, joka pystytään nivomaan sekä ammatti- että korkeakouluopintoihin. Opinnoissa perehdytään työyhteisön toimintaan ja muun muassa työhyvinvoinnin osa-alueisiin.

Opiskelijat saavat tietoa muun muassa työelämän muutoksista, monimuotoisuudesta ja vaatimuksista. Oppimisessa hyödynnetään virtuaalista oppimisympäristöä, pelejä ja testejä. Tavoitteena on varustaa opiskelijat myönteisellä asenteella työtä ja työelämää kohtaan. Näin he tuovat hyviä voimavaroja työyhteisöönsä, minkä toivotaan vaikuttavan myönteisesti pitkällä aikavälillä koko kansantalouteen.

Työnantaja, kerro mitä pitäisi opettaa

Turun yliopiston dosentti Paula Naumanen, joka vastaa opintokokonaisuuden sisällön kehittämisestä yhdessä dosentti Jyrki Liesivuoren kanssa, toivoo työnantajilta näkemyksiä, mitä valmiuksia ja taitoja työelämään valmistuvilla opiskelijoilla pitäisi olla.

– Kuuntelemme mielellämme yritysten ja työnantajien ehdotuksia, mitä työelämästä pitäisi opettaa. Tavoitteena on rakentaa valtakunnallinen pysyvä opintokokonaisuus, joka tavoittaa vuosittain jopa kymmeniä tuhansia opiskelijoita, Naumanen sanoo.

Hankkeen päätoteuttaja on Turun yliopiston informaatioteknologian laitos, mutta siinä ovat mukana myös Turun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto ja ammattikorkeakoulu, Oulun seudun ammattiopisto, Jyväskylän yliopisto ja ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto ja ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto sekä Saimaan ammattikorkeakoulu.

Muutoksentekokyky on kysyttyä työelämässä

EK:n asiantuntija Marita Aho puhuu oppimistapojen monipuolisuuden puolesta korkeakouluissa.

– Oppimisen uusilla tavoilla harjoitellaan kaikkein tärkeintä taitoa tulevaisuuden ja monin paikoin jo tämänkin päivän työelämässä eli kykyä saada aikaan kaivattu muutos.

Ahon mukaan oppimisen olisi hyvä olla entistä enemmän tulevaisuuden tekemisen harjoittelua. Sen kanssa rinta rinnan pitää kehittää tiedollisia kyvykkyyksiä. Tarvitaan kursseja, jotka hyödyntävät ketterän kehityksen menetelmiä ja joilla ratkotaan konkreettisia ongelmia.

– Vuorovaikutus- ja muut sosiaaliset taidot kehittyvät ja osaamista opitaan kasvattamaan ja jakamaan yhdessä toisten kanssa. Parasta on, kun samalla harjaannutaan käyttämään digitaalisia työvälineitä ja sovelluksia, Marita Aho toteaa.

Työnantaja, kerro vinkkisi työelämätaitojen opintojen sisällöksi: paula.naumanen(at)utu.fi tai puh:  0400 272564

 

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.