Uusi ohjelma kouluttaa diplomi-insinööreistä data-analytiikan osaajia
Yritykset tarvitsevat yhä enemmän osaajia, jotka osaavat hyödyntää dataa päätöksenteossa ja strategiatyössä. Maailman johtavan analytiikkayrityksen SASin ja Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston LUT:n yhteistyö vastaa elinkeinoelämän huutoon: Uusi Data-analytiikka päätöksenteossa -ohjelma kouluttaa analytiikkataitoisia diplomi-insinöörejä.
LUT-yliopiston tuotantotalouden uusi DI-ohjelma Data-analytiikka päätöksenteossa on kaksivuotinen ja koulutus johtaa diplomi-insinöörin tutkintoon. Analyyttisten liiketoimintaohjelmistojen ja -palvelujen markkinajohtaja SAS toimittaa opiskelussa käytettäviä analytiikkaohjelmistoja.
SAS Akatemiaohjelman johtaja Juha Jokinen toteaa, että yritysten on ollut vaikeaa löytää tekijöitä, jotka ymmärtävät sekä liike-elämän toimintoja että analytiikan tarjoamia mahdollisuuksia.
– Koemme hyvin mielekkääksi sen, että voimme auttaa yhdistämään opiskelijoita ja valmistuneita asiakasyritystemme kanssa. Uuden koulutuksen myötä meillä on yksi taho lisää, josta asiakkaamme voivat saada henkilöstöä, Jokinen kiittelee.
LUT-yliopiston tuotantotalouden ohjelmajohtaja Lasse Metson mukaan uusi koulutusohjelma suunniteltiin juuri elinkeinoelämän ja valtavasti kasvavan datatalouden tarpeisiin. Tulevaisuuden osaajilta kysytään taitoa analysoida liiketoiminnan kannalta oleellista tietoa yrityksen päätöksentekoa ja strategian suunnittelua varten.
– Datatransfer kuvaa ohjelmaa hyvin. Hyödynnetään tietoa ja esitetään se ymmärrettävässä muodossa yrityksille sekä ehdotetaan toimenpiteitä, joihin kannattaa ryhtyä, Metso kiteyttää.
Data-analytiikka päätöksenteossa -DI-ohjelma on jatkoa aiemmin suoritetuille kandidaattitasoisille opinnoille ja laajuudeltaan 120 opintopistettä. Se sisältää analytiikan ja mallinnuksen lisäksi tuotantotalouden, kustannusjohtamisen, ohjelmistotekniikan ja matematiikan opintoja. Ensimmäiset 23 opiskelijaa aloittivat opinnot syyskuussa. Seuraava haku on vuodenvaihteessa 2019–2020.
Yliopisto-opettaja Leena Tynnisen mukaan opetus rakentuu modernien menetelmien ja työkalujen käytölle. SASin ohjelmat ovat opetukselle työkaluja tiedon hyödyntämiseksi ja työelämälähtöisen koulutuksen tueksi, esimerkiksi analytiikan ja mallinnuksen kursseilla opiskelijat ratkaisevat aitoja yritysten ongelmia.
– Käytössämme on SASin akatemiapaketti, jonka lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua SASin järjestämille itseopiskelu- ja sertifiointikursseille. Olemme olleet tyytyväisiä myös SASilta saamaamme tukeen opetustyössä ja heidän nopeaan reagointiinsa ongelmiimme, Tynninen kertoo.
Data-analytiikka päätöksenteossa -DI-ohjelma: www.lut.fi/opiskelu/maisteriohjelmat/tekniikan-maisteriohjelmat/tuotantotalous/data-analytiikka-paatoksenteossa