Tutkimus ja koulutus | 1.10.2019

Uusi ohjelma kouluttaa diplomi-insinööreistä data-analytiikan osaajia

Yritykset tarvitsevat yhä enemmän osaajia, jotka osaavat hyödyntää dataa päätöksenteossa ja strategiatyössä. Maailman johtavan analytiikkayrityksen SASin ja Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston LUT:n yhteistyö vastaa elinkeinoelämän huutoon: Uusi Data-analytiikka päätöksenteossa -ohjelma kouluttaa analytiikkataitoisia diplomi-insinöörejä.

close-up-code-coding-374559

LUT-yliopiston tuotantotalouden uusi DI-ohjelma Data-analytiikka päätöksenteossa on kaksivuotinen ja koulutus johtaa diplomi-insinöörin tutkintoon. Analyyttisten liiketoimintaohjelmistojen ja -palvelujen markkinajohtaja SAS toimittaa opiskelussa käytettäviä analytiikkaohjelmistoja.

SAS Akatemiaohjelman johtaja Juha Jokinen toteaa, että yritysten on ollut vaikeaa löytää tekijöitä, jotka ymmärtävät sekä liike-elämän toimintoja että analytiikan tarjoamia mahdollisuuksia.

– Koemme hyvin mielekkääksi sen, että voimme auttaa yhdistämään opiskelijoita ja valmistuneita asiakasyritystemme kanssa. Uuden koulutuksen myötä meillä on yksi taho lisää, josta asiakkaamme voivat saada henkilöstöä, Jokinen kiittelee.

LUT-yliopiston tuotantotalouden ohjelmajohtaja Lasse Metson mukaan uusi koulutusohjelma suunniteltiin juuri elinkeinoelämän ja valtavasti kasvavan datatalouden tarpeisiin. Tulevaisuuden osaajilta kysytään taitoa analysoida liiketoiminnan kannalta oleellista tietoa yrityksen päätöksentekoa ja strategian suunnittelua varten.

– Datatransfer kuvaa ohjelmaa hyvin. Hyödynnetään tietoa ja esitetään se ymmärrettävässä muodossa yrityksille sekä ehdotetaan toimenpiteitä, joihin kannattaa ryhtyä, Metso kiteyttää.

Data-analytiikka päätöksenteossa -DI-ohjelma on jatkoa aiemmin suoritetuille kandidaattitasoisille opinnoille ja laajuudeltaan 120 opintopistettä. Se sisältää analytiikan ja mallinnuksen lisäksi tuotantotalouden, kustannusjohtamisen, ohjelmistotekniikan ja matematiikan opintoja. Ensimmäiset 23 opiskelijaa aloittivat opinnot syyskuussa. Seuraava haku on vuodenvaihteessa 2019–2020.

Yliopisto-opettaja Leena Tynnisen mukaan opetus rakentuu modernien menetelmien ja työkalujen käytölle. SASin ohjelmat ovat opetukselle työkaluja tiedon hyödyntämiseksi ja työelämälähtöisen koulutuksen tueksi, esimerkiksi analytiikan ja mallinnuksen kursseilla opiskelijat ratkaisevat aitoja yritysten ongelmia.

– Käytössämme on SASin akatemiapaketti, jonka lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua SASin järjestämille itseopiskelu- ja sertifiointikursseille. Olemme olleet tyytyväisiä myös SASilta saamaamme tukeen opetustyössä ja heidän nopeaan reagointiinsa ongelmiimme, Tynninen kertoo.

Data-analytiikka päätöksenteossa -DI-ohjelma:  www.lut.fi/opiskelu/maisteriohjelmat/tekniikan-maisteriohjelmat/tuotantotalous/data-analytiikka-paatoksenteossa

Uusimmat artikkelit

21.7.2020 | Alan Uutiset

Clean Steel aloittaa yhteistyön kansainvälisen sellujätin kanssa

Clean Steel on tehnyt sopimuksen Uruguaylaisen Montes del Platan sellutehtaan kanssa. Stora Ensolla ja Arauconille kuuluvan yhteisyrityksen tuotantolaitos sijaitsee Lounais-Uruguayssa, Punta Pereirasssa. Lyhytkuitusellua tuottava tehdas aloitti toimintansa vuonna 2014 ja sen vuosittainen tuotantokapasiteetti on 1,4 miljoonaa tonnia.

Saksalaisjätti Schaeffler lanseeraa suomalaisen partneriverkoston avulla kehitetyn kunnonvalvontajärjestelmän

Saksalainen auto- ja teollisuusalan yritys Schaeffler on toteuttanut kunnonvalvontajärjestelmänsä OPTIME:n suomalaisen partneriverkoston avulla. Saksalaisyhtiö on jo aikaisemmin perustanut tuotekehitystiimin Suomeen ja nyt yhteistyöllä luotua tuotetta lanseerataan kaupallisesti.

Pauligilla on Suomen ensimmäisenä elintarvikealan yrityksenä Science Based Targets aloitteen hyväksymät ilmastotavoitteet

Paulig kertoo noudattavansa Suomen ensimmäisenä elintarvikealan yrityksenä Science Based Targets asettamia ilmastotavoitteita. Yhtiön tavoitteena on vähentää 80 prosenttia oman toiminnnan luomista kasvihuonepäästöistä ja 50 prosenttia arvoketjujen päästöistä vuoteen 2030 mennessä. 

EVA: Talouskriisi on suomalaisten suurin uhka

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n julkaisemassa tutkimuksessa kysyttiin, kuinka uhkaavina suomalaiset pitävät maailmalla ja Suomessa tapahtuvia konflikteja ja kriisejä omalle ja läheistensä turvallisuudelle. Eniten pelkoa suomalaisissa herätti uusi laajamittainen talouskriisi (77 prosenttia vastaajista) sekä toiseksi eniten pandemiat ja tartuntataudit (72 prosenttia vastaajista).

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.