Työvoimapulaa helpottava ICT-alan muuntokoulutus starttaa
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Oulun yliopiston koordinoimiin muuntokoulutushankkeisiin yhteensä lähes viisi miljoonaa euroa. Rahoitettavilla hankkeilla turvataan työvoiman saantia etenkin rakennemuutoksen kokeneella tieto- ja viestintätekniikan (ICT) alalla. Pelkästään ohjelmistoalalla arvioidaan olevan valtakunnallisesti noin 7000 osaajan vaje.
- ICT-alan tarpeet muuttuvat nopeasti. On ilahduttavaa, että pääsemme heti toteuttamaan Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiota 2030, joka painottaa elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, sanoo Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä.
Muuntorahoituksesta neljä miljoonaa euroa on osoitettu Väli-Suomen ICT-alan verkostomaiseen koulutusyhteistyöhön, jossa ovat mukana Oulun yliopiston lisäksi Jyväskylän, Itä-Suomen, Vaasan ja Turun yliopistot, Aalto-yliopisto sekä Tampereen ja Lappeenrannan teknilliset yliopistot.
Koulutuksiin suunnitellaan otettavaksi 250 muuntokoulutettavaa. Oulun yliopisto tarjoaa muunto-ohjelmissa opintokokonaisuuksia sulautetuista järjestelmistä, tekoälystä, tuotantotaloudesta ja tietojärjestelmätieteestä sekä sovelletusta ICT:stä. Koulutuskokonaisuuksia tarjotaan maantieteellisesti laajalla alueella hyödyntäen etäopetusta ja paikallista ohjausta.
Uutta osaamista Pohjois-Suomeen
Ministeriön rahoituksesta 960 000 euroa tuli muuntokoulutukseen, joka tukee Pohjois-Suomen ICT-teollisuuden kasvua. Tähän POST-IT-muuntokoulutukseen otetaan 60 opiskelijaa. Koulutuksen toteuttaa Oulun yliopisto yhteistyössä Oulun, Kajaanin ja Lapin ammattikorkeakoulujen sekä Centria-ammattikorkeakoulun kanssa.
Muuntokoulutukset johtavat yliopiston alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon tai ammattikorkeakoulututkintoon. Ne on tarkoitettu aiemman osaamisen uudistamiseen henkilöille, jotka ovat jo aiemmin suorittaneet korkeakoulu- tai opistoasteen tutkinnon tai joilla on muutoin edellytyksiä suorittaa korkeakoulututkinto enintään kahdessa vuodessa.
Avustuksilla rahoitettavat koulutukset alkavat vuoden 2018 aikana ja kestävät korkeintaan kaksi vuotta.
Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat hakeneet rahoitusta myös lyhyisiin täydennyskoulutuksiin, joissa jo valmistuneet diplomi-insinöörit ja AMK-insinöörit voivat päivittää osaamistaan. Ratkaisuja näihin hakemuksiin odotetaan tammi-helmikuussa.