https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Vaasa kouluttaa osaajia työelämään

Vaasan aikuiskoulutuskeskuksessa koulutusohjelmaan otettiin kunnossapidon koulutukset täyttämään paikallisen yritysten tarpeita. Koulutuksen suunnitteluun käytettiin aikaa ja pohjalaista sisua. Halusimme koulutuksen, joka antaa osaamisen, mutta myös motivoi oppilasta.

Vaasan aikuiskoulutuskeskuksessa on tarjolla kaksi kunnossapitoalalle suuntaavaa koulutusta: kone-ja metallialan perustutkinto, missä on yhtenä suuntautumisvaihtoehtona kunnossapito, sekä kunnossapidon ammattitutkinto.

Molemmat näyttötutkintoon valmistavat koulutukset ovat olleet VAKK:n koulutustarjonnassa noin kaksi vuotta eli ne ovat suhteellisen uusia koulutuksia. Näiden kahden vuoden aikana useat valmistuneista tutkinnonsuorittajista ovat saaneet työpaikan Vaasan seudun yrityksistä. Mielestämme tässä on yksi painavimmista syistä jatkaa eteenpäin!

kuva1

Kunnossapitoverstaalla voidaan seurata laitteiden kuntoa.

Työelämälähtöisyys näkyy koulutuksessa

Näyttötutkintojärjestelmässä painotetaan erityisesti työelämälähtöisyyttä. VAKK:ssa teemme yhteistyötä monen paikallisen yrityksen kanssa. Kunnossapitokoulutuksemme alussa saimme tärkeät yhteistyökumppanit Wärtsilä Oy:stä, Tähtipiste Oy:stä sekä Maintscope Oy:stä.

Wärtsilän moottorit lienevät kaikille tuttuja, joten tässä yhteydessä ei esitellä yhtiön päätoimintaa. Wärtsilällä on oma kunnossapito-osasto, joka hoitaa Vaasan tehtaiden kunnossapitoon liittyvät asiat. Heidän kanssaan teemme yhteistyötä muun muassa kolmikanta-arvioinnissa. Tutustuminen työelämään tapahtuu myös usein Wärtsilässä.

Tähtipiste Oy on myös vaasalainen yritys, jonka yhtenä osaamisalueena on kunnossapito. Yhteistyömme Tähtipisteen kanssa on laaja-alaista. VAKK esimerkiksi kouluttaa Tähtipisteen työntekijöille kunnossapidon ammattitutkinnon valmistavaa koulutusta sekä järjestää heidän tulevat näyttötutkintotilaisuudet.

Yksi merkittävä yhteistyömuoto on Maintscope Oy:n kehittämä kunnossapito-ohjelma maintBox. Ohjelma on keskeisessä asemassa kunnossapitokoulutuksessamme. Toimimme ohjelman pilottikäyttäjänä, ja myös Tähtipiste käyttää maintBoxia toimintansa ohjaukseen.

Tähtipiste tekee meille myös sellaiset kunnossapitohuollot ja vikakorjaukset, mitkä eivät sovi meidän senhetkisiin resursseihimme. Ei ole harvinainen näky, että oppilaamme ja Tähtipisteen asentaja huoltavat yhdessä työstökoneitamme.
Yhteistyö työelämän kanssa on parantanut koulutuksemme laatua merkittävästi. Myös se, että me saimme parhaista parhaat osaajat yhteistyökumppaneiksemme, on meille iso onni, kuten myös ylpeyden aihe.

kuva2

Oppilaat ovat suorittamassa korjausta.

Koulutuksen aamunkoitto

kuva3

MaintBoxin näyttö on myös koneistushallissa.

Suunnitellessamme Kone- ja metallialan perustutkinnon kunnossapidon ja Kunnossapidon ammattitutkinnon koulutuksia edessämme oli monia avoimia kysymyksiä. Yksi keskeinen kysymys oli kädentaidot. Koska kunnossapitoasentajan työ on suurelta osin kädentaitoja vaativaa, mistä saisimme mielekkäitä harjoitustöitä?

Meillä on hyvät harjoitustilat esimerkiksi hydrauliikan ja pneumatiikan sekä voimansiirron ja laakeriasennuksien opetukseen. Kunnossapitoon tarkoitettuja työkaluja ja mittavälineitä meillä oli kiitettävästi. Teorian oppimateriaalia oli myös hyvin tarjolla. Verkko-opetusalusta oli hyvällä mallilla. Ainoastaan kunnossapidon asennus- ja huoltotöihin tarvitsimme hyviä harjoitustöitä.

Tämä ongelma ratkesi onneksemme suhteellisen helposti. Meillähän on iso määrä työstökoneita koneistuksen koulutustarpeita palvelemassa. Aloimme käyttää työstökoneita kunnossapidon harjoituksiin.

Teimme koneille huoltoja sekä pienimuotoisia vikakorjauksia. Aiemmin mainitsemani maintBox kunnossapito-ohjelmisto toimii pilvipalveluna. Käyttöönotto oli vaivatonta ja ohjelman visuaalinen käyttöliittymä tekee käytöstä erittäin helppoa. maintBoxin avulla saimme koulumaailmaan teollisuuden tuntua.

Tämänhetkinen tilanne

Koneistushallissa on näkyvällä paikalla iso televisioruutu, mistä näkyy hallin pohjakuva koneineen. Käytäntö on, että kun koneistushallin koneisiin tulee vikatilanne, joko koneistajaopiskelija tai kouluttaja tekee siellä olevasta tietokoneesta vikailmoituksen.

Kunnossapidon tiloissa on myös tietokone, mistä kunnossapidon opiskelijat seuraavat vikailmoituksia. Vikailmoituksen saapuessa ”vapaa” opiskelija ottaa työn vastaan ja menee paikan päälle suorittamaan vikakorjauksen. Työn jälkeen opiskelija tekee tarvittavat raportoinnit ohjelmaan.

Jos kyseessä on sellainen vika, missä tarvitsemme enemmän tietämystä, osoitamme vikailmoituksen Tähtipisteelle. Tähtipisteeltä tulee asentaja, joka ottaa opiskelijan mukaan selvittämään vikaa.

Ongelma työharjoitusten osalta on näin ratkaistu. Toinen hyvä puoli tässä keksimässämme menettelyssä on opiskelijan motivaation kasvaminen. Heille tulee vastuuta, mutta myös oikeuksia. Onhan se paljon motivoivampaa vaihtaa laakeri oikeasti kuin tehdä se esimerkiksi harjoitusalustalla.

Motivaatio on huipussaan, kun näkee koneen toimivan oikeasti! Teoriaa opetamme ns. perinteiseen tapaan luokkaopetuksena. Verkko-opetus on myös yksi opetusmenetelmistä meidän kunnossapitokoulutuksessa. Tällä hetkellä tuntuu todella siltä, että asiat ovat erittäin hyvin.

Tulevaisuuden visio on koulutuksen kehittäminen vielä paremmaksi. Verkko-opetuksen kehittäminen on varmasti yksi aihealue, missä tulemme tekemään töitä. Pääasia on, että koulutuksen runko on kunnossa. Se antaa hyvän pohjan jatkokehitykselle. Etsimme myös uusia yhteistyökumppaneita työelämästä, eli ottakaa ihmeessä yhteyttä, jos olette kiinnostuneita.

Esittelyssä kunnossapidon kouluttajamme

Kunnossapidon kouluttajina meillä VAKK:ssa toimivat Kari Paajanen ja Lasse Syrjälä. Kari Paajasella on laaja kokemus hydrauliikka- ja pneumatiikka-alasta monessa eri yrityksessä. Lasse on tehnyt kunnossapidon asennustöitä muun muassa Wärtsilän työstökoneiden parissa useita vuosia.

Lisäksi tutkinnon osasta riippuen meillä on mahdollisuus käyttää eri alojen asiantuntijoita omasta organisaatiostamme. Timo Sjöman ja Heino Heikkilä ovat olleet mukana kouluttamassa sähkö- ja automaatiokunnossapidon osaamista. Molemmilla on vuosien kokemus alan töistä.

Janne Mäkinen ja Petri Hakkola ovat hitsausalan kouluttajia. He kouluttavat ammattitaidolla ne tutkinnon osat, joissa vaaditaan hitsausosaamista. Tällä kouluttajajoukolla olemme yhteistyössä hoitaneet VAKK:ssa tähän mennessä olleet kunnossapidon koulutukset.

Uusimmat artikkelit

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.